måndag 6 juli 2009

Neka sjukpenning på ackord?


Just när man trodde att Försäkringskassan hade nått botten i sitt agerande mot de sjukskrivna nås man av uppgifter som visar att det inte stämde. I Sydvenska Dagbladet kan man läsa att cheferna skickar ut gratulationsmejl till de handläggare som avslår mest ansökningar. Det kan inte vara sant? tänkte jag men jodå, visst är det det. Allt enligt devisen; ju snabbare desto bättre.

Föräldrapenning: 12 minuter.

Korttidssjuka som blivit friska vid handläggningen: 51 minuter.

Sjuka som ska utredas vidare: 92 minuter.

Avslag på sjukpenning: 98 minuter.


Ungefär en gång i månaden kallas handläggarna in till chefen och får reda på hur många ärenden man avslagit respektive beviljat. Den som avslagit mest är bäst ungefär. Ja, det känns så för handläggarna åtminstone enligt facket ST och jag tänker, ingen rök utan eld.
Det talas till och med om att de som avslår mer får högre lön ungefär som att man nekar sjukpenning på ackord.
Kassan pratar inte längre om människor utan det handlar om "kunder" och då är det lättare att vara omänsklig. Man lånar från industrin och talar i termer av produktion och moment.

Smaka på det ni som ännu är friska, bli aldrig sjuka och ni som olyckligtvis har blivit det:
Gud hjälpe er! Försäkringskassan gör det inte.


1 kommentar:

Murveln funderar sa...

Bra skrivet broder, som vanligt! Men du minns väl skandalen som 2Uppdrags Granskning" avslöjade där handläggare på FK på vissa orter fick lönepåslag när det kickade ut folk ur systemet. En person skitnära mig drabbades av denna ohumana våg mot utslagna människor!
Vad säga om ett trygghetsssytem som stjälper istället för hjälper?
SKROTA NU!!!