torsdag 13 augusti 2009

Nyheter och jäkelskap

Hahaha, har just sett första sändningarna av de lokala nyheterna här i Luleå, alltså både SVT Nordnytt och TV4. I kväll vann TV4.
Vän av ordning undrar förstås vad jag dillar om. Jo det är så här. Bägge kanalerna har uppläsare som verkar ha gått i samma dramaklass eller något sådant. Bägge är kvinnor. Bägge verkar tävla i grenen, presentera nyheter med känsloemfas. Låt mig exemplifiera.

Nordnytt: "Väl-kom-na till Nord-nytt" säger kvinnan/tjejen och lägger huvudet på sned med en lite lidande min. Då vet jag genast att, ajaj, nu blir det minst 200 uppsagda någonstans eller något annat lika tråkigt. Dock vet jag att ingen mördats än för det kommer aldrig först i Nordnytt. Det kan komma senare om minen och rösten är tillräckligt dyster.

TV4: "Välkommen till nyheternaaaaaaaa" säger kvinnan/tjejen där med en satsmelodi som för tanken till Bethovens ödessymfoni. Ta ta ta taaaaaa ni vet (+ den lilla twisten att vi uttalar orden lång fram i munnen som många tonåringar nu för tiden gör). Även här läggs huvudet på sned om det är tråkiga nyheter vi börjar med och i kväll var det det.
Exempel: "Man har nu funnit kroppen efter den kvinna som försvann i vintraaaaaaaas. Fyndet gjordes i skogarna nära Lövskäääääär."
Jag tänker inte gå närmare in på var hon lägger betoningarna i meningarna. Det räcker med att nämna det faktum att de inte sitter där de ska. :)

Ja, ni fattar. Vad jag inte fattar är varför ingen gör uppläsningsprov till de lokala nyheterna. Jaja, något måste jag ju kunna skälla på fast det är ju ganska roligt egentligen. Vem är mest dramatisk i kväll liksom undrar man varje gång och just denna kväll var det alltså TV4 som vann dagens dramapris, ett omnämnande i Bandhunden skäller. Hehe.
Fast helst skulle jag vilja hoppa fram, parafrasera Dag-Otto, brevbäraren i farsen från Falkenberg, Bröllop och jäkelskap, ni vet, och sträcka fram en varnande arm med vridande hand och ropa:
"Akta deeej Nyhetänaaaa!"
Det vore nått, en fars som kan heta, tada, Nyheter och jäkelskap?

För att återgå till tidigare nämndes i TV4:s lokala nyheter, inte ett ljud i Nordnytt, så var det kroppen efter den i höstas försvunna Elisabeth Odhammar som hittats idag. Ni kan läsa om fyndet här i NSD. Det blev ett väldigt letande och skrivande i tidningarna när hon försvann och antalet frivilliga som var ute och letade var stort. Många var då också rädda för att vi skulle får ett nytt fall a la' Carolin Stenvall på halsen. Det var ju inte långt efter det grymma och brutala dådet.
Men i det här fallet misstänker polisen inget brott. Skönt för de anhöriga i alla fall att få ett avslut.
Vill bara nämna att den som gjorde fyndet eller rättare sagt markerade var polishunden Puck. Som länets första kriminalsökhund har han startat karriären här ganska bra.

2 kommentarer:

Murveln funderar sa...

Fallet Elisabet Odhammar är verkligen ett mysterium, framför allt då polisens eviga:"misstänker inget brott"!
Hur i helvete har de hela tiden så bestämt kunnat hävda detta? Jag kommer att skriva på min blogg om detta i morgon, för en skandal av guds nåde handlar det om!
Såsom varande gammal kollega till bandhunden vid SR så förstår jag irritationen mycket väl över tv-uppläsarnas slarvigheter. Att tala i TV eller Radio är svårt och kräver mycket övning = Färdighet!
Basta om det!

Eduronflux sa...

Ja det är ju inte bara i lokal-Tv det slarvas förstås men det är så jävla tacksamt att skjuta in sig på dem haha