lördag 27 juni 2009

Oseriöst om vaccinationer skrämmer föräldrar

Fastnade på ett debattinlägg i Aftonbladet där en viss Stefan Whilde råder föräldrar att inte vaccinera sina barn. Han hänvisar till luddiga begrepp som att han har vänner och bekanta som drabbats av vaccinationsskador. Whilde skriver att de skador som Socialstyrelsen klassar som vetenskapligt bevisade mycket väl kan vara toppen på ett isberg. Samtidigt påpekar han att läkemedelsföretagen vill tjäna pengar på detta och det är därför det är tyst om eventuella vaccinationsskador.
Han skriver vidare att personalen vid BVC är okritiskt positiva till vaccinering av barn samtidigt som föräldrar måste skriva under ett papper som fritar personalen från eventuella skador och biverkningar. Ja, ni kan ju läsa själva.

Stefan Whilde startar sitt debatt inlägg med att han minsann inte är någon speciell. Bara en vanlig svensson. Han har en inkomst under genomsnittet (vad det nu har med saken att göra?) och att han bara har en gymnasieexamen, med bra betyg visserligen men ingen akademisk dito. Jaha?
Whilde glömmer att nämna att han gjort sig namn i anarkistiska kretsar samt att han har en kolumn i Skånska Dagbladet så en viss tyngd bakom sig har han i alla fall trots att han försöker med anspråkslöshetsplojen i början av larmartikeln.

Man kan ju undra vad syftet är med att skrämma upp föräldrar med ett inlägg som detta? Är det Stefan Whildes antroposofiska vurm som ligger bakom eller är det hans anarkistiska eller är det bara poeten inom honom som vurmar för en bättre värld utan barnsjukdomar?

Nu är det ju så att herr Whilde ljuger som en häst travar. Ingen tvingas skriva på något papper på BVC.

Visst finns det biverkningar men de är försvinnande små och måste ses i ljuset av de faktum att tidigare generationers höga barnadödlighet nu är ett minne blott just på grund av vaccinationer. Dessutom kan man ju inte klassa en reaktionen på en vaccination där man får sjukdomen i en mildare form som en biverkning.

Klart är att det är grumliga vatten som Whilde fiskar i när han dryftar sina teorier om vaccinationernas eventuella farlighet.
Han är ju inte ensam om att tycka så naturligtvis. Konspirationsteoretiker (se kopplingen till läkemedelsföretagens vinstintresse ovan) vimlar det av i världen även här hemma.

I spåren av Whildes (taget namn kanske för att påminna om en tidigare vida bättre skribent?) påståenden skyndar många försvarare fram som tyvärr, nödgas jag tillstå, visar sin egen bristande konsekvensanalytiska fömåga i det att de skriver att deras barn minsann aldrig vaccinerats och att de minsann aldrig blivit sjuka. Tror jag det. Alla andra ungar är ju vaccinerade!
Saken är ju den att om ingen vaccinerade skulle allsköns barnsjukdomar slå till lika säkert som amen i kyrkan.
Som tur är de förnuftiga långt fler än de förvirrade. Tyvärr kan ju Stefan Whildes vilda och oseriösa teorier skrämma nyblivna föräldrar och det är ju synd.


Inga kommentarer: