torsdag 30 juli 2009

"Facebookrektorn" talar ut

Just när jag skrivit klart om landshövdingen på Gotland och hennes krattande i manegen för rika kändisar och byggnationer trots strandskyddet så ser jag att den så kallade "Facebookrektorn" skrivit vad som hände när han blev känd som just det och hur han upplevde det hela. Mycket välskrivet och ger en och annan tankeställare, kanske, till de journalister som aldrig just tänker på hur "andra sidan" reagerar och får stå ut med på grund av deras ibland obetänksamma skriverier.

Anders Karlsson har fått plats för sitt inlägg hos bloggaren Murveln funderar som tog strid för Anders tämligen omgående och skrev flera krönikor med avstamp i denna om saken.

Även om jag personligen inte känner Anders Karlsson så känner man ju igen slaskjournalistik och jag hatar infantila journalister som med noll empati försöker göra karriär på att karaktärsmörda och dra vanliga personer i smutsen.
För bara några dagar sedan skrev jag om den senaste händelseutveckligen i den här "affären"
Jag tycker ju att den som startade det hela med att tipsa nyheter24.se om detta bör ta sitt ansvar och kliva fram. Men det får vi väl aldrig se. Den sortens karaktärer brukar sälla krypa fram från sitt gömställe under stenen.

- - - -
På tal om karaktärer som borde krypa sin väg och han har gjort det en hel del i sina dagar, så tycker jag nog att Kent Ögren (ö)känt landstingsråd i Norrbotten, borde krypa till korset och avgå. Det är nog nu med takpannefabriksaffärer, tvättaffärer och nu storregionplaner mot folkets vilja. Det ena debaclet efter det andra och han bara fortsätter. Jag begriper det inte.

Strandskydd, korruption och röda jättar

Nu känner man att man blir förbaskad ut i fingerspetsarna. Jag menar landshövdingen på Gotland, Marianne Samuelssons agerande.
För den gamla miljöpartisten, hon har till och med varit språkrör för partiet i sju år där hon bland annat talat sig varm för strandskyddet, gäller inte likhet inför lagen när man väl kommit fram till köttgrytorna. Nåja, det vet vi ju alla att det alltid hetat Svea Rikas Lag etc, men så här ogenerat öppet uppvisande av skillnaderna tar ju ändå priset.
Saken är den att i ena ringhörnan har vi Payexägaren Max Hansson som redan tidigare byggt ut vid stranden och nu vill bygga ut ännu mer och i andra ringhörnan har vi ett 70-årigt pensionärspar som ville bygga ett nytt hus i anslutning till den gamla släktgården i Gammelgarn från 1600-talet och ansökte om dispens.
Som ringdomare ser vi landshövdingen, Marianne Samuelsson, som för övrigt tidigare gjort sig (ö)känd för att favorisera kända personer. ABBA:s Björn Ulvaeus ville hon skulle få bygga hus i naturrreservat, ärendet ligger hos miljööverdomstolen och så har vi förstås den sorgliga följetongen Nordstream med gasledningen där mistankar om mutor och annat florerat.
Så gissa då hur hur det gick i länsstyrelsen där landshövdingen Marianne Samuelsson tycker att viktiga och rika människor skall gå före?
Självklart nekades pensionärerna. Fattas bara annat. Vanligt folk som dessutom är pensionärer. Pfuii säger makten.
Men Max Hansson, välkommen till gräddfilsriket som övervakas av Marianne Samuelsson, mutkolv extraordinaire*, visserligen aldrig fälld och anklagad för just det men man behöver inte ta emot pengar för att vara den falaste av tjänstepersoner och som åskådare behövs inga speciella glasögon för att upptäcka sådant, får bygga. Fast någon på länsstyrelsen tog med sig en bandspelare till mötet och spelade in. Det är för sorgligt att sådant ska behöva hända men man är ju inte överraskad precis. Jag har skällt om mutsverige i samband med TPB-rättegången tidigare.
Vad säger vi om sådant?
Jag säger att nu går ta mig tusan skam på torra land.
Marianne Samuelsson bör avgå och om hon inte gör det frivilligt så bör regeringen sparka henne. Men att hon frivilligt skulle gå håller jag knappast för troligt. Vi pratar ju om en person som kammarrätten fick tvinga att betala tillbaka drygt 100 papp i orättmätig pension från tiden som riksdagsledamot.
- - - -
Och på tal om uppblåsta saker dock inte grön men röd så har vi då senaste snacket om Betelgeuse, röd jättestjärna på 600 ljusårs avstånd i Orion. Forskarna har lyckats ta en skarp bild av den röda jätten skriver SvD. I artikeln står det att Betelgeuse är 1000 gångre större än vår sol. Glöm inte att det då handlar om radien så vi snackar 820 miljoner ggr större volymmässigt. Hoppas jag inte trasslade in mig där. Storlekskillnaderna mellan olika stellära objekt har ni sett tidigare.

- - - - -
Skulle ha krävt att landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren, bör avgå men det känns lite som kaka på kaka så jag gör det inte den här gången. Det får vänta.

