måndag 31 augusti 2009

När tränger sig Aschberg in i ditt hem?

När jag råkade se reklamen för TV8:s nya program, med Lars Adaktusson och Robert Aschberg där den sistnämnde ståtar med ett basebollträ i näven och lagom aggressiv min, kom jag att tänka på när sagde Aschberg tillsamman med ett filmteam saboterade en lägenhetsförsäljning i Luleå häromleden. Saboterade, undrar ni, hur gick det till?

Jo, sätt er in följande situation. Du har en insatslägenhet som du har lagt ut för försäljning hos en mäklarfirma. Du har fejat hela veckan, du har bilder på din lägenhet utlagda och har öppet för visning mellan vissa klockslag en viss dag.

Till en början verkar det hela gå bra. Intresserade spekulanter anländer för att kika på objektet och mäklaren finns där för att besvara frågor. Det hela flyter på tills helt plötsligt Robert Aschberg med ett team anländer.

Oj, har Aschberg intresse av en insatslägenhet i Luleå?
Funderar han på att flytta eller kanske en övernattningslägenhet står på agendan för sagde TV-profil?
Nej, han är intresserad av att intervjua mäklaren!

Därför tränger sig Aschberg in i lägenheten, stänger in mäklaren i ett hörn i hallen och ignorerar en spekulant som diskuterar lägenheten med mäklaren, i det närmaste skuffar han undan den gamla damen som förövrigt blir mäkta förgrymmad. Under tiden står teamet i trapphuset och blockerar lägenhetsdörren så att spekulanterna varken kommer ut eller in.
Sedan när Aschberg fått som han ville försvinner han likt morgondimma och kvar finns en samling inte så hugade spekulanter längre.

Diskussionerna går höga: "Är det något skumt med lägenheten eftersom Aschberg var här? Ja, det verkar ju så eftersom han intervjuar mäklaren mitt under visningen, eller är stämningen så illa i föreningen att TV-programmet Grannfejden är här?"

Ja så där gick alltså snacket efter visningen och pensionärsparet som ägde lägenheten är förtvivlade och kränkta, framförallt kränkta eftersom det filmades samtidigt. Dessutom undrar de, har försäljningen lidit men nu?

Kontakt togs med produktionsbolaget Strix som efter många om och men hörde av sig till paret med en halvhjärtad ursäkt.
Som gammal journalist skäms man över sådant buffligt beteende av Aschberg. Så jävla bråttom att få tag på mäklaren kan det inte ha varit att Aschberg var tvungen att tränga sig in i en privat lägenhet.

Mig veterligt har jag aldrig i min 20 åriga gärning som journalist intervjuat någon hos en tredje privat part utan tillstånd.

I reklamen för Robert Aschbergs talkshow står det till sist: "Ingen kommer undan Aschberg". Så sant men måste han gå till sådan överdrifter. Snudd på olaga intrång skulle jag vilja säga.
Ingen kommer undan, tänk på det, snart kanske du får in någon som intervjuar en tredje i ditt kök. Vafan, det är ju bara Aschberg!

onsdag 26 augusti 2009

Finns svensk rättvisa?

Hur står det egentligen till med den svenska rättvisan? Är den så rättvis och är den så blind som den ska vara, finns den överhuvudtaget?

Frågan är berättigad efter flertalet rättsskandaler där Stockholms Tingsrätts beslut (24/8) om att hota Black Internet med vite, om de inte stängde av ledningarna till The Pirate Bay, är det senaste.

På senare tid har vi sett hela sörjan kring TPB -rättegången (mycket att titta på i länken, SvD sök) där frågan om jäv inte minst var på tapeten (frågan är om inte en jäv föreligger även när det gäller BI?) och där följsamheten inför påtryckningarna från underhållningsindustrin var sällsynt tydliga med en köpt utredare åt åklagaren.

Längre tillbaka i tiden men inte alltför långt har vi hela skandalen kring landets i särklass mest omskrivna och förmente seriemördare Thomas Quick. Han har ju aldrig varit det och om ni är nyfikna och vill ha en kort rekapitulering kring turerna där så titta in hos Murveln Funderar där journalisten Dan Larsson, som var den förste att genomskåda Quicks falsarier, redogör för händelserna.

Ännu längre tillbaka finns sådana märkliga domar som Enbom-affären där en antal personer fälldes pga en mytomans fabulerande (Quick i tidig upplaga om än annat område så att säga) bland annat Fingal Larsson, helt oskyldig, fick kämpa i hela sitt liv för upprättelse och ännu inte fått det. Nu kämpar hans dotter och son för samma sak. Men än ingen resning i HD.

Och ni har väl inte glömt den sk Haijby -affären? Rättsröta, rättsröta.

Dessa affärer är bara toppen på ett isberg det är jag fullständigt övertygad om. Hur många svenskar lider inte i det tysta efter övergrepp av den så kallade rättsapparaten? Nej, det behövs ett helt annat lagligt system i Sverige och om inte det är möjligt åtminstone en reglering av det nuvarande så att den lilla personen kan få upprättelse eller möjlighet att föra sin talan. För som det nu är är det bara de höga, rika och mäktiga som smörjs.

Det är väl inte för intet som det i gemene mans mun heter Svea Rikas Lag?

söndag 23 augusti 2009

Israelkritik tecken på antisemitism?

Jag måste säga att jag häpnar mer och mer över Israels, eller rättare sagt israels regerings, reaktion, på artikeln i Aftonbladet som handlade om påstådd organplundring av döda palestinier.

Ja, jag häpnar inte över att man reagerar, det tror jag nog att vi alla till mans kan hålla med om att man kan göra. Men sättet de reagerar på .

Man kräver att den svenska regeringen skall ta AB i hampan och säga fy fy sånt publicerar man inte.

När då svenska regeringen låter förstå att vi faktiskt har en grundlag här i landet som inte tillåter förhandscensur och efterhandsdito av vad som publiceras i svenska medier då flyger valda delar av israeliska regeringen i luften och kräver att svenska regeringen skall fördöma AB:s publicering.

När detta då inte sker så börjas det. Utrikesministern Avigdor Lieberman jämförde det med vårt agerande under andra världskriget. Visserligen var kanske de åren inte de stoltaste i vår nations historia men vad har det med saken att göra? Dessutom verkar herr Lieberman inte ha rent mjöl i påsen enligt vad som påstås i israelisk media (affärer med ryska maffian och vapen) och i den här bloggen. Lieberman skall även ha kopplats bort från diskussionerna om fred i mellanöstern med USA.

Yuval Steinitz, finansministern, hotar med att Carl Bildts besök om några veckor kan vara i farozonen.

Vad ska de göra om han ändå kommer. Göra som förr kanske och mörda en svensk representant. Kan tänka mig att delar av isrealiska regeringen inte bangar för sådant. Sternligan någon?.

Chefen för israeliska regeringens pressbyrå, Daniel Seaman lovar motarbeta AB:s reporter och fotograf när deras ansökan om att få passera Gazaremsan ska behandlas. Kan ta flera månader att bedöma säger han.

Hur kan det vara att varje form av israelkritik tas som ett tecken på antisemitism av känsliga israeler? Antisemitismkortet spelas ut för jag vet inte vilken gång i ordningen. Inte en sekunds kritik av Israel accepteras utan att det viftas bort med att den som kritiserar är:

a) antisemit eller

b) agerar i antisemitiska syften eller

c) är påverkad av någon annan som har...ni gissar rätt, en antisemitisk agenda.

Det får i alla fall mig att må illa när ett gäng rasister i Israels regering kallar svenska regeringen för antisemiter.

Denna våldssamma upprördhet från israelisk sida får mig att börja ana ugglor i mossen. Jag satte väl ingen större tilltro till artikeln om att israels arme´ skulle hålla på att plundra döda palestinier på organ men nu efter denna veritabla tsunami av känslor från Israel får mig att börja fundera...allvarligt...

tisdag 18 augusti 2009

Livets kometer?

Såg en spännande och kul grej när jag läste en nyhetsbrev från NASA. Det verkar som om teorin att några av livets byggstenar kom till jorden med komet och meteorit-nedslag stämmer. Livets kometer ungefär :)
NASA:s vetenskapsmän har analyserat prover som rymdsonden Stardust fångat in från kometen Wild 2 och proverna innehåller glycine (jag har den engelska benämningen, vet inte om det heter glycine på svenska, kanske glycin?), en väsentlig del av livets byggstenar.

