måndag 29 juni 2009

Förbud dödar gatumusiken och mycket annat

Ser att Göteborg förbjuder gatumusik från och med i (edit: ska ju vara i övermorgon, suck) morgon (1 juli). Orsaken är att lokala företagarföreningar klagar eftersom det upplevs som störande för de anställda.
Men många artister, bland andra Lasse Krone'r och Håkan Hellström protesterar mot beslutet och har skrivit under ett upprop i Göteborgsposten.
Beslutet dödar musiken skriver de bland annat.
Men det måste väl vara fel? Av vad jag kan förstå så är det fildelningen som har dödat musiken. Så hur kan man döda något igen?
Det må vara hur det är med det förstås. Kärnan i det hela är denna förbudsiver som genomsyrar Sverige.
Upplevs något som störande? Förbjud!
Rasar några ungdomar omkring lite sent. Utegångsförbud!
Upplever ni en känsla av frihet? Verkar misstänkt. Förbjud!
Förbjud, förbjud, förbjud eller förbud, förbud, förbud, mantrat det senast åren för våra så kallade folkvalda.
För ju äldre man blir och ju mer man begriper desto mer upplever man att detta med demokrati i Sverige är en illusion, ett fiktivt tillstånd som åberopas när helst populasen behöver lugnas. Under tiden arbetar de styrande stenhårt med att kringgärda svensson med förbud, pålagor och inte minst övervakning. Men var lugna medborgare! Det är i demokratins namn som vi inskränker på era rättigheter så att vi kan värna demokratin. Moment 22 någon?
Calandrella har koll på detta så kallade dubbeltänk.

söndag 28 juni 2009

Majblommor, bistånd och äganderätt

Funderat på att köpa en majblomma till nästa år för att stödja, ja vad? Behövande barn måste det vara för det kan ju inte vara stöd åt arbetarna som tillverkar dem.
Majblommans Riksförbund lade ut tillverkningen till en fabrik i Kina för några år sedan. Enligt uppgift kostar majblomman per styck 16 öre att tillverka och kostar här i Sverige 10 kronor. Nätt förtjänst inte sant?
Arbetarna som tillverkar blommorna har det bra och tjänar väl över minimilönen enligt Majblomman och företaget i Kina Good Luck och de arbetar endast lagstadgade 9 timmar om dagen. Haha säger jag och det gjorde den här reportern på Sydsvenskan också.

Visserligen skrevs detta redan den 19 maj men jag tycker ändå att det är värt att ta upp.
Stödjer man majblomman stöder man visserligen behövande barn men även den sortens fabrik i Kina där man jobbar 12 timmar om dagen och får träffa familjen en gång i månaden. Jag är mycket misstänksam och håller för att, i ljuset av Röda Korsskandalen, man inte kan lita på organisationer som har 100 år på nacken likt Majblomman. Varför?

Jo, organisationer tenderar att, allteftersom de blir äldre, fyllas av medarbetare som tappar idealen utan arbetar åt sig själva eller de sina, det vill säga korruption fyller upp alla led i organisationen och syftet som organisationen en gång startades för har glömts bort i jakten på egen vinning eller organisationens.

Så själv väljer jag att stödja Kiva org (googla) eller liknande där man själv kan välja vad man vill stödja.

Det gör även en ung afrikansk ekonom som passar på att göra tummen ner för traditionell biståndspolitik. Den har misslyckats totalt menar Dambisa Moyo från Zambia. Det enda biståndpolitiken har gjort för Afrika är att den ha lärt afrikaner att sprätta biståndspengar hej vilt utan något som helst ansvar eller att man lär sig något.
Självklart har hon fått mothugg av konservativa ekonomer.

Liza Marklund har återigen bevisat att hon inte tänker. Det är visserligen inte första gången och lär heller inte vara den sista. Målet för hennes märkliga tankar denna gång? Piratpartiet.
Hur hon får det till att Falkvinge ska dela ut sin dator eller adoptera bort sina eventuella barn på grund av partiets inställning till äganderätt är verkligen bisarrt. Jag överdriver inte. Håhåjaja.
Halmgubbar! utropar opassande om hennes logiska kullerbyttor. Jag är böjd att hålla med.


lördag 27 juni 2009

Oseriöst om vaccinationer skrämmer föräldrar

Fastnade på ett debattinlägg i Aftonbladet där en viss Stefan Whilde råder föräldrar att inte vaccinera sina barn. Han hänvisar till luddiga begrepp som att han har vänner och bekanta som drabbats av vaccinationsskador. Whilde skriver att de skador som Socialstyrelsen klassar som vetenskapligt bevisade mycket väl kan vara toppen på ett isberg. Samtidigt påpekar han att läkemedelsföretagen vill tjäna pengar på detta och det är därför det är tyst om eventuella vaccinationsskador.
Han skriver vidare att personalen vid BVC är okritiskt positiva till vaccinering av barn samtidigt som föräldrar måste skriva under ett papper som fritar personalen från eventuella skador och biverkningar. Ja, ni kan ju läsa själva.

Stefan Whilde startar sitt debatt inlägg med att han minsann inte är någon speciell. Bara en vanlig svensson. Han har en inkomst under genomsnittet (vad det nu har med saken att göra?) och att han bara har en gymnasieexamen, med bra betyg visserligen men ingen akademisk dito. Jaha?
Whilde glömmer att nämna att han gjort sig namn i anarkistiska kretsar samt att han har en kolumn i Skånska Dagbladet så en viss tyngd bakom sig har han i alla fall trots att han försöker med anspråkslöshetsplojen i början av larmartikeln.

Man kan ju undra vad syftet är med att skrämma upp föräldrar med ett inlägg som detta? Är det Stefan Whildes antroposofiska vurm som ligger bakom eller är det hans anarkistiska eller är det bara poeten inom honom som vurmar för en bättre värld utan barnsjukdomar?

Nu är det ju så att herr Whilde ljuger som en häst travar. Ingen tvingas skriva på något papper på BVC.

Visst finns det biverkningar men de är försvinnande små och måste ses i ljuset av de faktum att tidigare generationers höga barnadödlighet nu är ett minne blott just på grund av vaccinationer. Dessutom kan man ju inte klassa en reaktionen på en vaccination där man får sjukdomen i en mildare form som en biverkning.

Klart är att det är grumliga vatten som Whilde fiskar i när han dryftar sina teorier om vaccinationernas eventuella farlighet.
Han är ju inte ensam om att tycka så naturligtvis. Konspirationsteoretiker (se kopplingen till läkemedelsföretagens vinstintresse ovan) vimlar det av i världen även här hemma.

I spåren av Whildes (taget namn kanske för att påminna om en tidigare vida bättre skribent?) påståenden skyndar många försvarare fram som tyvärr, nödgas jag tillstå, visar sin egen bristande konsekvensanalytiska fömåga i det att de skriver att deras barn minsann aldrig vaccinerats och att de minsann aldrig blivit sjuka. Tror jag det. Alla andra ungar är ju vaccinerade!
Saken är ju den att om ingen vaccinerade skulle allsköns barnsjukdomar slå till lika säkert som amen i kyrkan.
Som tur är de förnuftiga långt fler än de förvirrade. Tyvärr kan ju Stefan Whildes vilda och oseriösa teorier skrämma nyblivna föräldrar och det är ju synd.


fredag 26 juni 2009

Spektakulär vulkanbild

Har ni alltid undrat hur en exploderande vulkan ser ut ifrån rymden? Ni behöver inte vänta längre. Här kommer bild från ISS som NASA släppt. Det är den ryska vulkanen Sarychev Peak som den 12 juni small av för första gången på 20 år. Vulkanen ligger söder om Kamtjatkahalvön och pelaren av rök och aska (vit ånga och brun aska) uppskattas ha nått så högt som 16,5 kilometer, dvs över atmosfären.


