fredag 19 juni 2009

Midsommar och (skum) svensk kultur

Ah, midsommar! Den svenskaste av högtider. Den helg där vi borde ha petat in nationaldagen. En tradition som funnits hur länge som helst.
Men, handen på hjärtat, är det inte lite misstänkt med traditioner. Svenska traditioner. Jo visst är det det. Lite skumt är det med alltför mycket svenskt.
Åtminstone om vi ska tro på våra medier.

Först ut är Nordnytt i Norrbotten. I ett inslag om nationaldagen passade man på att visa ett multikulturellt arrangemang där det var kliniskt fritt från något som kunde misstas för svensk tradition. Det var latinamerikanska rytmer här och afghanska...ja ni fattar. Inget ont om detta i sig men på den svenska nationaldagen? Jag vet inte. Ville man undvika anklagelser om någon form av kulturell rasism eller något sådant? Hur som helst har Nordnytt en genuin tradition av att vara PK ut i fingerspetsarna. Finns ingen redaktion som är så PK-skitnödig som Nordnytt.

Exempel två från idag. Aftonbladet har en artikel om midsommarfirande. Men man får inte fira med alltför mycket svenska traditioner inblandade för då är man sverigedemokrat. Jag får då den uppfattningen. Är man gotlänning ligger man illa till eftersom gotländska traditionella idrotter nämns två gånger, pärk och varpa. Förmodlligen är alla gotlänningar sverigedemokrater. Något skumt är det om man vill fira midsommar med gamla svenska traditioner.
Hoppas vädret blir bra i alla fall.

Och på tal om väder så kommer jag osökt in på klimatförändringarna som uppenbarligen hotar vår jord. Men det fixar sig om vi bara slutar äta kött och sitter i en garderob för att utnyttja så lite energi som möjligt. Åtminstone om man får tro det här inlägget. Men personligen tror jag ju inte att man kan backa sig in i framtiden.
Håhåjaja, vi människor är alltså planetens dummaste ras (fast jag undrar över vilka andra tänkande och resonerande varelser vi delar planet med?) enligt rubriken på debattinlägget jag refererade till innan. Ja, allting är ju lättbegripligt och enkelt om man är 18 år och vegan.
Dock, lite får jag hålla med artikelförfattaren. Kollektivt verkar vi människor ibland lite korkade när vi tär på ändliga resurser. Använda upp olja till energi exempelvis. Men det finns ju annat som vi är briljanta på i stället. Så än är loppet inte kört för den här planeten.

Dags för en gammal goding i videohänseende. Den kallas för det viktigaste fotot taget hittills, taget med Hubble-teleskopet, och jag är böjd att hålla med. Håll tillgodo:
Hubble Deep Field: The most important image ever taken

Tankeväckande eller hur?

Visstja. Glad Midsommar på er!


1 kommentar:

Murveln funderar sa...

Glöm din dröm broder. På Gotland är den politiska ohyra du skamligt nog nämner vid namn, tämligen osynliga. Dessbättre ska tilläggas!
Håller med om att ingen riktigt vågar vara svensk idag pga risken att bli jämförd med nyss nämnda pack. Nere i Botaniska träfgården idag var det i alla fall pursvenskt midsommarfirande med majstång,små grodorna och alla etniska grupper var på plats.Något supande kunde inte heller noteras!
KAN detta hända i Luleå? Tillåt mig tvivla...