"Glycine är en aminosyra som används av levande organismer för att göra proteiner. Det är första gången som man hittar en aminosyra i en komet", säger Jamie Elsila, Md, vid Goddard Space Flight Center.
"Fyndet stöder teorin om att några av livets ingredienser bildades i rymden och fördes till jorden med kometer och meteoriter", säger Jamie Elsila vidare.


Spännande som sagt.

Kan man lita på SvD:s journalister?

Strax innan jag skulle knyta mig så råkade jag läsa en artikel i SvD:s som handlade om piratkopieringens förlovade land, Kina. Intressant artikel som handlade om Shanzhai som tydligen är ett samlingsnamn för alla former av piratkopiering, imitationer och fejkprodukter enligt journalisten Ola Wong.
Men, kan det han skriver vara sant? Har han verkligen kunskap om det han skriver?
Jag tvekar. Varför, undrar vän av ordning säkert?
Jo, han inleder sin artikel så här:
"Om Piratpartiet har något drömland så är det Kina..."
Nu är det väl så att även om ett parti kanske kan vara en juridisk person så är det ju inte en person av kött och blod som kan drömma.
Jösses, man börjar bli en riktig petimäter, en veritabel Guillou.
Nåväl, åter till Wong. Efter sin märkliga inledning berättar då Wong om shanzhaikulturen och om olika produkter och om hur det går till och varför en del vill stoppa kulturen och andra inte och sedan avlutar han magnifikt , jag citerar en del inte allt:
"En sak är säker. Även om kinesernas respektlösa inställning till upphovsrätt är ett utopia för Piratpartiet skulle de aldrig kunna bilda ett parti i landet eller protestera mot kinesiska FRA-lagar...."
Varför tillåts en journalist, som uppenbarligen inte har en susning om vad Piratpartiet står för eller vad partiprogrammet innehåller, skriva något sådant? Någon grund i verkligheten måste man väl ändå ha.
Det är som att skriva om moderaterna, eller socialdemokraterna för den delen, att Östtyskland hade varit drömlandet för dem på grund av Stasi eller liknande.
Med det klavertrampet tvingas man ta allt som herr Ola Wong skriver med en nypa salt eller vänta, en skäppa salt.

måndag 17 augusti 2009

Slut inspiration fast....

Tusan, det är inte bara sommaren som lägger ner och börjar sakna inspiration, även en annan börjar tackla av en smula och får inte till det riktigt.
Vad kan det bero på?
Kan det bero på att man helt plötsligt känner en oerhörd vanmakt inför allt skit som bara tornar upp sig. Politiker som skor sig och sina närmaste och vill övervaka och reglera resten av befolkningen.
Banker som bonusskor sig och sina närmaste när de har skinnat skattebetalarna. Själv har man knappt så man klarar sig.
Sedan det senaste som drog ur proppen i humörkaret. Det som fick mig att tänka på vilken skitvärld vi lever i.
En stackars igelkott som låg överkörd mitt på gatan, ja eller vänster körfält. Jag såg den på 50 meters avstånd när hustrun och jag kom körande häromdagen. En gata här i Luleå som man ska köra 30 på, en gatdjävel där trafiken är så liten att man ta mig fan kan se en mygga traska över vägen för inget annat rör sig. Men nejdå, en jävla ouppmärksam bilist, förmodligen någon sms-ande idiot hade lyckats pricka igelkotten och där låg den, död med tarmarna ute.
Fan jag är inte blödig alltså men detta fick mig att flippa ur och sedan deppa ihop.
Ja, jag vet det finns svältande människor och det finns krig och död i världen. Men detta kändes så onödigt, så hemskt, just då. Capice?