Här finns den i hög upplösning eller om ni hellre vill ha den i låg upplösning.

Edit kl 19:19: Kom just på så här i kvällningen. Hur många år måste jag köra min Audi för att motsvara utsläppet i atmosfären? Eller hur många år måste alla Sveriges bilförare köra för att motsvara detta utsläpp? Jag bara undrar.

torsdag 25 juni 2009

Jäviga domare finns inte

Så har nu de svenska juristerna slutit upp bakom de sina. Det finns inget som heter jävig. Ja, i alla fall när man är domare. För det har nu hovrätten bestämt!
Det handlar alltså om domaren i Pirate Bay rättegången, Tomas Norström, som blev anklagad för att vara jävig i den rättegången. Domaren var ju medlem i samma föreningar som åklagarsidan.
Men i dag kom hovrätten med sitt beslut.

Varför är jag inte förvånad? På sistone har allt fler och fler domar gått stick i stäv med allmän rättsuppfattning här i landet och nu detta senaste exempel viker inte av från "praxis" om man får vara lite fyndig.

Gröna pirater i EU

Så har "vi" då bestämt oss. Det blir den gröna gruppen i EU-parlamentet, eller Greens/EFA. Det meddelar Rick Falkvinge. Den gruppen har de mål som mest överensstämmer med Piratpartiets (PP). Ett perfekt val enligt Le domaine d'Anais. Dessutom sitter franska Europe Ecologie där som även de har en infomationspolitisk profil liknande PP.
Många inom bloggosfären verkar instämma i det positiva med valet, bland andra HAX som även påpekar att PP nu gör vad man lovade innan valet. Nämligen att partiet utfäste att man skulle gå med den grupp som erbjöd bäst villkor och som hade en infopolitisk syn som överensstämmer med PP:s. Hur många partier gör det, håller vad man lovar efter valet?

tisdag 23 juni 2009

Hollywood bromskloss?


En av de bästa krönikor jag läst på länge handlar om Hollywood, dess övertramp och rationalen bakom dessa plus avslöjandet om terroristgruppen "Gula Brigaderna". Skynda er och läs. Krönikan är skriven av Kjell Häglund och finns att beskåda på Filmnyheterna. Glöm inte att ta in Henrik (Antipiratbyrån) Ponte'ns patetiska svar. Det är bara för mycket egentligen.
Jag bara måste citera en bit ur Häglunds text:

"I decennier har kulturmedvetna svenskar i 1930- till 50-talsgenerationerna varnat för att vi är i Hollywoods förgiftande våld. Nu när vi verkligen är i detta förgiftande våld står precis samma människor redo att dela ut de första slagen och giftinjektionerna. "

På tal om film och sånt så ser jag till min bestörtning att filmbolaget Columbia lagt ner sitt senaste projekt "Moneyball". En film där Brad Pitt skulle medverka. Bolaget skyller på manusändringar och annat men vi vet bättre eller hur?
Det är fildelare som redan innan filmen är klar på något sätt har laddat ner den och åstadkommit miljardförluster för Columbia. Det är jag säker på.


måndag 22 juni 2009

Hotet från väster


Sitter och läser DN när jag plötsligt ramlar på någon som totalt fallit mig ur minnet. Joe Biden, mannen som nu utnämnts till USA:s farligaste politiker av teknologimediakoncernen CNET. Jag läser artikeln och känner kalla kårar efter ryggraden. Hur fanken kunde president Obama utnämna honom, skiv- och filmindustrins hatchetman från senatordagarna, till vicepresident. Biden har inte försuttit någon tid utan raskt utnämnt en radda skivindustrilobbyister till vitala och ledande poster i justitiedepartementet.
Dags att darra i knävecken inför hotet från väst. Jag menar, vi talar om en man som velat (vill) förbjuda eller kriminalisera regionfria DVD-spelare och mp3-spelare. Dessutom stödde ju Biden Bushadministrationens Patriot Act.
Huvva!
På något sätt passar "Weird Al" Yankovics låt, "Don't Download This Song", utmärkt här. Kvallan är sisådär men ni hittar den här på Googlevideo eller om ni vill följa texten så hittar ni den versionen hos Daniel Scythe.
Lyssna och le.



Utrotningshotad av pirater

Ronnie Sandahl, kolumnist vid Aftonbladet, offentligör nu sin rädsla att bli av med jobbet pga fildelning. Han påmindes om hotet efter att ha besökt Hälleforsnäs där järnbruket är nedlagt och han drar paralleller med andra gamla orter där produktion en gång funnits men fått ge vika för nyare tider.
Jag citerar:
"Över hela Sverige finns de, platserna som Gud glömde, industriorterna som försvann från kartan.

Det är kapitalismens spelregler. Utbud och efterfrågan. De gäller även min yrkeskår.

Jag har vacklat i fildelningsfrågan. Försökt finna kärnan i Piratpartiets logik.

Men jag förstår fortfarande inte vem som i framtiden ska skriva böcker, filmer och låtar – om ingen vill betala för det."


Ja, jag kan tala om vem som skriver böcker i framtiden. De nittionio komma nio, 99,9 procent som skriver böcker för att de har något att berätta. De som skriver en bok för att tjäna pengar knackar fram en berättelse utan passion, för att löst citera Stephen King, och utan det, ingen roman som fängslar och utan att fängsla så köper ingen boken.
Så Ronnie Sandahl kann vara lugn, ingen kommer att läsa hans romaner i framtiden heller.
Däremot köper och läser vi svenskar böcker så det står härliga till.
Och vad gäller filmbranschen så har den väl aldrig gått så bra som nu. Men det har väl den gode Sandahl inte brytt sig om att kolla. Han är ju stor kolumnist och författare gu'bevars som är orolig för att pirater skall utrota hans framtid. Ronnie Sandahl tävlar i okunnighet tillsammans med Jan Guillou.
Vem tar täten? Vem skall vinna loppet? Nej ingen, det blir dött lopp i mål!
Okunnigheten har åter segrat!
Bloggaren Zac's åsikter på ett fat skriver om samma sak.
- - - - -
På tal om okunnighet så kommer jag osökt in på landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren. Han borde avgå. Hans okunnighet om hur människor i länet reagerar på hans floskler är frapperande. Nej, avgå innan du störtat Norrbotten i fördärvet med dina storvulna regionplaner.

Fotboja eller inte

Regeringen vill nu öppna för ett nytt straff för ungdomsbrottslingar mellan 15 och 20 år, skriver SvD idag. Det handlar om elektronisk fotboja. Det ska vara ett alternativ till fängelse, samhällstjänst eller böter av vad jag kan förstå.
Först så tänkte jag, jaha, nu är justitieminister Beatrice Ask ute för att boja en hel generation. Men så läste jag vidare och läste utdraget ur Brottsförebyggande rådets, Brå:s, utvärdering där "bojade" personer sa sitt om det.
Fast jag fortfarande inte helt övertygad förrän jag läste att före detta justitieministern, Thomas Bodström, var emot hela ide'n. Då begrep jag att det måste vara en bra grej ändå.
Många bloggare anser att elektronisk fotboja är absolut förkastligt som Peter Andersson eller Jinge.

