måndag 13 juli 2009

Försvaret, okunniga beslutsfattare och en bok


Just som man trodde att det var slut med miljardrullningar och bortkastade pengar inom försvaret slår dock militären till igen med full kraft. Ja, inte det som vår försvarmakt är ålagd att göra, försvara landet och numera även turista i andra länder, utan mer inom okunnighetens område.
Vi talar om det nya datasystem som i ett vips skulle spara in pengar, rationalisera verksamheten etc etc. Det var ingen hejd på vad bra det skulle bli med SAP -systemet Prio enligt konsulterna.
Problemet är att har man bara någorlunda följt med vad som hänt i samhället de senaste 10 åren så har man kunnat konstatera att ingenstans som SAP-systemen införts har de fungerat, ta bara Försäkringskassan som senaste hårresande exempel.

Jag har bara en stilla undran. Den eller de som beslutade om nya IT-systemet, var har de varit eller gjort de senaste åren?
a) strandsattsatta på en öde ö och enbart inflygna för att besluta om nytt datasystem?
b) haft huvudena nedstuckna i sanden (på samma ö?) och bara höjt upp lagom så munnen blivit fri och kraxat köp Prio?
c) gått på kurs i hur man fattar idiotbeslut utan att ha en aning om någonting?

Nej, sparka de ansvariga för inköpet och lägg gärna till en ersättningsklausul också. Ja inte så att de ska få någon ersättning utan att de skall betala tillbaka till skattebetalarna vad de slängt iväg utan den minsta tanke på kostnader.
Förresten när jag tänker efter. Personligt ekonomiskt ansvar borde ta mig tusan införas inom statsförvaltningen å det snaraste och går inte det så åtminstone återinför tjänstemannaansvaret igen.

Nej nu skall jag återgå till att sortera böcker. Har nämligen kommit över ett antal romaner från 1880 och fram till och med 1955 cirka. Bland andra "Wi Willi Winki och andra berättelser" av Rudyard Kipling utgiven av F&G Beijers Bokförlagsaktiebolag och tryckt vid Centraltryckeriet i Stockholm 1897. Det ni!


2 kommentarer:

Murveln funderar sa...

Angående det där datasustemet ter sig en kommentar helt överflödig, så att säga!
Grattis till klippet med gammelböckerna! Fan vad rik du har blivit grabben. Kul då får man se dig och frugan här på en liten semester snart! Jag ställer upp som chaffis och guide(?) till platser du aldrig sett!

Eduronflux sa...

Man bugar och bockar :)
Angående platserna så har jag nog sett alla men glömt dom hahaha. Tack för erbjudandet kommer att utnyttjas när vet jag dock inte :)