- - - - - - - -
På tal om elände: Borde inte landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren, ta sitt förnuft till fånga och avgå. Ah, men det kanske är att begära för mycket av en person som kan köpa imaginära takpannefabriker för miljontals kronor? Samma person som säger att vi har inte råd att betala våra läkare ordentligt. Så de flyttar och landstinget eller ska vi säga klanttinget (?) måste betala stafettläkare som bara blir så dyrt.
Ja, det är nog att begära för mycket så jag säger det till honom i stället.
-Gör skattebetalarna i Norrbotten en tjänst och avgå. Det vore en finfin besparing så här i kristider.

torsdag 13 augusti 2009

Nyheter och jäkelskap

Hahaha, har just sett första sändningarna av de lokala nyheterna här i Luleå, alltså både SVT Nordnytt och TV4. I kväll vann TV4.
Vän av ordning undrar förstås vad jag dillar om. Jo det är så här. Bägge kanalerna har uppläsare som verkar ha gått i samma dramaklass eller något sådant. Bägge är kvinnor. Bägge verkar tävla i grenen, presentera nyheter med känsloemfas. Låt mig exemplifiera.

Nordnytt: "Väl-kom-na till Nord-nytt" säger kvinnan/tjejen och lägger huvudet på sned med en lite lidande min. Då vet jag genast att, ajaj, nu blir det minst 200 uppsagda någonstans eller något annat lika tråkigt. Dock vet jag att ingen mördats än för det kommer aldrig först i Nordnytt. Det kan komma senare om minen och rösten är tillräckligt dyster.

TV4: "Välkommen till nyheternaaaaaaaa" säger kvinnan/tjejen där med en satsmelodi som för tanken till Bethovens ödessymfoni. Ta ta ta taaaaaa ni vet (+ den lilla twisten att vi uttalar orden lång fram i munnen som många tonåringar nu för tiden gör). Även här läggs huvudet på sned om det är tråkiga nyheter vi börjar med och i kväll var det det.
Exempel: "Man har nu funnit kroppen efter den kvinna som försvann i vintraaaaaaaas. Fyndet gjordes i skogarna nära Lövskäääääär."
Jag tänker inte gå närmare in på var hon lägger betoningarna i meningarna. Det räcker med att nämna det faktum att de inte sitter där de ska. :)

Ja, ni fattar. Vad jag inte fattar är varför ingen gör uppläsningsprov till de lokala nyheterna. Jaja, något måste jag ju kunna skälla på fast det är ju ganska roligt egentligen. Vem är mest dramatisk i kväll liksom undrar man varje gång och just denna kväll var det alltså TV4 som vann dagens dramapris, ett omnämnande i Bandhunden skäller. Hehe.
Fast helst skulle jag vilja hoppa fram, parafrasera Dag-Otto, brevbäraren i farsen från Falkenberg, Bröllop och jäkelskap, ni vet, och sträcka fram en varnande arm med vridande hand och ropa:
"Akta deeej Nyhetänaaaa!"
Det vore nått, en fars som kan heta, tada, Nyheter och jäkelskap?

För att återgå till tidigare nämndes i TV4:s lokala nyheter, inte ett ljud i Nordnytt, så var det kroppen efter den i höstas försvunna Elisabeth Odhammar som hittats idag. Ni kan läsa om fyndet här i NSD. Det blev ett väldigt letande och skrivande i tidningarna när hon försvann och antalet frivilliga som var ute och letade var stort. Många var då också rädda för att vi skulle får ett nytt fall a la' Carolin Stenvall på halsen. Det var ju inte långt efter det grymma och brutala dådet.
Men i det här fallet misstänker polisen inget brott. Skönt för de anhöriga i alla fall att få ett avslut.
Vill bara nämna att den som gjorde fyndet eller rättare sagt markerade var polishunden Puck. Som länets första kriminalsökhund har han startat karriären här ganska bra.

måndag 10 augusti 2009

Värme och istid, Horace Engdahl och piratslödder

Hemska saker, inte ett ord har jag hamrat in här sedan den 4 dennes. Vad har orsakat denna blogg/kröniketorka kan man undra. Är det värmen? Luleå kom tvåa efter Visby i senaste solstatistiken.
Eller har det inte hänt något? Jodå, allt de gamla vanliga, sommarmord, elände och andra hemskheter. Men det hanterar blaskorna så bra med decimeterrubriker. Mord förresten kan med fördel diskuteras på Svenska Mord. se ett utmärkt forum för detta. Är själv medlem där :)
Värmen ja, någon som är orolig för klimatändringar? Inte jag. Istiden kommer med glacial hastighet visserligen men den kommer så alla som ropar att klimatvargen kommer kan lägga ned. När den kommer? Tja, ingen har riktigt svaret på det men under de senaste 800 000 åren kan man säga att vi har haft en enda lång istid avbrutet av varma perioder. Ok, jag överdriver kanske lite fast 8 istider med en genomsnittlig längd 80 000 till 90 000 år under den tiden talar sitt tydliga språk. Faktum är att den nuvarande värmeperioden har varat i 12 000 år och börjar gå mot sitt slut. Den omdiskuterade uppvärmningen, om den nu finns, kommer knappast att kunna stoppa den.
Härligt, tänker jag, denna varma måndag, 22,9 C visar digitala tempmätaren i skuggan på loftgången. Skönt nog drabbades vi av ett åskväder i går kväll som tyvärr drog förbi lika blixtrande (sic!) snabbt som det kom. Lite efterlängtad väta föll dock.

Lite blixtrande kom det även från före detta ständige sekreteraren i Svenska Akademien, Horace Engdahl i form av en intervju i Sydsvenskan där han spyr galla över piratrörelsen. Att vara intellektuell är tydligen inget motmedel mot omvärldsmyopi i vissa avseenden. Farmorgun i Norrtälje noterar herr Engdahls i mitt tycke absurda uttalanden.
Badlands Hyena avhandlar saken på sitt eget oefterhärmliga sätt.
Själv kan jag bara konstatera att, piratpartist som man är, så blir jag förvånad över att en så bildad man som Horace Engdahl inte ger prov på bättre balans och kunnande. Slödder kan han vara själv.
Just som jag skriver detta hör jag alla somrars mest irriterande ljud som bara finns. Grästrimmer! Det finns inte ord att beskriva den irritationsnivå som uppstår efter att ha hört detta vrumm, vrumm, vrumm, vrumm. Jag blir vansinnig. Jag ger mig den på att hade vi lika liberala lagar om vapeninnehav som vissa stater i USA skulle antalet sommarmord i konungariket Sverige öka dramatiskt.
Apropås min inledning om varför jag inte skrivit något så är svaret ganska enkelt och söderfaller egentligen i två delar:
a) jag har börjat med ett nytt MMORPG, EVE-online som jag skrev om tidigare och ja, jag har beslutat satsa på detta ett tag och..
b) lathet i värmen.
Så enkelt var det.

tisdag 4 augusti 2009

Odell sparkar landshövding

Noterar att Gotlands landshövding Marianne Samuelsson numera är före detta landshövding på ön efter sitt möte idag med kommunminister Mats Odell.
Förlåt men: muahahahahahahaha....
Äntligen någon rättvisa i landet. Jag skrev ju om hennes blatanta åsidosättande av rättvisa inför lagen tidigare och ansåg att hon borde avgå för egen hand respektive att regeringen kickar henne. Det blev det senare. Odell har gett henne ett jobb på regeringskansliet i stället.
I slutet av förra veckan framkom i en hemlig inspelning från ett möte på länsstyrelsen att Samuelsson ville ge Payexägaren Max Hansson i princip carte blanche för sitt strandnära bygge eftersom han är rik och viktig och gräddfil är bara såå rätt.
När det blev offentligt menade hon på att hon blivit lockad i en fälla av en medarbetare med egen politisk agenda. Så skrev hon i alla fall i ett brev till TT. Fast det har hon nu tagit tillbaka.

Själv saknar hon, likt andra höjdare som gottat sig vid köttgrytorna, självinsikt och menar att allt det som hon sagt och lastats för är ryckt ur sitt sammanhang. Det skrev hon i alla fall i sitt brev till TT tidigare idag. Men hur jag än vrider och vänder på det hela så kan jag inte få hennes bandade uttalande att bli annat än vad det är: Makten ska ha sitt och vanligt folk bör stå på sidan av och vara tacksamma för att de får göra just det.
Jag undrar, i likhet med statsvetaren i SvD, hur f*n tänkte hon?


måndag 3 augusti 2009

Coach är ett engelsk ord

Råkade titta på forum för svagsinta i kväll det vill säga SVT Nordnytt. Där meddelade man följande häpnadsväckande faktum i ett inslag: Coach är ett ord som kommer från engelskan och (håll i er nu, min anm) det gör ordet business också.
Jag häpnar, jag baxnar, jag faller baklänges av ren och skär lycka. Tänk av vi har lokala nyheter här i Norrbotten med sådan otrolig kraft i sin nyhetsrapportering och som brinner av iver att upplysa oss stackare som levt i ett samhälleligt vakuum i alla år och undgått att märka anglosaxifieringen av vårt språk.
Ja, i alla fall den påverkan av språket som pågått sedan reportern växte ifrån blöjorna vilket i sig verkar ha varit i förra veckan.

