lördag 30 maj 2009

Insatsstyrkor och automateld

Skottdramat på Porsön i Luleå förra året när en ung man skottskadades har varit på tapeten igen och där det framkommit att insatsstyrkans chef varit en smula berusad efter ett besök på krogen (i tjänsten sic!) i ett inslag av Uppdrag granskning.
Krav på räfst och rättarting har rests och debattens vågor har gått höga. Det må vara hur det vill med det säger jag. Fokus är fel. För hans närvaro och göranden påverkade inte situationen och insatsen som sådant. Återkommer längre ner om vad jag menar.
Polisens försvar har varit att insatsen var taktiskt riktig och ingen hade gjort något fel egentligen.
Senast i dag skriver polisstyrelsen i Norrbotten i en inlaga i Norrbottenskuriren att man inget fel har gjort och det mesta av inlägget handlar om vilka bra grejer man gjort tidigare och att man måste sätta in sakerna i ett större sammanhang.
Fast många fina insatser ursäktar inte en usel. För det handlar inte om ett dagis på utflykt, det handlar om en insatsstyrka med dödliga vapen i händerna. Så här skriver man bland annat:

"...har granskats av åklagare Per G Lindell vid internutredningen i Umeå. Hans beslut är att ingen av de närvarande polismännen kan klandras för tjänstefel när en påverkad person (alltså den unge man som blev skottskadad, min anm) riktade ett vapen mot polismännen och en av dem råkade skjuta automateld. Beslutet överklagades och granskades på nytt av överåklagare Per Hertting som kom fram till samma slutsats . . . . . . markerat det olämpliga i att en polisman som varit påverkad av alkohol fanns på plats för insatsen. Dessutom har polisledningen sett till att vapnen byggts om så att det inte går att skjuta automateld"

Alla fokuserar alltså på fel grej. Man glider över detta att en polisman paniskt sprayar hela omgivningen med kulor och att det är ett under att ingen eller flera blev dödade.
Polismannen råkade skjuta automateld. Och inte en jävel reagerar mer än att man bygger om vapnen så att det inte går att skjuta automateld.
Visst ska insatsstyrkans alkoholglade chef skiljas från sitt uppdrag. Men inte för att han var på krogen innan utan för att han inte sett till att utbilda sina poliser bättre. En insatsstyrka ska för fan vara så pass drillad att vapenhanteringen sitter i ryggmärgen. Det ska fan inte gå att råka skjuta automateld ens om så självaste Darth Vader dimper ner framför insatsstyrkan med ljussabeln redo. Fingrar och hjärna skall hantera vapnet automatiskt på ett för situationen rätt sätt. Och det uppnås med övning, övning och åter övning.
Inte genom att man spärrar vapnen för automateld. Eller kallar hela insatsen för en taktisk framgång och drar upp tidigare insatser där man haft tur.
Det är inte den enskilde polismannen i fall som detta som skall ställas till svars utan det är en ledningen som inte kan ta ansvar för tingens ordning. Som vanligt frestas man tillägga.
- - - - -
För övrigt anser jag att landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren, skall avgå.
- - - - -

tisdag 26 maj 2009

Trafikdrullar och ministerstyre


Hustrun och jag var ute och körde idag på stadens (Luleå) gator och torg. Ja, om vi ska vara petnoga, så var det jag som körde och hustrun satt bredvid. Nåväl, det har inget med mitt inlägg göra egentligen vem som kör och inte. Utan det handlar om:
Vad i helvete är det för fel på många av våra medtrafikanter? Bilister då, jag skall uppehålla mig vid dem (cyklister ska vi bara inte tala om). Låt mig få slå fast med en gång, jag är själv inte världens bästa bilist det ska gudarna veta. Men inte tillhör jag de sämsta heller.
Varför?
Jo jag ägnar inte min uppmärksamhet åt att diskutera hetsigt med hustrun eller någon annan passagerare, inte åt att prata i mobil, inte åt att sms:sa eller att äta något, peta naglarna eller tusen andra grejer som inte har ett skvatt med bilkörning att göra utan jag ägnar mig åt det som en förare ska, nämligen hålla koll på trafiken omkring och framför och i viss mån även bakom mig. Jag till och med använders blinkers i god tid innan jag skall a) byta fil eller b) svänga in på någon väg eller c) något som andra medtrafikanter bör uppmärksammas på (rondellkörning exempelvis). Hur svårt kan det vara? Näst intill en omöjlighet tydligen av andra bilisters uppförande att döma. Blinkers är onödigt egentligen verkar de tycka och att se sig för eller ha koll på vad som sker typ tio meter framför motorhuven likaså.
Men vad kan man vänta sig av personer som verkar tro att de är de enda som finns till egentligen, all annan trafik är säkert bara en illusion. Ja herrregud. Roadrage är bara förnamnet. Ibland skulle jag vilja ha en stridsvagn och bara mjöla alla idioter i trafiken. Jösses.
- - - - - - -
Nu går skam på torra land. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har verkligen klampat i klaveret och gjort bort sig för tid och evighet. Ja, eller bara visat regeringen rätta inställning till fildelning, integritet etc etc. Jag syftar till avslöjandet att hon på en middag med Sveriges kompositörer för populärmusik, SKAP, uttalat följande: "Det här kanske inte uppskattas av vissa men jag hör till de som gladdes över domen i Pirate Bay-målet"
Inte nog med att hon ger ordet ministerstyre ett ansikte, som kulturbloggen.com så träffande beskriver det, utan även med eftertryck visar en monumental okunnighet i sak. Men vad kan man egentligen vänta sig. Till och med kronofogden kan inte bärga sig utan vill hösta in pengar från de i tingsrätten dömda trots att det hela är överklagat till hovrätten. Ja herregud. Om inte den här cirkusen visar svenska folket att de inte betyder ett skvatt när det verkligen gäller då vet inte jag.
- - - - - -
And now something completely different som man sa i Monthy Python när den serien begav sig.
Jag har ju vana att sluta mina inlägg med att kräva landstingsrådet Kent Ögrens avgång. Så även denna gång.
Karln är ju en katastrof för länet. Han hattar hit och dit och bara kostar och kostar skatebetalarna miljoner kronor i onödan enbart för att han skall, i likhet med trotsiga barnungar, bestämma allt själv.
Tror ni jag hittar på? Icke!
Jag har från en mycket trovärdig källa, två faktiskt, i närheten av Ögren, oberoende av varandra, som vidimerar påståendet att Kent Ögren inte går att samarbeta med. Han är tjurig, kör sitt eget race tvärs emot vad som är överenskommet om han tycker något annat.
Vad jag inte fattar och nu riktar jag mig till politikerna i landstinget och den socialdemokratiska gruppen i länet, varför låter ni honom hållas? Skicka ut karln till politikens motsvarighet till Sibirien. Vi norrbottningar vill inte ha honom kvar. Bort säger jag. Fanns det en fjärrkontroll som fungerade på människor av Kent Ögrens kaliber skulle jag bränna ut dussintals batterier med ihärdigt tryckande på "bort"-knappen.
Så var det sagt.


