tisdag 21 juli 2009

Ny komet slår in i Jupiter?

För bara ett par dagar (19 juli) sedan observerade den australienske amatörastronomen Anthony Wesley att något hänt med Jupiter. Det kan man läsa hos SpaceWeather.com. Inget märkvärdigt kanske för den astronomisk okunnige men ändå. Det handlar om ett mystisk hål i Jupiters atmosfär. Ett hål liknande de som uppstod i samband med att 9 delar från kometen Shoemaker-Levi slog in i planeten.
I sitt 14,5 tums teleskop fotograferade (bilden i länken är upppoch nedvänd) Wesley ett mörkt hål i södra delen av jätteplaneten.

Här kan ni och hitta en gif-animation av samma fenomen, rättvänt, sammanställd från en 75 minuters film av annan australier, Dennis Simmons. I animationen ser man också en vit fläck som närmar sig det "svarta hålet". Den vita fläcken är en storm lika stor som mars.

Slutligen en bild från NASA tagen vid Infrared Telescope Facility på Hawai.


NASA:s sida ligger här där ni också kan läsa mer om detta. Forskarna kan inte i dagsläget säga exakt vad som hänt men gissningvis handlar det om en komet enligt Glenn Orton, ledaren av det astronomteam vid JPL (Jet Propulsion Laboratory) som sammanställer de data som kommer in.

-Vi har en oerhörd tur som fått bevittna detta fenomen. Det är som om någon har regisserat det hela för oss så att det inträffar vid den exakta tidpunkt och tillfälle vi ser Jupiter från det här hållet, säger Glenn Orton.

För den som är road av sammanträffanden kan jag ju nämna att det är 15 år sedan Shoemaker-Levi och 40 år sedan månlandningen.

- - - - - - - - -
Hade tänkt skriva något dräpande om det konstiga i att en film som "Scener ur ett kändisskap" av Linus Wahlgren floppar på grund av styvmoderlig behandling av SFI, Svenska Filminstitutet. Filmen fick inget distributionsstöd av SFI och enbart 4 kopior har gått upp i Göteborg och Stockholm.
Däremot har filmer som Brüno, Harry Potter och Iceage 3 fått sådant stöd enligt Aftonbladets artikel. Det tycker i alla fall jag är jäkligt snett om det stämmer. De filmerna om några behöver inget distributionsstöd.

Tänk att jag i min enfald trodde att det gick åt skogen för svensk film pga fildelning inte på grund obefintligt stöd från SFI.
Jag hade alltså tänkt skriva något dräpande men som ni märker gjorde jag det inte.
Ja, där ser man. :)

Inga kommentarer: