lördag 18 juli 2009

Järtecken i tiden


Förr var det kometer som gällde som järtecken för sämre tider typ krig, pest, hungersnöd och allmänt elände.
I dagens läge är det KLIMATET eller rättare sagt rapporter om vädret som får stå till tjänst som järtecken och fokus för vår ängslan. För handen på hjärtat medborgare, nog är det väl så att ni alla till mans ängsligt läser alla rapporter om att vädret blir allt sämre eller i alla fall konstigare och allt beror på miljöverkan från oss människor och nu måste ni dra ert strå till stacken för det går åt helvete.

Inte kan det väl vara så att det handlar on naturliga variationer? Nej inte alls om man får tro Aftonbladets ledare idag. Vädret var hemskt även förra sommaren eller var det för några år sedan och i år har det ju varit översvämningar och elände. I alla händelser så blir det värre i framtiden men om bara vi svenskar klimatanpassar oss så blir det bra för ojojoj regn betyder att dammar brister och regn försämrar vattenkvalite'n och...det är ingen hejd på bedrövligheterna*.
Dessutom, skriver AB och citerar Klimat och sårbarhetsutredningen, kommer Sverige om 70 år att vara 3 till 5 grader varmare jämfört med perioden 1960-1990. Dessa siffor visar på den utmaning som landet står inför menar AB.

Vad för sorts utmaning, undrar jag.

Är det en utmaning för politikerna att ytterligare skattebelägga vår energi. Ja, hushållselen då naturligtvis. Eller kan utmaningen vara finna andra områden att "klimatbeskatta" eller miljöskydda eller något sådant?

En annan fråga som jag ställer mig. Vad betyder dessa siffror egentligen? Jag menar om man jämför med någon annan tidsperiod vad blir resultatet då?

Näe AB, mig övertygar ni inte. Nu får ni faktiskt lägga detta järteckenskådande på hyllan och börja bli lite seriösare med klimatfrågan och inte bara den förresten, svininfluensan är ett annat området där ni skulle kunna sansa er lite men ni är förstås inte ensamma.

Sveriges samlade media tycks ha lagt seriös journalistik på hyllan för att stämma upp i en enad kör som larmar om än det ena än det andra som för tillfället passar som en avledare för det som verkligen behöver granskas i samhället. Tyvärr framstår dagens media och journalistkår som megafoner för makten. Den makt man så påfågelsstolt koketterar om att man granskar. My ass säger jag.
Ooops där här blev lite av en frontalangrepp och generalgnäll över våra media. Ja, ni får ta det :)

* den oredigerade naturen skiter förstås i människan och pysslar alldeles på egen hand med grymma utsläpp och helt oreglerat dessutom, se bara på aktiva ryska vulkanen Sarychev Peak som jag skrev om tidigare. När kommer en vulkanskatt för att kunna bemöta det hotet eller tsunamipålägg för vattnet i våra bostäder?

Inga kommentarer: