fredag 3 juli 2009

Mer rysk gas

Sverige och svenskarna verkar inte ha något att säga till om när det gäller att stoppa den rysk-tyska gasledningen i Östersjön. Inte för att det verkar bli några, protester alltså. Och dem som det gäller, gotlänningarna, verkar ha fått munkavle, ja utom de styrande förstås som faller över varandra i sin iver att peka på torftiga tillfälliga jobb. Men där har väl "mutkavlen" gått varm kan jag tänka mig även om anklagelserna för mutor och annat har avfärdats och inte ens lett till åtal eftersom åklagaren har lagt ner. Men, i dagens rättsvidriga samhälle, hade någon väntat sig något annat?

På tal om gas och annat, kommer ni ihåg den ryska vulkanen Sarychev Peak som jag skrev om tidigare? Utsläppen av aska och svavel från den åstadkommer spektakulära solnedgångar över hela norra halvklotet. SpaceWeather.com har ett galleri om det här (edit: jag hade länken till SO2 animationen här men nu är det rätt. Njut av bilderna). Lavenderfärgade om man säger så.

Ni också kan se en animation av en 5 -dagars mätperiod från en satellit som mäter SO2 halten i stratosfären.

Just det, höll på att glömma. Tycker ni att solen är lite mindre än vanligt så har ni alldeles rätt. Jorden har nu (3 och 4 juli) nått aphelion i sin bana runt solen och är därmed som längst bort. Solen är 1,7% procent mindre på grund av avståndet och intensiteten i solstrålningen minskar med 3,4% i jämförelse med genomsnittet. Även detta går att läsa på SpaceWeather.com.

1 kommentar:

Murveln funderar sa...

Det ser alltså helt kört ut för oss gotlänningar när det gäller gasledningen utanför ön. Men NÄR får vi veta VAD som händer om fanskapet spricker/pajar?
Är vi rökta då, eller bara lite gasade/förgiftade för all framtid?
Oron är stor på ön och svaren som jurnalisterna borde ta reda på ges aldrig!
Kan ju undra varför...