* ren spekulation från min sida.

tisdag 28 juli 2009

Egmont backar, Dole stämmer och storstadsbor vågar inte öppna dörren

Så här pass tidigt på morgonen har jag just inte mycket att skriva om förutom att Egmont tydligen backar lite om sitt beslut att publicera Kalle Anka avsnittet som var värsta Antipiratbyråpropaganda. Man gör det i Dagens Nyheter idag.

Funderat på att inhandla en banan? Jag har inga problem med det förstås men snälla ni, i åsiktsfrihetens namn, köp inte dem med Dole-märkning. Varför det, undrar vän av ordning förstås.
Jo, det är så att en svensk dokumäntärfilmare, Fredrik Gertten, och det lilla produktionsbolaget WG Film från Malmö blivit stämda av livsmedelsjättten Dole. Det skriver Maria Schottenius i DN.
Naturligtvis har de inte blivit stämda bara så där utan de har blivit stämda på grund av dolumentären "Bananas" som handlar om bananproduktion i Nicaragua. Filmen pekar på vissa besvärande omständigheter för Dole i deras hantering av kemikalier i produktionen. Arbetare lär ha blivit allvarligt skadade.
Dole tar i så de spricker i stämningen. De vill att filmbolaget stänger ner sin hemsida, att filmen aldrig visas, att de aldrig mer uttalar sig om Dole.
Men det finns ett bra svar på dettta.
Köp. Aldrig. En. Frukt. Med. Etiketten. Dole.
Bojkotta Dole!
Stora bolag ska väl för f*n inte diktera vad man får och inte får prata om.
Fredrik Gertten och WG Film visar stort mod tycker jag.

Däremot en som inte visar mod utan mera någon form av urban strutsmentalitet och feghet är Ronnie Sandahl som inte ens vågar öppna dörren för sin granne. Skakande av skräck står han där och undrar i fall tanten inte är en mass eller seriemördare och han skriver om det utan att skämmas. Fast det är inte det värsta egentligen. Han får massor av kommentarer som uttrycker samma skräck. Herregud vilka mesar. Fast egentligen borde man inte bli förvånad. Den moderna urbaniserade människan blir allt räddare för alla andra och sluter sig allt mer inom sig och sitt.
Naturligtvis förstår jag att Ronnie förmodligen vill visa på det faktum att ju öppnare vi blir inför varandra i olika sociala media typ facebook desto mer sluter vi oss inför de som finns nära oss. Men skriv det då Ronnie och lägg inte ut texten så att man tänker "gud vilken patetisk lättskrämd fjant". Fast det verkar jag göra ändå.
Ha!

måndag 27 juli 2009

Talibankrigare, terrorregler och Kalle Anka som pirat

Såg att Aftonbladet har publicerat talibankrigarnas regelbok. Där står att de inte får döda fångar utan mulla Omars order och att själmordsbombare skall undvika spränga civila i luften plus en massa andra regler då. Tydligen handlar det om, enligt AB, ett försök att centralisera rörelsen.
Nå, jag läste igenom reglerna men ingenstans stod det något om internet eller email. Konstigt tycker jag. Nog borde väl mulla Omar komma med lite regler där också åtminstone om hur terrorkrigarna skall förhålla sig till kommunikationerna.
Jag blir lite deprimerad å Reinfeldts vägar nu när regeringen har ansträngt sig så med FRA och allting. Nog kunde väl mulla Omar sagt något.
- - - - -
Att Kalle Anka skulle försöka göra sig en hacka sig på piratkopiering kändes ju lite oväntat men det har han dock gjort. Det berättar Svenskan idag tillsammans med Aftonbladet och Pezter har uppmärksammat samma sak. Det var i förra numret han försökte sig på det med hjälp av brorsönernas nedladdade musikfiler men Farbror Joakim dyker upp som en annan Henrik Ponte'n och hotar Kalle med både böter och annat.
Egmont som ger ut Kalle Anka försäkrar att man inte tar ställning i den aktuella debatten men menar att avsnittet ska ses som att man alltid ska stå på rätt sida av lagen.
Jo jo.

- - - - -

PS Är det något i luften eller vad? Både jag och hustrun har känt oss osedvanligt trötta hela våren och sommaren. Hustrun talade nyss med sin mor som även hon känt sig trött. Kanske något i luften kanske för alla de andra i det hus tvärsöver Luleå från oss som svärmor bor har också känt sig ovanligt trötta detta år. Utsläpp från SSAB kanske nej företaget har ju gått ned i produktion så det kan inte vara det. Lite av ett mysterium är det. DS

söndag 26 juli 2009

Från bloggkrigsfronten

Senaste nytt: har från säker källa blivit upplyst om att Börje Lööw på Facebook namngivit en viss reporter på SVT Nordnytt i Luleå som den som tipsade nyheterna24 om rektorn. Skulle det då vara sant kan man i och för sig förstå det Lööwska indignationsvrålet i Norrbottenskuriren. Fast jag undrar vad reportern kommer att säga? Visserligen har nu Lööw stängt sin facebook för icke vänner men sådana saker har en tendens att komma fram ändå. Hur då undrar ni, jamen jag vet ju :)

Detta artar sig till att bli rena skvallerbloggandet

lördag 25 juli 2009

Bloggkrig i Luleå och Visby

Ett litet bråk eller ska vi säga mindre krig har blossat upp i Luleå respektive Visby och kombattanterna är Börje Lööw, känd vänsterpartist i Luleå och Urban Prytz, journalist och bloggare i Visby med rötter i Luleå. Vad handlar det hela om då?

Ja, enligt Börje Lööw, BL, har Prytz i sin blogg Murveln Funderar pekat ut BL som den som tipsat nyheter24 om den så kallade facebookrektorn, läs om det här, här och här, plus att Murveln även i det sammanhanget talat om BL i mindre smickrande ordalag, bland annat detta;”en helgsupande politisk pajas ”. Allt detta tillsamman utgör, enligt BL, grund för en förtalsanmälan.

”Trams”, enligt Murveln, ”jag har inte nämnt hans namn någonstans och ej heller någon politisk hemvist.”

Case closed liksom.

Tja vad ska man säga. Börje Lööw har nu gått ut i media och så att säga outat sig själv. Innan han gick ut i Norrbottenskuriren, så gick han bananas i facebook och meddelade att Prytz minsann låg illa till.

Jag vill nog påstå att det är ingen hejd på Lööws mediahunger. Skall inte dra några andra exempel än de följande men de flesta i Luleå nickar nog igenkännande. I det aktuella fallet är det ju otvetydigt så att Lööw av någon anledning blev intervjuad av nyheter24:as infantile reporter och där gav sin utlopp för sin moraliska indignation och även meddelade att han avslutade sin vänskap med Anders Karlsson, rektorn falskeligen anklagad för sexuella excesser på facebook (ni hör själva hur konstigt det låter, sex och facebook). Vidare blev Lööw intervjuad i Norrbottenskuriren och även där gick han an med samma moraliska brösttoner som i nyheterna24.

Nu spelar Lööw vidare på indignationssträngarna genom att i Kurren gråta ut hur jäkligt det var av Murveln att kalla honom en helgsupande politisk pajas och hur illa det har skadat hans barn. Det kanske han skulle ha tänkt på innan han gick och påstod sig vara påhoppad av Murveln!


fredag 24 juli 2009

Sol, onlinespel, svininfluensa, terrorister och moralsoppa

Sommar och sol, ja åtminstone här i Norrbotten och mycket fritid så vad gör man? Självklart sitter man inne och slösar bort tiden på spel av olika slag. Den som tittat in på bloggen har väl inte undgått märka att jag puffar för ett MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game)-spel som kallas Anarchy Online (AO). Ni vet ett av de här spelen som man laddar hem en klient + några expansioner och sedan betalar man en månadspeng för att spela.
Jag har spelat det i 4 år nu så jag tänkte att det var dags för en paus och testa andra. Det har jag givetvis gjort under tiden också, bland andra World of Warcraft (WoW) men det verkade så stort på något sätt + att de bara har en 10 dagars provperiod. Blizzard som ju producerat WoW skulle kunna utöka gratislirandet tycker ju jag men det är kanske snåltarmen som talar?. Man måste sasta helhjärtat på det om man ska spela känns det som.
Hade jag hittat WoW före AO så kanske men AO känns lite vuxnare och så är det ju det där med det sociala samspelet. Man lär ju känna personerna, ja inte på riktigt då, det är ju trots allt rollspel vi talar om. Fast ändå när man loggar in och kollar vilka som är online och man hälsar så känns det som om kompisgänget är där :) Så det kan bli svårt att lämna AO
Nåja, jag fastnade för ett annat MMORPG, Runes of Magic (RoM), som liknar WoW. Liknar och liknar förresten ibland funderar jag på om det inte är ett plagiat. Nåja, det har ju ett annat system för att skaffa sig übergrejor men i stort är ju alla MMORPG lika på ett sätt.
RoM i likhet med WoW är ett fantasyrollspel medan AO är Science-Fictionorienterat med en ganska hög svårighetsgrad faktiskt. Det är väl det som gjort att jag fastnat för det. Dessutom kan du ju spela det gratis om du så vill och det kan man även göra med RoM. Visserligen är det högsta nivåerna låsta tillsammans med vapen och sådant men ändå.
Men ska vi prata svårighetsnivå så tar nog EVE-Online priset. EVE är även det ett sci-fi spel men där tar alla likheter slut. EVE är otroligt stort och komplicerat. Jag har för närvarande bara startat en 14-dagars provperiod och betvivlar att jag överhuvudtaget kommer att behärska en bråkdel innan jag ens har slutfört introduktionssekvensen som är ett måste. Spelade 1 timme i morse och är bara halvägs igenom den. Men EVE är stort och till skillnad från andra spelen finns det inget slut så att säga, ingen slutboss att nå. Får se om jag satsar på det i fortsättningen i stället för AO.
Så inte har man några problem med fritidssysselsättning här inte.

