onsdag 23 september 2009

Meditation och annat trams

Meditation, andlig upplysning, personlig utveckling genom än det ena än det andra. Listan kan göras lång på de tekniker som sägs kunna bota eller hela eller stressa av den moderna människan.
Förr i tiden handlade det om religion, numera handlar det om att kunna skåda dina chakra genom fontanellen och liknande eller utveckla dig själv genom att....se ovan. Låt oss bara vägleda dig, släpp all egen tankeverksamhet och vi ska visa dig VÄGEN!

Men vad fan. Hur dumt är detta egentligen. Ok, mår man bra av det så okej för min del men det är själva förhållningssättet från de nyfrälsta jag vänder mig emot. Låt mig ta ett exempel. Hustrun är involverad i en praktgräl på facebook om meditation. Hustrun menar att i många fall handlar det om ren geschäft från "hälsogurus" som predikar mediation eller annat i genren + det faktum att många inte klarar av den "inre resan" utan skadas av detta och rentav utvecklar psykoser. Nog så allvarligt.
Men det skulle hon inte ha skrivit. Hon har verkligen fått på tafsen av en sk beteendevetare (Olof Skipper-varning) som gjorde ner hennes åsikter med den nyfrälstes hela upprörda arsenal av personliga påhopp. Nu är jag ju inte orolig för hustruns del, hon kan klara sig själv men kan inte undgå att fundera över förhållningssättet från dessa frälsta människor som dessutom kastar sig från den ena frälsningskuren till den andra. Det här året är det meditation, nästa är det "må bättre genom att idissla hö": dina käkars oändliga malande gör att ditt inre utvecklas i takt med att dina tuggmusklar mattas ut...ja ni förstår. Och hela tiden basuneras detta ut som den absolut enda rätta läran.. tycker man annorlunda är man i det närmaste antikrist och bör gömma sig under en sten medan de rättrådiga läser lagens tavlor ovanpå densamma.
Kontentan av min lilla drapa är alltså: Meditera gärna men se till att du klarar av det och för guds (häpp) skull, läs själv och ta reda på sakernas tillstånd själv. Köp inte färdiga "paket" från hälsogurus, mediationsdito eller andra "själsnasare" för det är vad de är. De tär på ditt inre för att inte tala om din plånbok!

2 kommentarer:

Murveln funderar sa...

Det handlar nästan uteslutande om en enda sak, käre broder. Stålar, klöver, deg,guld,you name it!
Men visst är det ju själva fan om folk kommer till skada genom att "resa i själen" utan att kunna handskas med det.
Själv förespråkar jag kortare eller längre vistelser ute i naturen för att uppnå välbefinnande i livet! Ibland räcker det med att pilla navelludd en stund...
Å båda grejerna är gratis!

Eduronflux sa...

..fast medge att det finns potential i idissla hö-grejen?