Men för att återgå till coaching. Nordnytt har just nu upptäckt (AF meddelade detta i början av juni) att Arbetsförmedlingen satsar på något som kallas jobbcoaching. Jag har skrivit om det förut och jag står fast vid min dåvarande åsikt. Vilket blaj.
Fast jag säger väl ingenting om de som då passar på att tjäna lite flis på att meddela några råd i all välmening till en arbetslös. AF läggger ju ut 300 miljoner på att strössla ut med coacher över landet som då skall lotsa alla arbetslösa in i arbete. Men wtf liksom.
I min enfald trodde jag att det var så att säga arbetsförmedlingens grundide', att fixa jobb åt arbetslösa. Inte att AF skulle bli någon form av byråkratisk koloss som anställer externt för att ordna jobb åt arbetslösa. Hallå, realitycheck. Ni har redan folk anställda för det syftet!
De. kallas. arbetsförmedlare.
Något är sannerligen ruttet i staten Sverige för att parafrasera Hamlet.
Lägg ner Arbetsförmedlingen och starta Coachförmedlingen i stället. Om inte. Starta om AF och gör rätt den här gången.

söndag 2 augusti 2009

Lulekalaset fick kanonväder

Ojojojoj söndagseftermiddag och lulekalaset lider mot sitt slut. I vanlig ordning har folket festat, skrålat, lyssnat på musik, druckit öl och haft allmänt kul misstänker jag. Vädret har som vanligt, frestas jag småskryta, varit fantastisk med solvärme å det värsta på dagen och lagom kyligt fram mot natten för att det värsta fylleexcesserna ska lysa med sin frånvaro. Kanonväder helt enkelt. Hoppas att besöksantalet var tillräckligt så att kalaset inte gick back.
Själva har vi, hustrun och jag, inte deltagit i den allmäna yran eftersom vi fick utomsocknes besök av min bror och hans fru. Dessutom tycker vi att lägga ut nästan en tusenlapp för privilegiet att kryssa mellan öltält, mattält och trängas med tiotusentals andra som har samma beteende helt enkelt inte är lockande. Men vi kanske är tråkiga som bara den :)
Men som sagt för alla andra har det varit rena karnevalen. Tjo och tjim, tivoli och helikoptrar, civil för stadsturer (på dagen) och polisdito halva natten, för spaning, som surrat, luftballong som var ljudlös, hurra, fick sedan nödlanda tydligen, hundratals småbåtar som kryssar fram och tillbaka här i Norra hamn etc etc.
Det enda som stört oss om man nu skall skälla på något och för att leva upp till bloggnamnet, måste jag ju det, så är det fylleriet. Ja, inte det allmänna om man säger så, är det fest så är det, det är inte det, utan fylleriet som pågick i båtarna. Återigen säger jag, festa som ni vill, det struntar jag i men inte med barnen!
Åtskilliga båtar vid bryggorna hade antingen mamma eller pappa dyngraka, ibland bägge, medan barnen var med. Jag måste säga jag har svårt för det. Om man nu måste festa när man har småbarn kan man väl leja barnvakt och inte ha ungarna med i båten. Hur svårt kan det vara?
Det andra som jag vill skälla på är nedskräpandet. Vuxna människor, både nyktra och inte, verkar tro att skräp typ pappersförpackningar, plastditon, ölburkar, spritflaskor och plastkassar försvinner av sig självt. Det är bara att lämna på plats. NEWSFLASH!. Det gör det inte.
Ooops här har jag suttit och skrivit bort tiden. Dags att dra iväg för lite ärenden. Vi syns. Jag kommer förmodligen att redigera lite grand när jag kommer tillbaka.