måndag 26 oktober 2009

Grattis Internet!

Noterar att internet fyller 40 år på torsdag. Grattis får man väl säga. Dagens Nyheter har en informativ artikel om den saken.
Leonard Kleinrock heter forskaren som ledde det team som lyckades får en dator vid UCLA att prata med en annan vid ett annat forskningsinstitut 29 september 1969. Telekombolaget AT&T som ägde ledningarna ville inte kännas vid den här tekniken men skam den som ger sig så att säga och man prövade att skicka ett meddelande mellan datorerna i Arpanet.
Roliga i sammanhanget var väl att när forskarna skulle skriva första meddelandet, LOG, mellan datorerna i Arpanet, så kraschade datorerna, trots att windows inte fanns, efter O:et och meddelandet blev LO vilken kan tydas som hello eller hej. :)
Men ett andra försök lyckade och man kunde skicka det första datapaketen mellan två datorer i nätverket Arpanet.
Sedan eller 20 år senare kom Tim Berners-Lee med World Wide Web och Internet utvecklades till vad vi har i dag och det är svårt att se hur Internet kommer att se ut om ytterligare 40 år. Det enda man kan sia om det är att om bara politikerna håller sina fingrar ifrån nätet så kommer det att utvecklas till något underbart.

Inga kommentarer: