söndag 10 maj 2009

Norrbotten hotas och AB fortsätter hyckla

Det slår mig ibland att statsmakterna inte vill ha Norrbotten kvar egentligen eller åtminstone inte folket som bor här utöver några anställda som ser över vattenkraftsanläggningarna och så ursprungsbefolkningen förstås. Ja, knappt den med för den delen. I övrigt några turistguider.
Det skulle vara Kiruna då men resten vill man lägga ned!

Vad grundar jag min fundering på undrar ni?
Ja, för det första och till stor del handlar det om Norrbottniabanan som statsmakterna (oavsett regering) har särdeles svårt att komma till skott om. I själva verket är motståndet där så kompakt att man börjar fundera i ovanstående konspiratoriska tankebanor. Men satsningar på vägnät söderöver för miljarder går an.
För vi alla här i länet vet att om näringslivet inte får en fungerande infrastruktur a la' Norrbottniabanan är det dömt till att sakta strypas pga ökande transportkostnader mm.

Sedan har vi storregionplanerna där Norrbotten kommer att försvinna. Fast där handlar det inte så mycket om att få Norrbotten att försvinna som att göda sina egna maktambitioner från de styrande sida.

I Luleå kommer förmodligen stålverket att försvinna när LKAB bygger ett nytt järnverk, tillsammans med Norsk Hydro och ett fn hemligt europeinskt stålbolag, i Trondheim.*
Adjöss med Luleå.

Tre konkreta exempel på att man skiter i Norrbotten och gärna ser en avfolkad bygd eftersom upfattningen söderöver är att länet som sådant är tärande. Tyvärr är denna otroligt obildade uppfattning rådande även i rikets styrande organ. Otroligt men sant om man ser till uttalanden och annat under åren. Tärande? My ass!
- - - - - -

Såg idag att Aftonbladets chefredaktör Jan Helin försvarar beslutet att inte publicera gärningsmännens (eller mördarnas) namn i den för övrigt utmärkta artikelserien där tidningen har granskat dödligt våld mot kvinnor.
Jag kan bara säga hyckleri. Jag säger som jag tidigare sagt. Man gör kvinnorna till offer en gång till genom att dra deras namn i tidningarna. Så här försvarar Jan Helin beslutet att inte publicera männen namn:

"I det här fallet har jag valt att avstå för att en del av männen avtjänat sina straff, många av dem har barn och pappan är den enda föräldern kvar i livet. Publicitetsskadan mot barnen väger tyngre än allmänintresset. Mot det kan man invända att barnen är identifierbara via mamman, men det gäller i första hand de som kände henne då hon var i livet. De personerna vet sannolikt redan om vad som hänt"

Jamen vad fan! Läs vad han skriver. Maken till hyckleri får man leta efter. Barnen lider varenda dag när morsan blivit mördad av farsan. Så drar AB mamma i tidningen en gång till. Men kom igen AB, var är problemet. Säg det som det är ni vill skydda männen inte barnen för ni skriver ju så här längre ned:

"Det finns ett annat, mindre rationellt argument också. Effekten av att hänga ut 153 män som mördat kvinnor med namn och bild skapar ett obehagligt samhällsklimat, en lynchmentalitet. Jag vill inte bidra till det"

Som sagt hyckleri. Nog så!- - - - - -
* uppgifterna kommer från Ny Teknik (25/2 2009)
- - - - - -
För övrigt så anser jag att landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren, bör avgå för länets bästa.

1 kommentar:

Murveln funderar sa...

Detta med norrbottniabanan är absolut en ren och skär skandal! För det första borde den här jämra järnvägen byggts för länge sedan av någon regering typ Branting, eller nåt(?) För det andra MÅSTE banan dras ända upp till Haparanda av miljöpolitiska skäl! Vi får för fan inte släppa ut så mycket koldiox som landsvägstransporterna gör! EU-direktiv, och storberor dribblar man fan i mig inte med!
Kryp till korset "Alliansen" och bygg hela klabbet NU!