onsdag 3 juni 2009

Journalistiken och journalisternas död?

Gammelmedias journalister, från sina parnasser, gråter sig igenom livet just nu eller har väl gjort det ett tag.
Har läst igenom ett antal krönikor både i mitt gamla husorgan Journalisten (bl a Göran Rosenbergs krönika som länken hänvisar till) som annorstädes om att papperstidningen och därmed den fantastiska och djupa och framförallt kunniga journalistiken går mot sin död. I alla fall i sin nuvarande form. För nu kan de inte ta betalt längre (ägarna och i förlängningen journalisterna, frilans som anställda) på grund av gratistidningarna på nätet och bloggosfären (därav ringaktningen mot bloggarna?).
Duuuh!
Kan någon tala om för mig var den djuplodande och kunniga journalistiken finns numera? Inte då i en tidning eller tv-appparat nära mig i alla fall. Det var längesedan. För itakt med att allting förytligas och slätas ut i media så händer samma sak med journalisterna själva.
I många år nu har jag noterat en allt brantare och nedåtgående trend i allmänkunskaperna hos journalister. De (journalisterna alltså) vet inget, ser inget och hör inget och när de då skriver/intervjuar blir bristen på allmänkunskap och skrivkunnande pinsamt tydlig. Vilket i och för sig är alldeles utmärkt för makten som slipper bli granskad av kunniga, vetgiriga och pålästa journalister.
Men vad kan man vänta sig av en kår som numera består av ivriga medlemmar som i allt högre utsträckning vill synas själva och skita i andra. Ett fåtal gamla rävar (ingen nämnd, ingen glömd) finns förstås kvar men de börjar bli gamla och trötta.

Där har vi hotet mot journalistiken. Inte gratistidningar på nätet, inte bloggosfären eller Internet utan journalisterna själva.Ta tillbaka ert eget kunnande. Hur det skall gå till är uppenbart. Det skall inte jag behöva tala om för er. Fast jag kan ändå inte låta bli att ge ett tips. Nätet. I rest my case liksom.

- - - - - -
Höll nästan på att glömma Kent Ögren, landstingsrådet i Norrbotten ni vet. Han som ägnar sig åt att på alldeles egen hand, finanskris förutan, föröda landstingets ekonomi. Mitt råd i all välmening: AVGÅ!
- - - - - -


1 kommentar:

Murveln funderar sa...

Även om jag talar i egen sak måste jag hålla med dig gamle kollega och vän.Tyvärr... Det fall jag skrivit så mycket om på min blogg, "Caroline-Fallet" är ett tydligt exempel på att media uppe i norr inte räcker till på långa vägar. Därför har min blogg invaderats av läsare som vill få sitt "sug" efter journalistiska bedömningar mättade! Jag känner mig givetvis hedrad MEN det ska fan i mig inte fungera så här inom den s k journalistkåren! Uruselt rent ut sagt...
Ögren, inte han med takpannorna va?