Själv tycker jag nog att det är en utmärkt ide' att sätta elektronisk boja på ungdomsbrottslingar. Även om jag är emot att staten ska övervaka oss i tid och otid så handlar ju det inte om "Storebror ser dig precis" även om det ligger på gränsen.
I vissa fall passar bojan som en skarpare markering från samhällets sida än böter som färäldrarna ändå betalar eller fängelse som är direkt förkastligt (beroende på brottets art naturligtvis).
I vissa fall är det tyvärr fängelse som gäller. Men jag ska inte grotta ner mig i detaljer om hur och varför man ska eller inte ska döma till boja.
Nöjer mig med med konstaterandet att i fallet med Beatrice Asks förslag så duger det gamla ordstävet: Även en blind höna kan finna ett korn.
Avrundar med att rekommendera ett besök hos Badlands Hyena där de logiska tankekedjorna trimferar idag angående just detta med elektronisk fotboja. :)

söndag 21 juni 2009

Biobesöken bara ökar

Ja, vad ska vi säga om det som Badlands Hyena raljerar över och SvD rapporterar om? Det faktum att biobesöken bara ökar och ökar trots att fildelningen (eller debatten i alla fall) pågått under i stort sett samma tid tycker jag är en smula graverande för Antipiratbyrån och dess dinosaurier till arbetsgivare.
Vad beror biobesökandet på?
Enligt infochefen vid SF beror det på vi är lediga under sommaren. Underförstått att på hösten och vintern sitter dessa besökare och fildelar kanske. Vad vet jag.
"Mamma Mia!" drog närmare 2 miljoner besökare förra året och mellan åren 2005 och 2008 kom 13 miljoner besökare till biograferna.
Fildelningen. Till. Trots.
Enough said

fredag 19 juni 2009

Midsommar och (skum) svensk kultur

Ah, midsommar! Den svenskaste av högtider. Den helg där vi borde ha petat in nationaldagen. En tradition som funnits hur länge som helst.
Men, handen på hjärtat, är det inte lite misstänkt med traditioner. Svenska traditioner. Jo visst är det det. Lite skumt är det med alltför mycket svenskt.
Åtminstone om vi ska tro på våra medier.

Först ut är Nordnytt i Norrbotten. I ett inslag om nationaldagen passade man på att visa ett multikulturellt arrangemang där det var kliniskt fritt från något som kunde misstas för svensk tradition. Det var latinamerikanska rytmer här och afghanska...ja ni fattar. Inget ont om detta i sig men på den svenska nationaldagen? Jag vet inte. Ville man undvika anklagelser om någon form av kulturell rasism eller något sådant? Hur som helst har Nordnytt en genuin tradition av att vara PK ut i fingerspetsarna. Finns ingen redaktion som är så PK-skitnödig som Nordnytt.

Exempel två från idag. Aftonbladet har en artikel om midsommarfirande. Men man får inte fira med alltför mycket svenska traditioner inblandade för då är man sverigedemokrat. Jag får då den uppfattningen. Är man gotlänning ligger man illa till eftersom gotländska traditionella idrotter nämns två gånger, pärk och varpa. Förmodlligen är alla gotlänningar sverigedemokrater. Något skumt är det om man vill fira midsommar med gamla svenska traditioner.
Hoppas vädret blir bra i alla fall.

Och på tal om väder så kommer jag osökt in på klimatförändringarna som uppenbarligen hotar vår jord. Men det fixar sig om vi bara slutar äta kött och sitter i en garderob för att utnyttja så lite energi som möjligt. Åtminstone om man får tro det här inlägget. Men personligen tror jag ju inte att man kan backa sig in i framtiden.
Håhåjaja, vi människor är alltså planetens dummaste ras (fast jag undrar över vilka andra tänkande och resonerande varelser vi delar planet med?) enligt rubriken på debattinlägget jag refererade till innan. Ja, allting är ju lättbegripligt och enkelt om man är 18 år och vegan.
Dock, lite får jag hålla med artikelförfattaren. Kollektivt verkar vi människor ibland lite korkade när vi tär på ändliga resurser. Använda upp olja till energi exempelvis. Men det finns ju annat som vi är briljanta på i stället. Så än är loppet inte kört för den här planeten.

Dags för en gammal goding i videohänseende. Den kallas för det viktigaste fotot taget hittills, taget med Hubble-teleskopet, och jag är böjd att hålla med. Håll tillgodo:
Hubble Deep Field: The most important image ever taken





Tankeväckande eller hur?

Visstja. Glad Midsommar på er!


torsdag 18 juni 2009

Facebookrektorn polisanmäler

Rektorn, som i en artikel kallats för sexfixerad, på en mindre seriös nyhetssajt, slår nu tillbaka och polisanmäler sajten för grov förtal. Inte en sekund för tidigt.
Killen blev av med jobbet när han blev karaktärsmördad av en oseriös journalist.
Rektorn har en profil på facebook och var med i några grupper med sexuell anknytning. Vad reportern i fråga inte nämnde i artikeln där bilder (med insinuant bildtext) visades upp, var:
a) Rektorn var med i 250 grupper på facebook vid tillfället, varav några med sexanknytning.
b) De så kallade sexbilderna var semesterfoton helt ryckta ur sitt sammanhang. För övrigt kan man publicera bilderna i Kyrkans Tidning utan att någon ens skulle höja ett ögonbryn.

Men, styrelsen för entreprenörsgymnasiet blev skitnödiga av artikelns hycklande dubbelmoral och tvingade rektorn att avgå.

Hoppas att han får ett rejält skadestånd så att:
1) det täpper igen käften på den oseriösa sajten i fråga
2) det täpper igen käften på den oseriösa journalisten och att han får gå.

Hoppas också att rektorn i fråga får tillbaka jobbet.

Har ju skrivit om detta tidigare så det är bara att scrolla ner sidan men om ni inte ids det så kan ni trycka här och här. Andra tycker också till om detta.

- - - - -
En som verkligen borde sluta är landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren. Mannen som pratar om dialog med anställda och att ha en dialog med partners man skrivit kontrakt med men som sedan kör sitt eget race och bara kostar Landstinget pengar. Men varför bara tro mig på mitt ord. Andra kräver också Ögrens avgång.
- - - - -

onsdag 17 juni 2009

Ett uppkäftigt nätproffs

Jahapp, då är man ett nätprofffs då tillika uppkäftig. Ja alla piratpartister är det enligt KD-ledaren Göran Hägglund i riksdagens avslutande debatt idag då . Haha och i vanlig ordning när han (och alla andra i regeringen verkar det som) skall prata Piratpartiet så tjatar han om fildelning och visar att han inte begriper något. Ja, det hade jag ju inte väntat mig förstås i och för sig.
Så den Hägglundska logikturen går så här: Piratpartist = fildelare = uppkäftigt nätproffs. Grymt!

Maud Olofsson välkomnade PP till den liberala gruppen i EU-parlamentet och deklarerade att man ville föra en diskussion med PP eftersom *gasp* centern anser att frågor om frihet och integritet är viktiga även för dem. Ni får ursäkta men jag har inget förtroende för Maud Olofsson överhuvudtaget. Eller för Centerpartiet eller regeringen. Men minst av allt näbbgäddan Olofsson. Huga.
Kan hon inte lämna näringsdepartementet innan hon får alla företagare att sluta i landet?


Facebookrektorn fick sluta

Jaha, rektorn som, kanske lite omdömeslöst, hade en profil på facebook där andra facebookvänner kunde se att han var med i diverse grupper med sexuell inriktning fick gå från jobbet. Full av moralpanik blev styrelsen för frigymnasiumet skitnödiga och fockade honom helt enkelt.
Visst är han omtyckt och betyder mycket för eleverna, säger VD:n Majvor Müller till Norrbottens-kuriren idag. Men hans (rektorns) syn på vad man får göra som privatperson skiljer sig från styrelsens.
Och därmed fick han gå.
Vilket jämra skitsnack. Eftersom media med sin höga moraliska svansföring börjat skriva, läs Nyheter24.se och på det Norrbottenskuriren, så blev man helt enkelt nervösa för att föräldrarna skulle ta eleverna från skolan.
Ja, hade jag ett barn som gick i den skolan skulle jag omedelbart flytta denne därifrån. Inte på grund av rektorns möjliga privata excesser utan styrelsens grumliga moraliska agerande.
Nä, den som i det här fallet borde sluta är reportern Johan Arvidsson. Hans artikel är utan tvekan ett lågvattenmärke inom journalistiken. Jag skäms över att vara i samma bransch som honom.
Utan att ens rodna insinuerar han i artikeln att rektorn för ett sexuellt utsvävande liv som påverkar eleverna i negativ riktning. Fy fan rent ut sagt! Hur kan han se sig själv i spegeln utan att må illa?
Jag blev ju förbannad över detta tidigare i veckan.
Och nu när då rektorn tvingats gå blir jag ännu mer förbannad.
Gör mig en tjänst. Läs gärna artikeln och bojkotta sedan Nyheter24.se för alltid!

Homofoblag i Litauen och demontering av Norrbotten

Måste säga att parlamentet i Litauen gör sig gansk löjligt i och med att de antagit en lag som förbjuder "gaypropanganda" eller främjande av homosexualitet, vad det nu är? Ni kan läsa om det i DN. Verkar på mig som om de förföljer homosexuella i landet med en fermitet som inte står den gamla sovjettiden efter. Det är nästan så man misstänker att halva parlamentet är gay. Ni vet omvänd psykologi, fönekande och allt det där.

Undrar hur Sacha Baron Cohens nya film "Bruno" kommer att gå där? Den handlar som bekant(?) om en gay modejournalist som trasslar till det ordentligt.

På hemmafronten, närmare bestämt Norrbotten, ligger regeringen i med att lägga ner denna del av landet verkar det som. Nu ska SÄPO, ingen favorit men ett nödvändigt ont, flyttas från Luleå till Umeå i Västerbotten. Det skriver NSD idag.
Jag har skrivit om det förr och kommer förmodligen att få skriva om det igen. Jag misstänker att statsmakterna helt enkelt vill avfolka Norrbotten så att allt som blir kvar är renskötare, några som jobbar med tillsyn av vattenkraft, LKAB och några turistguider.

Oro för omvärlden

Är det bara jag eller ökar spänningen i världen? Är det bara jag som börjar bli lite nervös? Borde inte våra försvarsnedrustande politiker också bli lite nervösa. Jag bara undrar lite stillsamt. De har kanske, som vanligt frestas jag tillägga, noll koll på läget. De är väl mera intresserade av att begränsa och avlyssna vår frihet. Men passar de sig inte så kommer det någon annan och bgränsar den ännu mer åt oss.
Läs vad SvD har att berätta om de politiska och militära blockbildningarna. Kina och Ryssland i samarbete.
Ouch säger jag.

tisdag 16 juni 2009

Centerns kräftgång förklarad

Tack vare Badlands Hyena har jag nu fått orsaken till Centerns kräftgång förklarad. Det är helt enkelt så attCentern har medlemmar som Annika Quarlsson i rullorna. Hon har lyckats med en tankevurpa av guds nåde. Hon kopplar samman Piratpartiets framgång med att det är unga våldtäktsmän eller något sådant som röstar på sagda parti.
Eh förlåt, har kopplingarna i huvudet korsats på något sätt eller har hon blivit felmedicinerad?
Titta själva och förklara sedan gärna för mig. Jag begriper det verkligen inte.

Snälla Centern, inte för att jag sympatiserar med er politik eller så, men ett råd i all välmening är att ni verkligen borde kicka henne från partiet. Allvarligt alltså.

- - - - - -
En annan som borde kickas från sin post är landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren. Mannen som inte kan ro en enda affär i hamn utan att det blir en brakförlust. Huga. Avgå snälla så att jag slipper slösa utrymme på att kräva den, avgången alltså.
- - - - - -

Stor i orden....

Det här borde sätta saker och ting i perspektiv om man säger
så. Vardagen "stora" hinder blir lite lätt futtiga i jämförelse.
Så se det här främst som en liten vink till våra politiker.
Var inte så uppblåsta och ta er själva på inte så stort
allvar, okej?
Kom ihåg ordstävet: Stor i orden, liten på jorden


Perspektiv var det!

Oj, höll på att glömma. Är det någon som känner igen
musiken? Meddela mig i så fall. Den är så bekant men för mitt
liv kan jag inte komma ihåg titeln på låten.
Edit 17/3 -09: Listade ut det på alldeles egen hand. I första delen
spelas John Barrys End title från Filmen The Black Hole, Disney
1979. Andra delen är Vangelis och från filmen Bladerunner

måndag 15 juni 2009

nyheter24.se ger journalistiken dåligt rykte

Hölll jag inte på att trilla av pinn när jag kollade in nyheter24.se. I ett anfall av akut moralpanik har publikationen dammsugit facebook efter något smaskigt. Och vad hittar man.
Jo, en kille som är med i ett flertal grupper. Inte så konstigt med det. Många av facebookmedlemmarna är med i grupper hit och dit. Men den här killen är med i några som nyheter24-journalisten, Johan Arvidsson, med ordbehandlaren kokande av indignation kallar för sexgrupper. Därmed vore väl allt frid och fröjd. Men killen i fråga är rektor. Och det är nu som bröst(haha!) tonerna från nyheter24 börjar låta som ett mullrande åskväder plus det faktum att artikeln gör väldigt obehagliga och insinuanta kopplingar.

Förutom att nämna de olika "sexgrupperna" vid namn passar journalisten (vill inte ta hans namn i min mun något mer) på att nämna att rektorn minsann paraderar med dessa grupper inför många av sina elever.

På. Facebook. Inte. I. skolkorridoren.

Men det bekymrar inte den käcke reportern som är ute efter att totalt tillintetgöra rektorn. Reportern lyckas få in att det minsann pratas i korridorerna om rektorns ohämmade sexuella engagemang (har han gruppsex i korridoren eller runkar han på rektorsexpeditionen med öppen dörr?). Och det inför eleverna som i många fall även de är med på Facebook och hör och häpna, är vänner med rektorn där.

Att rektorn också är med i ett par antipedofilgrupper får vår moralens riddare att verka misstänkt.

Gör man lite research kan man även notera att rektorn i fråga använder en applikation på facebook som heter Mafiawars. Ett tips lilla reportern. Rektorn kanske är maffiakung i Luleå?
Sedan har han (reportern) naturligtvis varit i kontakt med rektorns överordnade som ju inte annat kan säga än att det här står vi minsann inte för. Nej självklart inte. Vem säger så inför en reporter med moralisk indignation löddrande från mungiporna.

Som grädde på moset så har artikeln ett litet bildspel med bilder på rektorn (?) med små pikanta redaktionella antydningar. En bild finns där ett antal mogna män med bara överkroppar verkar dansa i avslappad miljö med bildtexten: "När eleverna gått på lov festar han loss på varmare breddgrader".
Fruktansvärt! Här har man trott att rektorer satt klädda i säck och aska på rektorsexpeditionen under elevernas lov. Så får man veta att de har semester. Oacceptabelt!

Till sist, som en sista spik i kistan för den karaktärsmördade rektorn, finns ett antal hänvisningar till andra artiklar. Dess artiklar handlar om pedofiler och dömda sexbrottslingar. Ytterligare ett exempel på en obehaglig koppling.
Jag skäms över att ha varit journalist (ja, eller är, ränderna går inte ur).
Redaktionen på nyheter24.se borde skämmas. Var rekryterar man sina skribenter ifrån?Närmaste gödselstack?
Journalisten i fråga skäms nog inte. Det visar hans skrivande men han borde omgående byta yrke till kloakrensare eller något liknande. Han har med all önskvärdhet tydlighet visat var hans talanger ligger.

Krafttag mot tung brottslighet!

Äntligen, tänkte jag för mig själv när jag hör i radio och läser i både SvD och Aftonbladet, att vårt rättssystem tar i med hårdhandskarna för att stävja den tunga kriminaliteten i vårt samhälle. Två specialåklagare och 15 extra poliser sätts in i jakten på.... trumvirvel... medborgare som fildelar!
Åhh, en sten har fallit från mitt bröst.
Är det inte fint så säg? Äntligen har man insett allvaret och prioriterar något som svenska folket länge har våndats över. Vad gör det att våldsmän, tjuvar och banditer härjar i det närmaste fritt.
Pfuii säger jag. Det är bara medias sensationslystna rapportering.
Eller att korruptionshärvor med internationella förgreningar utreds med hjälp av 1 åklagare och 1 polis som bloggen Juristens funderingar skriver om.
Regeringen Reinfeldt förnekar sig inte. Vad är det med gänget? Har de som mål att fullkomligt alienera hela svenska folket innan valet 2010?

Skolführern Jan Björklund gasar på och vill nu stoppa gymnasielever från att läsa upp sina betyg på KomVux om man misslyckats i skolan enligt SVT Rapport.
Men det är väl fint. Har ungjävlarna inte så mycket vett i huvudet att de inte läser när de går i skolan ska de väl inte ha en andra chans. Det säger sig ju självt. Argggh.
Alla vet vi ju att ungdomar ofta inte tänker så långt framåt eller har annat på agendan än skolbetyg just när det behövs. Då är det väl bra att kunna läsa upp i efterhand. Men icke säger Björklund. One shot thats all enligt honom. Ja, så är det ju ett slöseri med samhällets resurser säger han.
Heil Björklund säger jag.

Fast det kan ju gå till överdrift ibland förstås. En hel skolklass får underkänt. Haha. Det verkar som om motivationen saknats på grund av intagningssystemet till linjen. Så skolan får nog ta på sig skulden där.

söndag 14 juni 2009

Nog med 1984, jag får huvudvärk och ogina militärer

Det får vara nog med 1984 utropar PJ Anders Linder på ledarsidan i SvD idag
Han skriver alldeles utomordentlig om detta med politiker och övervakningsraseriet och manar borgerligheten, ja eller moderaterna med Reinfeldt i spetsen, till en attitydförändring.

Den här debatten om övervakningssamhället och alla integritetskränkande lagar kan ge vem som helst huvudvärk och då passar fabrikanterna på minsann för ni har väl lagt märke till att huvudvärkstabletterna blivit dyrare och färre i förpackningarna. Ja, de med paracetamol som verksam ingrediens då.

Orsaken till prishöjningen sägs vara att det är dyrt att ställa om tillverkningen. Det kan jag i och för sig köpa (häpp!) men en 40 procentig höjning? Det är nog för att ge vem som helst huvudvärk.

Varför då ställa om till en förpackning med färre tabletter, från 30 till 20?
Jo, hör och häpna, man skyller på att myndigheterna begärt detta. Det säger i alla fall informationschefen på Glaxo Smithkline till SvD idag . Men vilken myndighet? Det undrar jag.
Är det Giftinformationscentralen, som också gått ut med info om att ungdomar köper storförpackningarna i syfte att överdosera av en eller annan anledning? Eller är det någon annan myndighet? Kanske folkhälsoinsitutet varit framme igen?

Men vilket skitsnack. Vilken förnuftig människa som helst begriper ju att det hela är båg. Jag menar det är bara att köpa fler förpackningar då. Skulle det vara så illa att någon myndighet nu beärt detta skulle man väl ändå ha tänkt till och påbjudit 18-års gräns eller något liknande,
Att sedan företaget, som efter köpet av Alvedon från Astra, nu har monopol på paracetamolbaserade värktabletter i Sverige har ju ingenting med höjningen att göra. Suck.
Nä, jag går och tar en Ipren i stället, den är utan paracetamol.

Jag noterar också att ett femton år gammal samarbete mellan amerikanska militären och vetenskapmän av skilda slag nu är slut. Det kan man läsa antingen på siten Space.com eller i DN där Clas Svahn skriver om det på svenska. Militären släpper inte längre data från spionsatelliter om meteorer, meteoriter, bolider och kometer.
Det blir ett avsevärt avbräck för forskningen.
Orsaken till att man inte längre släpper data är höljt i dunkel men klart är att det blir svårare att värja sig för hot från himlen i framtiden eftersom värdefulla forskningsdata inte längre är tillgängliga.

För er som är intresserade kan jag nämna att solvindhastigheten detta dygn ligger på 332 km/sek och tätheten är 3,6 protoner per kubikcentimeter. Det ni! Detta är hämtat från den utmärkta Spaceweather.com
- - - - - -
Till sist kan jag meddela att hugade intressenter av imaginära takpannor med fördel kan vända sig till landstingrådet i Norrbotten, Kent Ögren. Han har stor erfarenhet av dylika köp efter att ha slösat i runda slängar 27 millar på en en fabrik som aldrig blev av enär den tilltänkte fabrikören föredrog att blåsa Ögren och norrbottniska skattebetalare på summan i stället för att bygga fabriken. Kent Ögren, vis av missen för nu en ekonomisk försiktig politik i landstinget numera. NOT! Karln har inte lärt sig ett dugg utan sprätter landstings/skattepengar som om det vore hans egna. AVGÅ Ögren!
- - - - - -

fredag 12 juni 2009

Grupperingar i EU parlamentet och en gasledning

La domaine d'Anais (du hittar den nere i vänsterkolumnen bland de andra blogghänvisningarna) är en alldeles förträfflig blogg som du med fördel kan följa om du är intresserad av vad som händer i Frankrike och inom EU. Idag finns där en länk till en sida som håller koll på vad ledamöterna i EU-parlamentet håller på med.
När vi ändå håller på med sidhänvisningar så kan ni gott kolla in Youtube. Videon handlar om de inblandade i en gasledning förbi en icke helt okänd ö i Östersjön där politiker och diverse andra figurer anklagas för mutor i samband med tidigare nämnda gasledning.
Jag gillar inte att gasledningen dras förbi ön och det förvånar mig att inte media och andra på ön har protesterat mer. Men alla är väl förstås mutade upp till öronen. Håhåjaja, så det kan gå.

Landsförräderi av våra politiker?

Tuff rubrik? Tycker inte det. Idag diskuterar riksdagen avskaffandet av värnplikten och införandet av en legoknektsarme' som ska försvara Sverige.
Jag baxnar. Hur har det blivit så här? Ansvaret vilar tungt på våra politikers axlar och jag menar inte bara de som idag sitter vid makten för det här är en process som pågått länge. Se en bra sammanfattningom om det här.

Jag är rädd att i slutänden har vi de här ökända säkerhetsbolagen (eller underavdelningar av dessa) Blackwater (anklagade för övergrepp mot civilbefolkningen i Irak bla), DynCorp och andra liknande ståendes på svensk mark. Är det det vi vill ha?

Är detta något som är genomtänkt?

I alltför många år har förfallet av vårt försvar tillåtits fortgå. I sin iver att spara på kostnader* har försvarsförmågan monterats ner till att den i dagsläget är på noll och nu vill regeringen, som inte lyssnar på någon eller några, montera ner de sista resterna genom att skrota värnplikten och införa en yrkesarme'.
Bara så där.
Bara för att man för tillfället har makten och att den stat som den moderatledda regeringen beundrar överallt annat har en legoarme'.
Men detta är oövertänkt och inget man kan ångra sedan.
Ooops, vi gjorde fel i hastigheten liksom.

Arrogant, skriver ledamoten i försvarberedningen, socialdemokraten Håkan Juholt i dagens SvD, även om innehållet hans inlägg i mitt tycke är lite av att kasta sten i glashus.

De länder som har en yrkesarme' dras med stora underskott i bemanningen för det första. För det andra vet ingen vad det kommer att kosta.
För det tredje. Vad för inverkan har det på försvarsförmågan/viljan? Vem vill försvara sitt land när inte ens regeringen verkar vilja det eller har tilltro till att svenska folket vill det utan ska hyra någon till att göra det.

Vad blir din och min försvarinsats i framtiden? Köpa aktier i Svenskt Försvar AB?

Regeringen verkar vilja baxa oss in i NATO steg för steg och använder en minskad försvarförmåga som ursäkt.

Eller kan det vara så, hemska tanke, att regeringen helt enkelt vill ha ett litet puttenutteinsatsförsvar som man snabbt kan skicka hit och dit till olika krigshärdar så att Reinfeldt et consortes kan strutta omkring, likt tuppar på en hönsgård, och sola sig i glansen från en beundrande omvärld?
Se så snabbt de ingriper! Oh så duktiga de är!

Men vänta, har vi inte det redan? Aha, lite större och lite fler krigshärdar så vi märks mer, jag förstår.
Jag mår illa. Snudd på landsförräderi av alla inblandade.
En majoritet av svenska folket vill ha kvar värnplikten Det vill även blogginnehavaren.


*att kostnaderna ökar och att alla institutioner sparar bort allting är ett ekonomiskt systemfel/räknefel och har med interndebitering att göra. Till och med våra hushåll skulle gå med förlust om allting interndebiterades och vi skulle tvingas spara in på mat, hushållsartiklar, ja ni förstår...
- - - - -
Vad jag inte skulle ha något emot att spara in på är det norrbottniska landstingsrådet Kent Ögren. Avgå please så vi kan lägga din lön på något vettigt.
- - - - -

onsdag 10 juni 2009

Wow tanken gör dig rik!

Jag har tidigare skrivit om detta med coaching och att denna plåga, coacherna alltså, dyker upp överallt och öser ur sig självklarheter som om de vore tänkta för första gången.
Och nu plats på scen för ytterligare en coaching nisch. Den mentale coachen. Jodå, ni hörde rätt, mental coaching. Det handlar om en Paul McKenna som menar på att vi ska tänka oss rika och är vi rika så blir vi automatiskt lyckliga på alla sätt och vis. Du kan läsa om det i Aftonbladet. Paul McKenna är tydligen redan jätterik. Om han nu blivit det på att skriva böcker om att tänka sig rik eller något annat förtäljer ej historien. Han har säkert tänkt sig rik, eller det måste han väl?
Jag vet inte jag. Jag har då tänkt att jag skulle gärna vara enormt rik men det har liksom inte slagit in än. Kanske jag inte tänkt till ordentligt, vad vet jag. Kanske borde jag göra som McKenna, skriva om det i stället och bli rik på det sättet?
Men i verkligheten följer jag nog i så fall Cornucopias råd och blir om inte rik så kanske mer stadd vid kassa?



Telekom och hadopi, fram och åter

EU och länderna däruti utgör ibland en märklig kontrast.
Å ena sidan har vi Frankrike vars Hadopi-lag (fildelare ska kunna stängas av från internet) nu i grunden gjordes verkninglös eftersom Konstitutionsutskottet i landet har fastställt att tillgång till internet är en grundläggande rättighet. Ett nederlag för internetmotståndaren president Sarkozy skriver DN.
Å andra sidan tillbakavisades telekompaketet till ministerrådet igen, skriver SVD idag, eftersom flera av de tongivande medlemsländerna, däribland Frankrike, vill stänga av internetanvändare. Håhåjaja, upp och nervända världen ibland.
Själv tycker jag nog att klåfingrigheten hos politikerna borde stängas av, både i EU och här hemma där bland annat herr statsministern Reinfeldt återigen visar upp en häpnadsväckande brist på verklighetsuppfattning när han raljerar om internet och Piratpartiet som Farmorgun i Norrtälje skriver.

Typiske PP-väljaren är ung och arg

Jahapp. Då är det klart. Enligt AB:s artikel som bygger på SVT:s vallokalundersökning inför EU-valet i söndags så är Piratpartiets typiske väljare en ung arbetslös obildad man under 30. Det var väl fint. Eftersom denne unge man (enligt tidigare nämnd sakkunskap) velar fram och tillbaka och dessutom inte gillar politiker så röstade denne unge man på PP och inte på Sverigedemokraterna.
Men hallå!
Jag vet inte om jag skall bli förbannad (är själv 50+ och röstade PP) eller ledsen. För så jävla enkelt är det inte.
Man röstar inte på sådana viktiga saker som frihet och integritet på nätet och en förändrad upphovsrätt bara för att man är förbannad på politikerna (om det var så skulle PP ha fått 90 % av alla röster). När jag läser artikeln verkar det som om skribenten försöker få till att dessa unga män är någon form av lågpannad röstboskap som brölande givit upp SD:s mindre välsmakande valtuvor och slumpmässigt tuggat i sig Piratpatiets i stället.
Så är det naturligtvis inte. Men den försåtliga och underliggande tonen smakar illa.
Nej, jag ger inte mycket för analyser av detta slag. Framförallt inte från AB:s sida. För övrigt har jag svårt att se var SVT:s analys slutar och AB:s börjar.
Oj, glömde tillägga, vår typiske PP väljare är av allt att döma agnostiker också. Ja, herregud :)

