fredag 12 juni 2009

Landsförräderi av våra politiker?

Tuff rubrik? Tycker inte det. Idag diskuterar riksdagen avskaffandet av värnplikten och införandet av en legoknektsarme' som ska försvara Sverige.
Jag baxnar. Hur har det blivit så här? Ansvaret vilar tungt på våra politikers axlar och jag menar inte bara de som idag sitter vid makten för det här är en process som pågått länge. Se en bra sammanfattningom om det här.

Jag är rädd att i slutänden har vi de här ökända säkerhetsbolagen (eller underavdelningar av dessa) Blackwater (anklagade för övergrepp mot civilbefolkningen i Irak bla), DynCorp och andra liknande ståendes på svensk mark. Är det det vi vill ha?

Är detta något som är genomtänkt?

I alltför många år har förfallet av vårt försvar tillåtits fortgå. I sin iver att spara på kostnader* har försvarsförmågan monterats ner till att den i dagsläget är på noll och nu vill regeringen, som inte lyssnar på någon eller några, montera ner de sista resterna genom att skrota värnplikten och införa en yrkesarme'.
Bara så där.
Bara för att man för tillfället har makten och att den stat som den moderatledda regeringen beundrar överallt annat har en legoarme'.
Men detta är oövertänkt och inget man kan ångra sedan.
Ooops, vi gjorde fel i hastigheten liksom.

Arrogant, skriver ledamoten i försvarberedningen, socialdemokraten Håkan Juholt i dagens SvD, även om innehållet hans inlägg i mitt tycke är lite av att kasta sten i glashus.

De länder som har en yrkesarme' dras med stora underskott i bemanningen för det första. För det andra vet ingen vad det kommer att kosta.
För det tredje. Vad för inverkan har det på försvarsförmågan/viljan? Vem vill försvara sitt land när inte ens regeringen verkar vilja det eller har tilltro till att svenska folket vill det utan ska hyra någon till att göra det.

Vad blir din och min försvarinsats i framtiden? Köpa aktier i Svenskt Försvar AB?

Regeringen verkar vilja baxa oss in i NATO steg för steg och använder en minskad försvarförmåga som ursäkt.

Eller kan det vara så, hemska tanke, att regeringen helt enkelt vill ha ett litet puttenutteinsatsförsvar som man snabbt kan skicka hit och dit till olika krigshärdar så att Reinfeldt et consortes kan strutta omkring, likt tuppar på en hönsgård, och sola sig i glansen från en beundrande omvärld?
Se så snabbt de ingriper! Oh så duktiga de är!

Men vänta, har vi inte det redan? Aha, lite större och lite fler krigshärdar så vi märks mer, jag förstår.
Jag mår illa. Snudd på landsförräderi av alla inblandade.
En majoritet av svenska folket vill ha kvar värnplikten Det vill även blogginnehavaren.


*att kostnaderna ökar och att alla institutioner sparar bort allting är ett ekonomiskt systemfel/räknefel och har med interndebitering att göra. Till och med våra hushåll skulle gå med förlust om allting interndebiterades och vi skulle tvingas spara in på mat, hushållsartiklar, ja ni förstår...
- - - - -
Vad jag inte skulle ha något emot att spara in på är det norrbottniska landstingsrådet Kent Ögren. Avgå please så vi kan lägga din lön på något vettigt.
- - - - -

1 kommentar:

Murveln funderar sa...

Håller med dig i princip, som vanligt(!) Men att "göra lumpen" tror jag är värdefullt, både för individen och samhället. Dessutom kan man som jag gjorde, utnyttja det till att göra FN-tjänst! Där är man ju legoknekt, men det är frivillt och med ett globalt uppdrag!
Sverige ska ha ett värnpliktsförsvar eller inget alls. Tror att ett avtal med NATO skrivs på ganska snabbt om "Alliansen" vinner nästa år!