onsdag 26 augusti 2009

Finns svensk rättvisa?

Hur står det egentligen till med den svenska rättvisan? Är den så rättvis och är den så blind som den ska vara, finns den överhuvudtaget?

Frågan är berättigad efter flertalet rättsskandaler där Stockholms Tingsrätts beslut (24/8) om att hota Black Internet med vite, om de inte stängde av ledningarna till The Pirate Bay, är det senaste.

På senare tid har vi sett hela sörjan kring TPB -rättegången (mycket att titta på i länken, SvD sök) där frågan om jäv inte minst var på tapeten (frågan är om inte en jäv föreligger även när det gäller BI?) och där följsamheten inför påtryckningarna från underhållningsindustrin var sällsynt tydliga med en köpt utredare åt åklagaren.

Längre tillbaka i tiden men inte alltför långt har vi hela skandalen kring landets i särklass mest omskrivna och förmente seriemördare Thomas Quick. Han har ju aldrig varit det och om ni är nyfikna och vill ha en kort rekapitulering kring turerna där så titta in hos Murveln Funderar där journalisten Dan Larsson, som var den förste att genomskåda Quicks falsarier, redogör för händelserna.

Ännu längre tillbaka finns sådana märkliga domar som Enbom-affären där en antal personer fälldes pga en mytomans fabulerande (Quick i tidig upplaga om än annat område så att säga) bland annat Fingal Larsson, helt oskyldig, fick kämpa i hela sitt liv för upprättelse och ännu inte fått det. Nu kämpar hans dotter och son för samma sak. Men än ingen resning i HD.

Och ni har väl inte glömt den sk Haijby -affären? Rättsröta, rättsröta.

Dessa affärer är bara toppen på ett isberg det är jag fullständigt övertygad om. Hur många svenskar lider inte i det tysta efter övergrepp av den så kallade rättsapparaten? Nej, det behövs ett helt annat lagligt system i Sverige och om inte det är möjligt åtminstone en reglering av det nuvarande så att den lilla personen kan få upprättelse eller möjlighet att föra sin talan. För som det nu är är det bara de höga, rika och mäktiga som smörjs.

Det är väl inte för intet som det i gemene mans mun heter Svea Rikas Lag?

Inga kommentarer: