torsdag 16 juli 2009

Äntligen Svininfluensa och Stockholmprogrammet

Äntligen har vi fått ett ordentligt fall av svininfluensa i Sverige. Anledningen till att jag likt Gert Fylking utropar äntligen är att jag såg Rapport ikväll och jag fick känslan av att både nyhetsuppläsare, reporter samt redaktionen bakom liksom jublade inombords (inte bara de förresten, resten av mediasverige likaså). Efter en lång tids rapportering om svininfluensan, möjlig pandemi, katastrof runt hörnet osv varvat med rapporter om sjuka människor som inte var så farligt drabbade så hade nu äntligen någon blivit sjuk riktigt, riktigt ordentligt.
Missförstå mig inte nu. Visst är det för jäkligt att 22-åring nu måste andas med respirator på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och är rejält dålig men det är inte det utan mera den nöjda och förnumstiga känslan som media nu radierar. Vad var det vi sa ungefär.

Efter det kom en vju med en centerkvinna som kritiserat Stockholmprogammet i sin blogg. Genast var Justitieminister Beatrice Ask där och dementerade (inte bara i SVT utan i Dagens Nyheter och i Svenska dagbladet) Stockholmprogrammet handlar alls inte om repressiva ingrepp i vår frihet utan all kritik är bara illasinnad lögn och menade på att centerkvinnan kunde ha diskuterat detta internt inom partiet. Suck.
Fattar inte vår justitieminister någonting? Att vilja hemlighålla och diskutera internt inom partiet är knappast ett signum för en demokrati. Men å andra sidan visar regeringpartierna med generande regelbundenhet att demokrati är bara till för den upplysta eliten som seglar högt över oss vanliga dödliga.
Vi har bara att hålla oss på mattan och dessutom så måste vår vilja och förmåga till att kommunicera på internet kväsas. Vi kan ju få för oss att kritisera nomenklaturan och det är ju snudd på terrorism enligt Framtidgruppens rapport (§58 och §60) som ligger till grund för Stockholmprogrammet. För övrigt ingick (ingår?) Beatrice Ask i framtidsgruppen.

Jaja, hur som helst, man börjar bli lite trött på alla angrepp mot Internet. Vad är det med politiker som gör att de inte kan låta detta underbara kommunikationsmedel vara utan hela tiden måste dit och fingra. Förbud här. Förbjud det. Begränsa rätten här och stoppa användandet där. Sedan mantrat över alla andrat; "Vi måste skydda medborgarna från...(sätt in valfritt ämne) ...så att de inte tar skada".
Snälla politiker. De flesta av oss behöver inte skyddas. Vi är vuxna och kan skydda oss själva.
Det är sant!

PS Jag rekommenderar ett besök hos Badlands Hyena. En lisa för själen :) DS


Inga kommentarer: