måndag 21 september 2009

Resistenta bakterier större hot än svininfluensa?

Under en lång tid har medias fokus varit på svininfluensan med krigsrubriker om att nu minsann kommer den och tar dig.
Det är ju lättförståeligt i den tid som nu råder där de styrandes intresse inte är inriktat på människan och hennes inneboende värde som just människa utan bara som en producerande del i (maskin)samhället.
Svininfluensan hotar (hotade) att slå ut de producerande yngre i samhällskroppen i ett par veckor, nog för att politikerna (av all kulörer) skulle få stora darren och påbjuda massvaccinering av folket.

Inte av omsorg för medborgarna utan av rädsla för att produktionen kanske, kanske, skulle stoppas upp om än så tillfälligt.

Att den vanliga influensan har ihjäl cirka 1500 om året, mestadels pensionärer, struntar vi i, de har ju gjort sitt och ingen bryr sig väl om äldre i dessa tider eller rättare sagt, det har vi väl aldrig gjort i de här landet om vi ska vara ärliga?

Alltnog, ett annat hot som nästan helt har negligerats i media, även om SvD tagit upp det tidigare, till förmån för (kan man verkligen skriva så?) svininfluensan är de multiresistenta bakterierna som är motståndskraftiga mot vanlig antibiotika.

Läkemedelsföretagen har visat sig ointresserade av att ta fram ny antibiotika trots att problemet med multiresistenta bakterier är långt värre än svininfluensan. Varje år dör omkring 25 000 personer inom Europa i infektioner orsakade av multirestistenta. Långt mer än svininfluensa alltså. Kostnaderna för att vårda de drabbade är även den skyhög, 1,5 miljarder euro om året enligt en rapport som ska presenteras på torsdag inför det EU-möte om multiresistenta bakterier som hålls i Stockholm

Situationen är allvarligare än vad man hittills har trott enligt experter skriver SvD idag .
Bristen på nya antibiotika är stor. Läkemedelsföretagen svala intresse märks i en genomgång av kommersiella databaser där ett 90-tal antibiotika är under utveckling och bara 15 kan sägas vara nya och de kan jämföras med preparat mot cancer där man utvecklar ungefär 860.
Här har vi ett område som regeringen måste agera kraftfullt som ordförande för EU och inte bara sitta med armarna i kors som hittills varit signum för våra styrande politiker när kriser av olika slag har stått för dörren den senaste tiden.

2 kommentarer:

Murveln funderar sa...

Huvudet på spiken igen kära bandhund! Men den kanske viktigaste orsaken till det skeva förhållandet mellan resistenta och svininfluensan stavas givetvis MEDIA. Svininfluensa har blivit ett av de nya "revolverorden" i svensk journalistik, precis som de fåniga "mördaralger,mördarsnigel" etc. Det SÄLJER och då slår man på stora trumman, hur jävla fånigt det hela än är!

Eduronflux sa...

Självklart är det så