tisdag 18 augusti 2009

Kan man lita på SvD:s journalister?

Strax innan jag skulle knyta mig så råkade jag läsa en artikel i SvD:s som handlade om piratkopieringens förlovade land, Kina. Intressant artikel som handlade om Shanzhai som tydligen är ett samlingsnamn för alla former av piratkopiering, imitationer och fejkprodukter enligt journalisten Ola Wong.
Men, kan det han skriver vara sant? Har han verkligen kunskap om det han skriver?
Jag tvekar. Varför, undrar vän av ordning säkert?
Jo, han inleder sin artikel så här:
"Om Piratpartiet har något drömland så är det Kina..."
Nu är det väl så att även om ett parti kanske kan vara en juridisk person så är det ju inte en person av kött och blod som kan drömma.
Jösses, man börjar bli en riktig petimäter, en veritabel Guillou.
Nåväl, åter till Wong. Efter sin märkliga inledning berättar då Wong om shanzhaikulturen och om olika produkter och om hur det går till och varför en del vill stoppa kulturen och andra inte och sedan avlutar han magnifikt , jag citerar en del inte allt:
"En sak är säker. Även om kinesernas respektlösa inställning till upphovsrätt är ett utopia för Piratpartiet skulle de aldrig kunna bilda ett parti i landet eller protestera mot kinesiska FRA-lagar...."
Varför tillåts en journalist, som uppenbarligen inte har en susning om vad Piratpartiet står för eller vad partiprogrammet innehåller, skriva något sådant? Någon grund i verkligheten måste man väl ändå ha.
Det är som att skriva om moderaterna, eller socialdemokraterna för den delen, att Östtyskland hade varit drömlandet för dem på grund av Stasi eller liknande.
Med det klavertrampet tvingas man ta allt som herr Ola Wong skriver med en nypa salt eller vänta, en skäppa salt.

Inga kommentarer: