lördag 30 maj 2009

Insatsstyrkor och automateld

Skottdramat på Porsön i Luleå förra året när en ung man skottskadades har varit på tapeten igen och där det framkommit att insatsstyrkans chef varit en smula berusad efter ett besök på krogen (i tjänsten sic!) i ett inslag av Uppdrag granskning.
Krav på räfst och rättarting har rests och debattens vågor har gått höga. Det må vara hur det vill med det säger jag. Fokus är fel. För hans närvaro och göranden påverkade inte situationen och insatsen som sådant. Återkommer längre ner om vad jag menar.
Polisens försvar har varit att insatsen var taktiskt riktig och ingen hade gjort något fel egentligen.
Senast i dag skriver polisstyrelsen i Norrbotten i en inlaga i Norrbottenskuriren att man inget fel har gjort och det mesta av inlägget handlar om vilka bra grejer man gjort tidigare och att man måste sätta in sakerna i ett större sammanhang.
Fast många fina insatser ursäktar inte en usel. För det handlar inte om ett dagis på utflykt, det handlar om en insatsstyrka med dödliga vapen i händerna. Så här skriver man bland annat:

"...har granskats av åklagare Per G Lindell vid internutredningen i Umeå. Hans beslut är att ingen av de närvarande polismännen kan klandras för tjänstefel när en påverkad person (alltså den unge man som blev skottskadad, min anm) riktade ett vapen mot polismännen och en av dem råkade skjuta automateld. Beslutet överklagades och granskades på nytt av överåklagare Per Hertting som kom fram till samma slutsats . . . . . . markerat det olämpliga i att en polisman som varit påverkad av alkohol fanns på plats för insatsen. Dessutom har polisledningen sett till att vapnen byggts om så att det inte går att skjuta automateld"

Alla fokuserar alltså på fel grej. Man glider över detta att en polisman paniskt sprayar hela omgivningen med kulor och att det är ett under att ingen eller flera blev dödade.
Polismannen råkade skjuta automateld. Och inte en jävel reagerar mer än att man bygger om vapnen så att det inte går att skjuta automateld.
Visst ska insatsstyrkans alkoholglade chef skiljas från sitt uppdrag. Men inte för att han var på krogen innan utan för att han inte sett till att utbilda sina poliser bättre. En insatsstyrka ska för fan vara så pass drillad att vapenhanteringen sitter i ryggmärgen. Det ska fan inte gå att råka skjuta automateld ens om så självaste Darth Vader dimper ner framför insatsstyrkan med ljussabeln redo. Fingrar och hjärna skall hantera vapnet automatiskt på ett för situationen rätt sätt. Och det uppnås med övning, övning och åter övning.
Inte genom att man spärrar vapnen för automateld. Eller kallar hela insatsen för en taktisk framgång och drar upp tidigare insatser där man haft tur.
Det är inte den enskilde polismannen i fall som detta som skall ställas till svars utan det är en ledningen som inte kan ta ansvar för tingens ordning. Som vanligt frestas man tillägga.
- - - - -
För övrigt anser jag att landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren, skall avgå.
- - - - -

Inga kommentarer: