tisdag 28 juli 2009

Egmont backar, Dole stämmer och storstadsbor vågar inte öppna dörren

Så här pass tidigt på morgonen har jag just inte mycket att skriva om förutom att Egmont tydligen backar lite om sitt beslut att publicera Kalle Anka avsnittet som var värsta Antipiratbyråpropaganda. Man gör det i Dagens Nyheter idag.

Funderat på att inhandla en banan? Jag har inga problem med det förstås men snälla ni, i åsiktsfrihetens namn, köp inte dem med Dole-märkning. Varför det, undrar vän av ordning förstås.
Jo, det är så att en svensk dokumäntärfilmare, Fredrik Gertten, och det lilla produktionsbolaget WG Film från Malmö blivit stämda av livsmedelsjättten Dole. Det skriver Maria Schottenius i DN.
Naturligtvis har de inte blivit stämda bara så där utan de har blivit stämda på grund av dolumentären "Bananas" som handlar om bananproduktion i Nicaragua. Filmen pekar på vissa besvärande omständigheter för Dole i deras hantering av kemikalier i produktionen. Arbetare lär ha blivit allvarligt skadade.
Dole tar i så de spricker i stämningen. De vill att filmbolaget stänger ner sin hemsida, att filmen aldrig visas, att de aldrig mer uttalar sig om Dole.
Men det finns ett bra svar på dettta.
Köp. Aldrig. En. Frukt. Med. Etiketten. Dole.
Bojkotta Dole!
Stora bolag ska väl för f*n inte diktera vad man får och inte får prata om.
Fredrik Gertten och WG Film visar stort mod tycker jag.

Däremot en som inte visar mod utan mera någon form av urban strutsmentalitet och feghet är Ronnie Sandahl som inte ens vågar öppna dörren för sin granne. Skakande av skräck står han där och undrar i fall tanten inte är en mass eller seriemördare och han skriver om det utan att skämmas. Fast det är inte det värsta egentligen. Han får massor av kommentarer som uttrycker samma skräck. Herregud vilka mesar. Fast egentligen borde man inte bli förvånad. Den moderna urbaniserade människan blir allt räddare för alla andra och sluter sig allt mer inom sig och sitt.
Naturligtvis förstår jag att Ronnie förmodligen vill visa på det faktum att ju öppnare vi blir inför varandra i olika sociala media typ facebook desto mer sluter vi oss inför de som finns nära oss. Men skriv det då Ronnie och lägg inte ut texten så att man tänker "gud vilken patetisk lättskrämd fjant". Fast det verkar jag göra ändå.
Ha!

2 kommentarer:

psmed sa...

Håller absolut med, köp inte en produkt av detta vidriga bolag, tala det enda språk som dessa giriga herrar förstår, plånbokens, låt det svida i dras plånböcker, handla inte av dem! Sprid budskapet, skriv till dem o protestera!

psmed sa...

Missade mitt namn: Jan Roostal,
http://jan-roostal-om-alltet.com