torsdag 22 oktober 2009

Skjut vargen bara!

Är en smula konfunderad i dag över regeringen beslut om vargstammen eller ska vi säga rovdjursstammen i Sverige.
Att vargstammen i landet är genetiskt skadad verkar vi ha konsensus om. Men jag vet inte om beslutet att tillåta jakt så att den minimeras till 210 individer under den närmaste framtiden är så lyckat.
Enligt miljöministern, Andreas Carlgren, ska man försöka få stammen friskare genom att importera individer.
Det här låter ju bra, eller hur? FAIL!
Det är den här regeringens sedvanliga nyspråk som lyser igenom:
För att bevara vargstammen ska vi skjuta bort den.
För att bevara demokratin måste vi i det närmaste bortse från den. FRA någon?
För att hjälpa sjuka människor förklara vi dom friska. Inga läkare behövs.
För att skaffa fram jobb sänker vi skatten? Förklara det den som kan.
För att få Sverige i framkant när det gäller grundforskning skär vi ner anslagen till, just det, ni gissar rätt, grundforskning.
Nå tillbaka till rovdjursstammen. Regeringen vill också begränsa lodjursantalet till 1250 individer och Sametinget, ska utreda hur många rovdjur man kan ha i renskötselområdet. Redan här vågar jag mig på en gissning: 0, zero, inga.
Det är som att sätta räven att vakta hönsgården om liknelsen tillåts.
Nå, det är ju inte bara jag som är irriterad över detta, Scaber Nestor tar i även han, mer än mig, om det nu kan vara möjligt.
Men grejen är ju att vi knappt har en livskraftig vargstam som det är, att då skjuta ner den till 210 är ju rena vansinnet. Med alla skjutglada varghatare som finns dröjer det inte länge innan antalet kommer att vara långt under 200 inom en relativt kort tid.
Men i ivern, att låta våra jägare spankulera fritt med sina hundar i skogen och att renarna, som är långt över den naturliga gränsen, ska få förstöra fjällnaturen, så glöms rovdjurens vara eller inte vara bort, helt enkelt så betyder vargen ingenting.
Nej, skjut bort den bara. Den förstör ju bara friden i skogen.
Att vargen sen är lika utrotningshotad som någonsin valarna i världshaven betyder platt intet, eller hur?

2 kommentarer:

Murveln funderar sa...

Bra rutet igen bäste bror! Också roligt att "vanliga" murvlar uppmärksammar vargfrågan och inte bara s k "naturmuppar" som undertecknad. Nu finns det ju en hake i hela frågan och det är vad EU säger/Bestämmer? EU har nämligen tidigare sagt att Sverige ska hysa en vargstam på runt 350-400 vargar för att den ska betecknas som livskraftig, och för att vi faktiskt har plats för det! Och för att arten är rödlistad i Europa!
Att skjuta ner antalet vargar är helt vansinnigt och dessutom vet man inte hur många som dödas illegalt hela tiden. Bara att det är ett betydande antal!
Vi får alltså sätta vår tillit till EU i den här frågan, vilket känns lite konstigt, ska erkännas...

Eduronflux sa...

Instämmer, känns mycket konstigt att behöva sätta tillit till EU.