- - - - - -
Idag kräver jag, hör och häpna, landstingspolitikern Kent Ögrens avgång (Norrbottens landsting)!
Skälet är förstås hans, ska vi säga, alltför liberala hantering av sanningen när han säger sig inte förstå vad krisen inom psykiatrin i länet beror på. Kan ju inte bero på att han drev iväg de få läkare som var kvar, eller?
- - - - - -

måndag 8 juni 2009

PB-rättegång och ickejäv

Noterar att domaren i PB-rättegången inte var jävig och därför behöver inte rättegången tas om enligt tingsrätten i Stockholm. Ja, inte hade man väl väntat sig något annat. Vi pratar Sverige nu, detta ryggdunkarnas, nepotismens och vänskapskorruptionens förlovade land.
Det syns och märks att vårt rättssystem alltmer förlorar trovärdighet och mark i medborgarnas sinnen. Vem man än pratar med så suckas det i närmaste uppgivet när olika rättegångar kommer på tal. Något är fel, den saken är klar. Får återkomma i frågan.

Ingen lär väl ha undgått att Piratpartiet fick drygt 7 procent av rösterna i EU-valet och därmed är PP klara för Bryssel även om det råder en viss förvirring om hur många som får åka. En eller två spelar ingen roll, se upp därnere! Nu ska det röras om i grytan och förhoppningsvis få till samma diskussion där som här. Omvärlden är ju onekligen mycket intresserad. Yarr!

Framöver handlar det ju om riksdagsval och där gäller samma premisser som inför EU-valet. PP ska in men och det handlar om ett stort men, upplägget måste nog ändras lite grann. Tror att det politiska innehållet i budskapet måste breddas lite.


söndag 7 juni 2009

Seger

Jepp, det gick vägen. PP knep ett mandat med 7,1%. Där fick jag som trodde på mer men herregud, det är en seger i alla fall. Grattis till oss.

Månen, ISS och EU-valet

Dags för ytterligare en bild grym bild. Denna gång av månen och den förbiglidande Internationella Rymdstationen, ISS. Bilden är togs på eftermiddagen för några dagar sedan (4 juni) i Modiin, Israel, av Yaron Koler.

Han talade för mig att han kunde ta bilden med hjälp av en amatörastonomvän som hade exakt kläm på när ISS skulle passera månskivan.
-Så jag satte upp kameran, berättar Yaron, en 500D Canon med 100-400 mm objektiv och en 1x4 Kenko Telephoto Coverter (motsvarar 900 mm objektiv) på ett stativ, fokus på månen och inväntade till exakt 10 sekunder innan passagen, sedan en 20 sekunders exponering. Och voila', en mycket snygg bild.



Skriver detta mycket tidigt denna söndagsmorgon. En spännande sådan, ja inte morgonen då utan dagen som sådan. Det ju idag det ska ske. Ska piratpartiet komma in i parlamentet och med hur många mandat? Skulle inte förvåna om det blev 4. Det känns så. Kanske jag är överdrivet optimistisk. Vi får se. På något sätt känns det också mycket passande med bilden ovan. Månen får väl representera PP:s ambitioner (och mina förhoppningar) och ISS själva PP då. :)

Jag skulle kunna skriva massor om varför man ska rösta på Piratpartiet idag. Exempelvis att de andra parterna trumfat igenom lagar som kränker vår rättsäkerhet och integritet. Men jag nöjer mig med att länka till HAX här. Skäms inte över det, det gör ju AB också som en del av EU-valsbevakningen. Vill ni kan ni också kolla partiledaren Rick Falkvinges blogg.

Till slut, näe, jag tänker inte förstöra denna dag med att kräva Kent Ögrens (landstingsråd i Norrbotten) avgång. Nej, det tänker jag inte göra.

lördag 6 juni 2009

Jobbcooacher hahahahahahahahaha....

Det dröjde inte länge innan mitt någorlunda letargiska tillstånd denna lördagkväll efter att ha skrivit inlägget nedan förbyttes till, tja, ilska, ja efter det att jag sånär skrattat ihjäl mig förstås.
Jag syftar till detta att regeringens svar på krisen är att Arbetsförmedlingen skall anställa 740 coacher till en kostnad av 300 miljoner. Läs hela artikeln här.
Det är inte sant, tänker jag för mig själv!
Coacher för 300 miljoner...
Haha, alliansens arbetslinje är alltså inte att skapa nya jobb utan man anställer coacher som ska skaffa arbete till dem som blir utan. Lysande ide'. Då kan ju coacherna liksom coacha coacherna till coachade jobb. Eller vänta nu....vi börjar om.
Vilka nya jobb skall de arbetslösa lotsas till och framförallt, hur skall de arbetslösa fixa nya jobb med hjälp av de snabbutbildade coacherna?
Jo så här (betänk att dessa råd kostar 300 miljoner). Jag har snott detta från SvD:s artikel:

"Jobbcoachens tre tips:

1. Sök brett - Kom ihåg att många jobb aldrig utannonseras.

2. "Knacka dörr" – gå ut till arbetsgivarna.

3. Lägg tid på personligt brev och CV – det är din chans att marknadsföra dig".



Men vad fan är detta? Är detta vad en coach (kostnad, 300 miljoner) klämkäckt kan häva ur sig till en vuxen arbetslös? Jag skulle bli så grymt förolämpad att få sådana självklarheter i ansiktet att jag ta mig %&"!!&(/% nästan skulle fundera på att gå loss med en rak höger. Det är säkert.

Jag tänker för mig själv, detta kan inte vara sant. Jag nyper mig i armen. Ajjjj! Det är sant.
Å herregud!

edit 9 november: Regeringen och arbetsförmedlingen har kastat ut 3 miljarder på 952 jobbcoacher, en hel del oseriösa.



I morgon är det dags

Jäpp, precis som rubriken säger. I morgon är det dags, dags för EU-val. Gå och rösta. Själv har jag redan gjort det och en annan som även han har röstat är Aftonbladets Staffan Heimerson. Vad han röstade på? Jag kan säga att han steg ytterligare i min aktning när han förklarade sitt ställningstagande så här:

"Jag röstade på Piratpartiet därför att, inte trots att, det är ett enfrågeparti. En fråga, en enda, räcker för mig de kommande fem åren i Bryssel och Strasbourg. Frågan är: Internets frihet och vår personliga integritet".

Ni kan läsa hela hans lördagskrönika här. En mycket insiktsfull sådan i mitt tycke.

Det är ju lördag idag så man har lite halvmys och är inte alltför benägen att skälla. Därför nöjer jag mig med att lite lugnt konstatera att för Norrbottens del skulle det vara alldeles utmärkt om landstingsrådet Kent Ögren avgick.



fredag 5 juni 2009

Upphovrätt, EU-val med höga siffror för PP

Är lite efter alla andra med att pusha för läroboksförfattaren Henrik Brände'ns mycket klarsynta inlägg om upphovrätts och om varför försvaret av den är, tja, gammalmodigt? Men nu gör jag det och läs här

EU-valet närmar sig med stormsteg så glöm för all del inte att gå och rösta på söndag. Vad jag tycker ni ska rösta på är väl självklart. Vill man ha sitt privatliv i fred och att internet förblir fritt och inte ytterligare en betalTV-kanal ja då. ..
Och bara av en ren tillfällighet kan jag ju nämna att Piratpatiets siffror rakar i höjden. Sifos senaste mätning publicerad idag i bl a Aftonbladet ger PP 8,2% av väljarsympatierna. Det ni!

Förhandlingarna i hovrätten blev klara i går i det så kallade Carolinfallet. Dom kommer torsdag 18 juni. Leif Silbersky vill ju att livstidsdomen för den i tingsrätten dömde, Toni Allde'n, skall ändras. Vi får väl se. En gammal journalistkollega och vän bloggar alldeles utmärkt om fallet här.

Vill i det här sammanhanget gnälla på både SR Norrbotten och SVT Norrbotten som konsekvent undviker att nämna den dömde Toni Allde'ns namn. Varför de inte gör det är svårt att förstå faktiskt. Har mailat ett antal gånger för att får reda på policyn bakom det men ingen på någon av redaktionerna har nedlåtit sig till att svara. Det är ju nämligen så att alla andra medier i Norrbotten publicerar namnet. Det handlar ju om ett oavvisligt allmänintresse.

Tänkte fortsätta gnället med att, just det, gnälla, på landstinget, de senaste turerna och dess ekonomiska situation men ids inte idag. Lovar att återkomma, under tiden nöjer jag mig med att lämna ett kort förslag om snabb förbättring av ekonomin: Låt landstingsrådet Kent Ögren lämna sin post så blir siffrorna i bokföringen mindre färgglada.

onsdag 3 juni 2009

Journalistiken och journalisternas död?

Gammelmedias journalister, från sina parnasser, gråter sig igenom livet just nu eller har väl gjort det ett tag.
Har läst igenom ett antal krönikor både i mitt gamla husorgan Journalisten (bl a Göran Rosenbergs krönika som länken hänvisar till) som annorstädes om att papperstidningen och därmed den fantastiska och djupa och framförallt kunniga journalistiken går mot sin död. I alla fall i sin nuvarande form. För nu kan de inte ta betalt längre (ägarna och i förlängningen journalisterna, frilans som anställda) på grund av gratistidningarna på nätet och bloggosfären (därav ringaktningen mot bloggarna?).
Duuuh!
Kan någon tala om för mig var den djuplodande och kunniga journalistiken finns numera? Inte då i en tidning eller tv-appparat nära mig i alla fall. Det var längesedan. För itakt med att allting förytligas och slätas ut i media så händer samma sak med journalisterna själva.
I många år nu har jag noterat en allt brantare och nedåtgående trend i allmänkunskaperna hos journalister. De (journalisterna alltså) vet inget, ser inget och hör inget och när de då skriver/intervjuar blir bristen på allmänkunskap och skrivkunnande pinsamt tydlig. Vilket i och för sig är alldeles utmärkt för makten som slipper bli granskad av kunniga, vetgiriga och pålästa journalister.
Men vad kan man vänta sig av en kår som numera består av ivriga medlemmar som i allt högre utsträckning vill synas själva och skita i andra. Ett fåtal gamla rävar (ingen nämnd, ingen glömd) finns förstås kvar men de börjar bli gamla och trötta.

Där har vi hotet mot journalistiken. Inte gratistidningar på nätet, inte bloggosfären eller Internet utan journalisterna själva.Ta tillbaka ert eget kunnande. Hur det skall gå till är uppenbart. Det skall inte jag behöva tala om för er. Fast jag kan ändå inte låta bli att ge ett tips. Nätet. I rest my case liksom.

- - - - - -
Höll nästan på att glömma Kent Ögren, landstingsrådet i Norrbotten ni vet. Han som ägnar sig åt att på alldeles egen hand, finanskris förutan, föröda landstingets ekonomi. Mitt råd i all välmening: AVGÅ!
- - - - - -


tisdag 2 juni 2009

Nytt EU-direktiv?

Piratpartiets toppnamn til EU-valet; Christian Engström, föreslår i en debatt artikel i SvD idag att Sverige ska passa på när vi snart blir ordförande att ändra telekompaketet (rensa bort tilläggen så att det återigen blir ett rent konsumentskydd som det var tänkt från början) och införa ett internetdirektiv för att skydda nätintegriteten.
Kloka ord och verkligen något som vi alla borde arbeta för.

Blixtbild...

Återigen ett fantastiskt foto publicerat på siten Spaceweather.com. Fotograferna ifråga heter Francis Schaefers och Daniel Burger och bilden tog de på stranden vid Vlissingen, Nederländerna


Dom stod på stranden och detta hände bara 40 meter ifrån dem. Wow säger jag bara. För er som är intresserade av fototeknik kan jag väl nämna att de använde en Canon 400D

måndag 1 juni 2009

Antirökmaffian ältar plus hovrättsgiget med Allde'n

Men nu får det snart vara nog. Folk gastar om förbud hit och förbud dit. Nu senast handlar det om rökning på uteserveringar. Räckte det inte med att antirökmaffian fick ihop ett rökförbud inne på krogarna? Nu ska uteserveringarna drabbas också. Men det är väl ändå krogägarnas sak detta?
Antirökmaffian ältar och gnäller om rättigheter hit och dit. Det är min rättighet att slippa få rök i mig där jag går (står, ligger eller...) och sätter mig säger de exempelvis men om rökaren var där först då? Flytta till Kebnekajse säger jag. För passiv rökning på en uteservering eller från balkongen eller från någon i närheten av busskuren eller .....(sätt in lämplig lokalitet här) är väl inte farligare än alla avgaser från bilarna eller parfymerna eller ....(sätt in lämplig hemskdoft här).

Och innan någon säger något. Nej jag röker inte. Slutade för 4 år sedan.

Men som tur är branschen negativ till att förbjuda och det verkar även gälla politikerna. Till min sorg ser jag dock att facket hoppar på det populistiska förbudståget.
Men som sagt, rökförbudsgnället är bara ett förbudsförslag av många många. Vad är det med detta landet numera. Har vi plötsligt blivit fascister alltihop eller vad handlar det om? Kan inte vanligt folk sansa sig lite och tänka efter?
För våra politiker, de förbjuder med förtjusning allt de bara får och kan. Där finns det ingen hejd minsann.

Det går ju nu inte att förbjuda mördare (det förbudet skulle jag dock ställa upp på). Detta med anledning av att hovrättsförhandlingarna om mordet på Carolin Stenvall med mördaren Tony Allde'n startade idag (måndag).
Silbersky går ut stenhårt och vill fria Allde'n från livstidsdomen med hjälp av ett utslag i HD från ett annat fall. Läs om det närmare i NSD. Själv tycker jag det bara är osmakligt men vi har ju nu den här gången i rättsväsendet.
Jag hoppas och tror att hovrätten faställer livstidsdomen. Något annat kan inte komma i fråga eftersom inget väsentligt nytt tillförts som kan ändra i sak. Men förhandlingarna fortsätter i ytterligare 3 dagar. Även fredagen har satts av för förhandlingar om det skulle dra ut på tiden.

- - - - - -
För övrigt anser jag att mannen som har debaclet med takpannefabriken i Vuollerim på sitt CV borde ta sig i kragen och avgå. Jag menar förstås landstingrådet i Norrbotten, Kent Ögren. Han har kostat oss nog nu!
- - - - - -