torsdag 14 maj 2009

Jäv, korruption, mutor och annat...

Tänkte låta bli att skriva om jävsfrågan i TPB-rättegången och den vidhängande korruptionsskandalen men känner att nu fan i mig kan jag inte låta bli.
Detta sedan professorn i rättskunskap, Claes Sandgren i dagens SvD, säger att jävsanklagelserna mot domaren i TPB-rättegången är långsökta och i princip har han anklagats för jäv på lösa grunder?
Domaren i fråga, Tomas Norström, är medlem i två immaterialrättsliga föreningar och dessutom styrelseledamot i en av dem. Det är alltså ingen jävsgrund eftersom andra domare, medlemmar i samma föreningar, enligt Claes Sandgren, har avkunnat domar i hundrals immatrialrättsliga mål. Men hallå!
Det är så typiskt resonerat i dessa sfärer av samhället där man håller varandra om ryggen vad det än handlar om. Men Claes Sandgren et consortes, hundra fel är hundra fel och gör inte det hundraförsta rätt. Suck, man blir så trött.
Men vänskapskorruptionen i konungariket Sverige är omfattande och ju högre upp vi kommer desto mer förekommer den. Alla är de medlemmar i samma föreningar och känner varandra. Det gör också att det är extra svårt att bekämpa den. Den får italienska mutskandaler att blekna i jämförelse.
Vänskapskorruptionen får även allmänhetens tilltro till rättsväsendet att minska i samma takt som en fritt fallande aktiemarknad.
När vi ändå är inne på korruption så är steget över till mutor inte långt. Visserligen är detta en "gammal" nyhet men förtjänar att upprepas. För i samband med TPB-rättegången har vi ett alldeles lysande exempel på den svenska polis som köptes av Warner Brothers redan medan han förundersökte TPB.
Det har naturligtvis förnekats men han slutade ju som polis och köpte sig ett tjusigt hus med mera med mera. Polisen i fråga har tydligen försökt att få bloggare att ta bort hans namn från nätet genom att peka på att det på något sätt skulle strida mot PUL eller vara förtal eller något sådant.
Det må vara hur det vill med det men polisens namn är Jim Keyzer.
I fall ni skulle missa det så upprepar jag:
Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer.
Mannen som gett mutor ett svenskt ansikte. Är detta förtal? Nej, bara en åsikt, min.
I det här sammanhanget kan man ju undra över hur många svenska tjänstemän och andra som mutats av amerikanska bolag i dessa och liknande frågor. Men det lär vi väl aldrig få reda på. Jag hänvisar till "rakryggade" ämbetsmän i svensk förvaltning. Spypåse någon?
- - - - - -

För övrigt så anser jag att landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren, bör avgå för länets bästa.
- - - - - - - -

2 kommentarer:

Murveln funderar sa...

Jim Keyzer? Vad är det i jämförelse med två kommuner och en högskola???
Säger bara " Nord Stream"!
Å då snackar vi MUTOR gosse!!!

Eduronflux sa...

Men vi snackar om att sälja ut vår yttrandefrihet för det är i grunden vad det handlar om. Och jag tycker synd om svenska folket (journalistkåren fattar som vanligt sist av alla) som inte förstår att det handlar om det