- - - - - -
I mångt och mycket ställer jag upp på Petter Larssons resonemang på kultursidan i Aftonbladet idag där han ställer svininfluensans virushot i paritet med terrorism. Regeringen lägger ned en oherrans massa tid och krystar fram en hel del lagar som inskränker vår frihet i akt och mening för att skydda oss mot terrorister. Tack, men då tar jag nog min frihet och chansar. Jag menar, regeringen gör ju det mot oss samband med svininfluensan om ni förstår vad jag menar.
- - - - -
En annan sak som jag bara måste ta upp är något som jag skrivit om tidigare. Det handlade om en infantil journalist som förstörde en mans karriär och livsverk. Journalisten hade blivit tipsad om rektorns oskyldiga bilder på facebook och hans medlemsskap i några grupper där. Journalisten kopplade samman detta och presto; moralsoppa på dygdens spik om man säger så. Rektorn polisanmälde sajten, där journalisten publicerade, Nyheter24.se.
Hela händelskedjan utreds av en gammal journalistkollega till mig på hans blogg. Han har ägnat typ 4 inlägg åt saken. Word.
- - - - - - -

onsdag 22 juli 2009

Glas i kyckling var plast


Kommer ni ihåg larmen i våras om glas i kyckling? I slutet av mars och början av april så duggade larmen tätt om glasbitar, först frusen sedan i färsk i kyckling. Sedan hittades det glas i alla möjliga livsmedel. Det blev nästan en form av epidemi när folk anmälde sina fynd.
Nå, nu visar det sig att de "glasbitar" som lämnats in så var över hälften inte glas utan plast enligt analyser av SKL (Statens Kriminaltekniska Laboratorium). Det skriver Södermanlands Nyheter och SvD i dag.
Var de cirka 80 "glasbitarna" dock kommer i från har inte fastställts än utan det kommer en rappport från Rikskriminalen i höst som förhopppningvis då har rett upp saken.

tisdag 21 juli 2009

Ny komet slår in i Jupiter?

För bara ett par dagar (19 juli) sedan observerade den australienske amatörastronomen Anthony Wesley att något hänt med Jupiter. Det kan man läsa hos SpaceWeather.com. Inget märkvärdigt kanske för den astronomisk okunnige men ändå. Det handlar om ett mystisk hål i Jupiters atmosfär. Ett hål liknande de som uppstod i samband med att 9 delar från kometen Shoemaker-Levi slog in i planeten.
I sitt 14,5 tums teleskop fotograferade (bilden i länken är upppoch nedvänd) Wesley ett mörkt hål i södra delen av jätteplaneten.

Här kan ni och hitta en gif-animation av samma fenomen, rättvänt, sammanställd från en 75 minuters film av annan australier, Dennis Simmons. I animationen ser man också en vit fläck som närmar sig det "svarta hålet". Den vita fläcken är en storm lika stor som mars.

Slutligen en bild från NASA tagen vid Infrared Telescope Facility på Hawai.


NASA:s sida ligger här där ni också kan läsa mer om detta. Forskarna kan inte i dagsläget säga exakt vad som hänt men gissningvis handlar det om en komet enligt Glenn Orton, ledaren av det astronomteam vid JPL (Jet Propulsion Laboratory) som sammanställer de data som kommer in.

-Vi har en oerhörd tur som fått bevittna detta fenomen. Det är som om någon har regisserat det hela för oss så att det inträffar vid den exakta tidpunkt och tillfälle vi ser Jupiter från det här hållet, säger Glenn Orton.

För den som är road av sammanträffanden kan jag ju nämna att det är 15 år sedan Shoemaker-Levi och 40 år sedan månlandningen.

- - - - - - - - -
Hade tänkt skriva något dräpande om det konstiga i att en film som "Scener ur ett kändisskap" av Linus Wahlgren floppar på grund av styvmoderlig behandling av SFI, Svenska Filminstitutet. Filmen fick inget distributionsstöd av SFI och enbart 4 kopior har gått upp i Göteborg och Stockholm.
Däremot har filmer som Brüno, Harry Potter och Iceage 3 fått sådant stöd enligt Aftonbladets artikel. Det tycker i alla fall jag är jäkligt snett om det stämmer. De filmerna om några behöver inget distributionsstöd.

Tänk att jag i min enfald trodde att det gick åt skogen för svensk film pga fildelning inte på grund obefintligt stöd från SFI.
Jag hade alltså tänkt skriva något dräpande men som ni märker gjorde jag det inte.
Ja, där ser man. :)

söndag 19 juli 2009

Abortregister nej tack

Just som jag skulle stänga ner råkade jag titta i Svd och vad hittar vi väl där om inte ett förslag om abortregister, nytt sådant alltså, från läkaren och utredaren Anders Milton.
Låter väl inte så farligt, tänkte jag och säger ni, tills jag kom till föjande: "Genom att ange kvinnans personnummer i statistiken skulle det bli möjligt att följa upp komplikationer....."
Men förstår ni, koppla ett abortregister till personnummer. Vad i hela fridens dar, utropar jag, människan kan inte mena allvar! Jodå det är sant, kolla här.

Naturligtvis finns det, som alltid, goda föresatser (vägen till helvetet är som bekant stensatt med dylika) eftersom syftet med rapporten, eller ide'promemorian, är att förebygga oönskade graviditeterer och därmed minska antalet aborter. Det finns en del bra saker i rapporten men det överskuggas av detta med registrering.
Kristdemokraten i socialutskottet, Chatrine Pålson Ahlgren, är positiv. "Register väcker alltid lite olustkänslor men jag tycker ide'n är värd att pröva"

Vad vi i det här landet inte behöver är ytterligare ett register kopplat till personnumret. Vad kvinnorna i det här landet inte behöver är ett abortregister kopplat till personnumret. Vad det landet inte behöver är ytterligare en politiker som tycker att register kopplat till personnummer och som kan samköras med andra register är en bra ide'.

Vad det här landet behöver, verkar det som, är färre Kristdemokrater.


Facebookgrupp

Hde inget att göra denna söndagsmorgon så jag startade en facebookgrupp för att se hur många som nappar på en sådan. Temat är "Stoppa storregionplanerna för Norbotten och välja bort de landstingråd som förordar detta."
Jag har ju gång efter annan krävt Kent Ögrens (landstingsråd i BD) avgång här i bloggen men riktigt så specifik kan man kanske inte vara på facebook så jag har avsiktligt varit lite vag och inte gått ut med namn där :)
Kanske raderas mitt konto på facebook ändå? I så fall är det otroligt skitnödigt av facebook. Nå, vi får väl se.

lördag 18 juli 2009

Järtecken i tiden


Förr var det kometer som gällde som järtecken för sämre tider typ krig, pest, hungersnöd och allmänt elände.
I dagens läge är det KLIMATET eller rättare sagt rapporter om vädret som får stå till tjänst som järtecken och fokus för vår ängslan. För handen på hjärtat medborgare, nog är det väl så att ni alla till mans ängsligt läser alla rapporter om att vädret blir allt sämre eller i alla fall konstigare och allt beror på miljöverkan från oss människor och nu måste ni dra ert strå till stacken för det går åt helvete.

Inte kan det väl vara så att det handlar on naturliga variationer? Nej inte alls om man får tro Aftonbladets ledare idag. Vädret var hemskt även förra sommaren eller var det för några år sedan och i år har det ju varit översvämningar och elände. I alla händelser så blir det värre i framtiden men om bara vi svenskar klimatanpassar oss så blir det bra för ojojoj regn betyder att dammar brister och regn försämrar vattenkvalite'n och...det är ingen hejd på bedrövligheterna*.
Dessutom, skriver AB och citerar Klimat och sårbarhetsutredningen, kommer Sverige om 70 år att vara 3 till 5 grader varmare jämfört med perioden 1960-1990. Dessa siffor visar på den utmaning som landet står inför menar AB.

Vad för sorts utmaning, undrar jag.

Är det en utmaning för politikerna att ytterligare skattebelägga vår energi. Ja, hushållselen då naturligtvis. Eller kan utmaningen vara finna andra områden att "klimatbeskatta" eller miljöskydda eller något sådant?

En annan fråga som jag ställer mig. Vad betyder dessa siffror egentligen? Jag menar om man jämför med någon annan tidsperiod vad blir resultatet då?

Näe AB, mig övertygar ni inte. Nu får ni faktiskt lägga detta järteckenskådande på hyllan och börja bli lite seriösare med klimatfrågan och inte bara den förresten, svininfluensan är ett annat området där ni skulle kunna sansa er lite men ni är förstås inte ensamma.

Sveriges samlade media tycks ha lagt seriös journalistik på hyllan för att stämma upp i en enad kör som larmar om än det ena än det andra som för tillfället passar som en avledare för det som verkligen behöver granskas i samhället. Tyvärr framstår dagens media och journalistkår som megafoner för makten. Den makt man så påfågelsstolt koketterar om att man granskar. My ass säger jag.
Ooops där här blev lite av en frontalangrepp och generalgnäll över våra media. Ja, ni får ta det :)

* den oredigerade naturen skiter förstås i människan och pysslar alldeles på egen hand med grymma utsläpp och helt oreglerat dessutom, se bara på aktiva ryska vulkanen Sarychev Peak som jag skrev om tidigare. När kommer en vulkanskatt för att kunna bemöta det hotet eller tsunamipålägg för vattnet i våra bostäder?

torsdag 16 juli 2009

Äntligen Svininfluensa och Stockholmprogrammet

Äntligen har vi fått ett ordentligt fall av svininfluensa i Sverige. Anledningen till att jag likt Gert Fylking utropar äntligen är att jag såg Rapport ikväll och jag fick känslan av att både nyhetsuppläsare, reporter samt redaktionen bakom liksom jublade inombords (inte bara de förresten, resten av mediasverige likaså). Efter en lång tids rapportering om svininfluensan, möjlig pandemi, katastrof runt hörnet osv varvat med rapporter om sjuka människor som inte var så farligt drabbade så hade nu äntligen någon blivit sjuk riktigt, riktigt ordentligt.
Missförstå mig inte nu. Visst är det för jäkligt att 22-åring nu måste andas med respirator på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och är rejält dålig men det är inte det utan mera den nöjda och förnumstiga känslan som media nu radierar. Vad var det vi sa ungefär.

Efter det kom en vju med en centerkvinna som kritiserat Stockholmprogammet i sin blogg. Genast var Justitieminister Beatrice Ask där och dementerade (inte bara i SVT utan i Dagens Nyheter och i Svenska dagbladet) Stockholmprogrammet handlar alls inte om repressiva ingrepp i vår frihet utan all kritik är bara illasinnad lögn och menade på att centerkvinnan kunde ha diskuterat detta internt inom partiet. Suck.
Fattar inte vår justitieminister någonting? Att vilja hemlighålla och diskutera internt inom partiet är knappast ett signum för en demokrati. Men å andra sidan visar regeringpartierna med generande regelbundenhet att demokrati är bara till för den upplysta eliten som seglar högt över oss vanliga dödliga.
Vi har bara att hålla oss på mattan och dessutom så måste vår vilja och förmåga till att kommunicera på internet kväsas. Vi kan ju få för oss att kritisera nomenklaturan och det är ju snudd på terrorism enligt Framtidgruppens rapport (§58 och §60) som ligger till grund för Stockholmprogrammet. För övrigt ingick (ingår?) Beatrice Ask i framtidsgruppen.

Jaja, hur som helst, man börjar bli lite trött på alla angrepp mot Internet. Vad är det med politiker som gör att de inte kan låta detta underbara kommunikationsmedel vara utan hela tiden måste dit och fingra. Förbud här. Förbjud det. Begränsa rätten här och stoppa användandet där. Sedan mantrat över alla andrat; "Vi måste skydda medborgarna från...(sätt in valfritt ämne) ...så att de inte tar skada".
Snälla politiker. De flesta av oss behöver inte skyddas. Vi är vuxna och kan skydda oss själva.
Det är sant!

PS Jag rekommenderar ett besök hos Badlands Hyena. En lisa för själen :) DS


tisdag 14 juli 2009

"Tokövervakning" och Stockholmsprogrammet


I morgon smäller det. Då samlas justitieministrarna för att gå igenom Stockholmprogrammet. Detta det senaste försöket att "tokövervaka" medborgarna i allmänhet och asylsökande i synnerhet. Jag vet inte vad det har blivit för fel på västvärldens regeringar. Det ena bisarra förslaget efter det andra på övervakning, kontroll och ja, kontroll läggs upp på borden och godkänns.
Nätmedborgarna har fullt sjå med att hänga med för att varna för tilltagen medan gammelmedia, med vissa undantag, kniper käft. Varför? (edit 21:51) Fast Expressen försöker ser jag samtidigt som vår populistiske justitieminister Beatrice Ask upprepar sitt barnporrmantra som en enögd papegoja i TV4:s morgonprogram. Kolla hos Oscar Swartz. (slut edit)

Vad innebär då Stockholmsprogrammet mer konkret? Ja, det är en femårsplan för EU:s arbete inom frihet, säkerhet och rättvisa" som det så vackert heter.
Eller varför inte ta en titt på innehållet (det här har jag snott av Scaber Nestor)

* Nationella anti-terroristcenter i alla EU-stater, som skall rapportera in till Bryssel.
* Alla EU-stater skall dela sin underrättelseinformation med alla andra medlemsländer.
* Mer, och mer effektiv, "data-mining".
* Realtidstillgång till uppgifter om till exempel medborgarnas resor, bankaffärer, mobilpositioner, internetanvändning samt till fingeravtryck och porträtt.
* Effektiviserad övervakning genom aktiv insamling av enskilda medborgares elektroniska fotspår.
* EU-standardisering av övervakning.
* EU-harmonisering för att undanröja legala hinder för övervakning och avlyssning.
* Analys på EU-nivå av material från medlemsstaternas övervakning och massavlyssning.
* En utökad EU-byråkrati för övervakning, avlyssning och analys, kallad SitCen
.

Verkar det för jobbigt att läsa igenom så kan ni ju få en aning om innehållet i denna video eller om ni känner er verkligt lässugna gå till Alliansfritt Sverige där också videon finns.


Ni som bor i Stockholmområdet kan ju demonstrera i morgon, vi andra som bor lite långt bort får följa i tanken. Läs gärna HAX om det viktiga i att demonstrerar och gå inte på Beatrice Asks svammel om att det är för att stoppa pedofiler och annat som man vill genomföra alla dessa begränsningar av vår frihet. Har ni inte tid att klicka över till HAX kan ni ju alltid kolla videon där orsakerna till varför det är viktigt att demonstrera visas.



För övrigt noterar jag att det är frankrikes nationaldag och det firas förstås med pompa och ståt skriver Le domaine d'Anais

Dettta sista får väl avsluta dagens skriverier där ni kanske har märkt att jag inte på något sätt har krävt Kent Ögrens (landstingsråd i Norrbotten) avgång. Ni vet han som ivrigt säljer ut Norrbottens framtid för egen snöd makt och vinnings skull. Tvii! skulle jag ha skrivit då. Men det gör jag alltså inte.



måndag 13 juli 2009

Försvaret, okunniga beslutsfattare och en bok


Just som man trodde att det var slut med miljardrullningar och bortkastade pengar inom försvaret slår dock militären till igen med full kraft. Ja, inte det som vår försvarmakt är ålagd att göra, försvara landet och numera även turista i andra länder, utan mer inom okunnighetens område.
Vi talar om det nya datasystem som i ett vips skulle spara in pengar, rationalisera verksamheten etc etc. Det var ingen hejd på vad bra det skulle bli med SAP -systemet Prio enligt konsulterna.
Problemet är att har man bara någorlunda följt med vad som hänt i samhället de senaste 10 åren så har man kunnat konstatera att ingenstans som SAP-systemen införts har de fungerat, ta bara Försäkringskassan som senaste hårresande exempel.

Jag har bara en stilla undran. Den eller de som beslutade om nya IT-systemet, var har de varit eller gjort de senaste åren?
a) strandsattsatta på en öde ö och enbart inflygna för att besluta om nytt datasystem?
b) haft huvudena nedstuckna i sanden (på samma ö?) och bara höjt upp lagom så munnen blivit fri och kraxat köp Prio?
c) gått på kurs i hur man fattar idiotbeslut utan att ha en aning om någonting?

Nej, sparka de ansvariga för inköpet och lägg gärna till en ersättningsklausul också. Ja inte så att de ska få någon ersättning utan att de skall betala tillbaka till skattebetalarna vad de slängt iväg utan den minsta tanke på kostnader.
Förresten när jag tänker efter. Personligt ekonomiskt ansvar borde ta mig tusan införas inom statsförvaltningen å det snaraste och går inte det så åtminstone återinför tjänstemannaansvaret igen.

Nej nu skall jag återgå till att sortera böcker. Har nämligen kommit över ett antal romaner från 1880 och fram till och med 1955 cirka. Bland andra "Wi Willi Winki och andra berättelser" av Rudyard Kipling utgiven av F&G Beijers Bokförlagsaktiebolag och tryckt vid Centraltryckeriet i Stockholm 1897. Det ni!


fredag 10 juli 2009

Piratpartiet och Stockholmssyndromet

Nu behövs Piratpartiet mer än någonsin för att stoppa de allt mer oförtäckta övervakningstendenserna mot befolkningen inom EU. Det handlar bara inte om Sverige där vi för övrigt ses som föredöme av den franska upphovsrättsindustrins förgrundsgestalt Pascal Nègre. Han drömmer om att vara svensk och hänvisar till Ipredlagen. Det skriver Anaïs i sin utmärkta blogg Le domaine d'Anais.

PP behövs även när det nu handlar om Stockholmsprogammet (länk till HAX) som EU:s justitieministrar skall prata igenom under nästa vecka. Partiet behövs som en samlande kraft för att motverka det Stockholmssyndrom, som Daniel Scythe skriver, lite ordvitsigt om men ändå ack så sant, som svenska folket verkar ha drabbats av i samband med alla övervakninglagar. Vi har blivit kidnappade menar Daniel.

En tredje orsak till behovet av PP är det som bland andra Zac skriver om idag. Det faktum att en helt oskyldig person blev utsatt för husundersökning misstänkt för barnpornografibrott. Polisen hade fel IP-nummer. Hur ska det gå när medialobbyns bandhundar släpps lösa om inte ens brottbekämpande proffs klarar detta, frågar sig Zac. Piratpartiet behövs, menar han om Sverige ska bli ett säkrare ställe att leva i.

Höll så när på att glömma dagen absolut roligaste. Höll på att skratta byxorna av mig när jag läste Badlands Hyenas drapa om anonymitet på nätet. I den förekom följande del av texten, kraftig beskuret nu men jag hoppas andemeningen går fram:
"...och stölden av andras egendom frodas medan de spretiga skäggen växer till islamistiska proportioner"
Islamistiska proportioner! Fanns det Nobelpris för uttryck skulle det omgående utdelas till Badlands Hyena. Tack för skrattet. :)

Slut med begagnathandel?

Fick ett email från eBay och Tradera igår. Inget märkvärdigt för dem med Traderakonto vilket många är innehavare av i dagsläget. Har inte koll på siffran men nog närmar det sig folkrörelseantal?
Alltnog, folket bakom Tradera vill att jag skall skriva under en petition. Ja, ni hörde rätt, ett företag vill att jag skall skriva på en protestlista. Det handlar om att varumärkesägare, innehavare om ni så vill, vill begränsa rätten att handla fritt på nätet.
Nu är jag alltid misstänksam om det är företag som kommer och vill att man ska skriva på någonting men här verkar man vara rätt ute.
Jag citerar från uppropslistan:

"Vi, undertecknarna, motsätter oss försöken av vissa varumärkesinnehavare och tillverkare att införa orättvisa begränsningar av försäljningen och återförsäljningen av deras produkter på Internet.
Det blir allt vanligare att dessa varumärkesinnehavare blockerar försäljning på onlinemarknadsplatser och andra webbplatser. Det kan röra sig om allt från lyxartiklar till vardagliga produkter som leksaker, elektronisk utrustning, gräsklippare och barnvagnar, och detta oavsett om produkterna är nya, begagnade, äkta eller falska. Vi måste agera nu om vi ska förhindra att andra företag följer deras spår."

Det verkar ju inte riktigt klokt. Ska man dra konsekvenserna av det här så är det slut med begagnathandeln helt enkelt. Det blir slut med annonser typ, gammal trotjänare säljes (fabror Olles gamla Volvo) till salu eller att loppmarknader helt enkelt förbjuds.
Vad det handlar om (om vitsen tillåts) är att de som säljer online också ska tvingas ha en fysisk affär plus det faktum att varumärkesinnehavarna vill förhindra konsumenterna att sälja sina inköpta produkter vidare i andra hand.
Jag måste ställa frågan här.
Har skivindustrin tagit över alla andra branscher också eller är det bara dess direktörer som flyttar runt?

Att det här uppropet kommer just nu är kanske inte så konstigt med tanke på nya EU-parlamentet och allt bråk om upphovsrätt. Dessutom startar, i nästa vecka, justitieministrarna inom EU, sin genomgång av Stockholmsprogrammet. Ett program som det är otroligt viktigt att vi diskuterar och framförallt protesterar emot.
HAX har listat vad som avhandlas och Karl Sigfrid har ett utdrag från den på sin blogg.
Det här är viktigt, det vår frihet det handlar om!
Jag återkommer i frågan senare.

PS Det var länge sedan jag krävde Kent Ögrens (landstingsråd i Norrbotten) avgång så nu gör jag det. AVGÅ! DS

måndag 6 juli 2009

Neka sjukpenning på ackord?


Just när man trodde att Försäkringskassan hade nått botten i sitt agerande mot de sjukskrivna nås man av uppgifter som visar att det inte stämde. I Sydvenska Dagbladet kan man läsa att cheferna skickar ut gratulationsmejl till de handläggare som avslår mest ansökningar. Det kan inte vara sant? tänkte jag men jodå, visst är det det. Allt enligt devisen; ju snabbare desto bättre.

Föräldrapenning: 12 minuter.

Korttidssjuka som blivit friska vid handläggningen: 51 minuter.

Sjuka som ska utredas vidare: 92 minuter.

Avslag på sjukpenning: 98 minuter.


Ungefär en gång i månaden kallas handläggarna in till chefen och får reda på hur många ärenden man avslagit respektive beviljat. Den som avslagit mest är bäst ungefär. Ja, det känns så för handläggarna åtminstone enligt facket ST och jag tänker, ingen rök utan eld.
Det talas till och med om att de som avslår mer får högre lön ungefär som att man nekar sjukpenning på ackord.
Kassan pratar inte längre om människor utan det handlar om "kunder" och då är det lättare att vara omänsklig. Man lånar från industrin och talar i termer av produktion och moment.

Smaka på det ni som ännu är friska, bli aldrig sjuka och ni som olyckligtvis har blivit det:
Gud hjälpe er! Försäkringskassan gör det inte.


fredag 3 juli 2009

Mer rysk gas

Sverige och svenskarna verkar inte ha något att säga till om när det gäller att stoppa den rysk-tyska gasledningen i Östersjön. Inte för att det verkar bli några, protester alltså. Och dem som det gäller, gotlänningarna, verkar ha fått munkavle, ja utom de styrande förstås som faller över varandra i sin iver att peka på torftiga tillfälliga jobb. Men där har väl "mutkavlen" gått varm kan jag tänka mig även om anklagelserna för mutor och annat har avfärdats och inte ens lett till åtal eftersom åklagaren har lagt ner. Men, i dagens rättsvidriga samhälle, hade någon väntat sig något annat?

På tal om gas och annat, kommer ni ihåg den ryska vulkanen Sarychev Peak som jag skrev om tidigare? Utsläppen av aska och svavel från den åstadkommer spektakulära solnedgångar över hela norra halvklotet. SpaceWeather.com har ett galleri om det här (edit: jag hade länken till SO2 animationen här men nu är det rätt. Njut av bilderna). Lavenderfärgade om man säger så.

Ni också kan se en animation av en 5 -dagars mätperiod från en satellit som mäter SO2 halten i stratosfären.

Just det, höll på att glömma. Tycker ni att solen är lite mindre än vanligt så har ni alldeles rätt. Jorden har nu (3 och 4 juli) nått aphelion i sin bana runt solen och är därmed som längst bort. Solen är 1,7% procent mindre på grund av avståndet och intensiteten i solstrålningen minskar med 3,4% i jämförelse med genomsnittet. Även detta går att läsa på SpaceWeather.com.





Reinfeldt och Sarkozy, brrrr

Två dagars semester från bloggen vart det. Sedan kunde jag inte hålla mig. Det var när jag såg Sarkozy och Reinfeldt på samma bild som jag kände att jag måste skriva något. Men så såg jag att Le Domaine d'Anais redan sagt det så bra. Möjligen att jag lägger till ett ...och avskyvärt. :)

Sarkozy är en hycklare och Reinfeldt likaså. Vem är det som brukar säga, beställ ett känsloläge av Reinfeldt så kommer det utan problem?

Nå, det var allt för tillfället. Lär väl få återkomma i ämnet.