söndag 24 maj 2009

Grymt foto

Ett totalgrymt foto (i mitt tycke i alla fall) taget av Sauli Koski från Kittala i Finland. Detta och liknande foton kan ni hitta på en site som heter SpaceWeather.com


Där hittar man förstås inte bara fantastiska foton som detta utan mycket annat om man är intresserad av den närliggande rymden ie solsystemet och, naturligtvis, vårt lokala rymdväder.

fredag 22 maj 2009

Valfusk och forum för healingskadade

Läser och hör till min fasa att man på vissa orter dumpar Piratpartiets valsedlar efter dagens slut och att man dessutom i vissa fall antingen täcker över dem eller lägger valsedlarna på undanskymd plats i vallokalen. Fruktansvärt. Sådana fasoner hör hemma i diktaturer och inte i en demokrati. Daniel Nyström heter en kille som tom filmat detta beteende, ligger på youtube. Word säger jag bara. Men vad kan man vänta egentligen i ett land som släpper igenom saker som IPRED, FRA och annat skamlöst i lagväg. Så hade man inte tidigare bestämt sig för att rösta Pirat så hade man ta mig tusan gjort det efter detta bara för att djävlas.
Det har ju varit mycket snack om upphovsrätt och annat, länkar här till en mycket sansad syn på patent och annat av en uppfinnare. Sedan har vi Teledatalagring för dummies. Bra sammanfattande text.
Piratpartiets ledare, Rick Falkvinge har en utmärkt debattartikel om vad partiet vill nu och i framtiden.
- - - - - - - - - - - -
Och där släpper vi EU valet en stund och ägnar oss åt annat. Jag har ägnat substantiell tid åt att försöka få igång ett forum som handlar om och för människor som har drabbats av olika problem i samband med new age relaterade aktiviteter, eller som man kan läsa i inledningstexten: Healingforum, forum för dig som drabbats av problem i samband med healing, meditation, yoga eller liknande verksamhet. Forumets hela url är som följer: http://jadawin.myhood.se/tryme2/index.php
Om ni undrar varför jag skriver ut det så här så är det ett oblygt försök att promota forumet både för er som eventuellt läser detta och för Googles robotar som hittills inte visat något intresse. Det här med att det är så enkelt att starta ett forum med hjälp att färdiga templat är inte så lätt. Fan, forumen är inte färdiggjorda på något sätt. Databasen är färdig och platsen likaså men sedan. Jag har då läst phpBB forum dedicerade till forumbyggares hjälp tills ögona blött. Det är inte lätt. Det säger jag med emfas. En gång till. Det är inte lätt.
- - - - - - - -
Visst ja, höll på att glömma: För övrigt anser jag att landstingrådet i Norrbotten, Kent Ögren, bör avgå. Han har kostat oss skattebetalare nog nu.

onsdag 20 maj 2009

We're all The Pirate Bay

Passar bra så här i valtider. Ganska bra faktiskt




Montt Mardie' heter sångaren
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
För övrigt så anser jag att landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren, bör avgå för länets bästa

torsdag 14 maj 2009

Jäv, korruption, mutor och annat...

Tänkte låta bli att skriva om jävsfrågan i TPB-rättegången och den vidhängande korruptionsskandalen men känner att nu fan i mig kan jag inte låta bli.
Detta sedan professorn i rättskunskap, Claes Sandgren i dagens SvD, säger att jävsanklagelserna mot domaren i TPB-rättegången är långsökta och i princip har han anklagats för jäv på lösa grunder?
Domaren i fråga, Tomas Norström, är medlem i två immaterialrättsliga föreningar och dessutom styrelseledamot i en av dem. Det är alltså ingen jävsgrund eftersom andra domare, medlemmar i samma föreningar, enligt Claes Sandgren, har avkunnat domar i hundrals immatrialrättsliga mål. Men hallå!
Det är så typiskt resonerat i dessa sfärer av samhället där man håller varandra om ryggen vad det än handlar om. Men Claes Sandgren et consortes, hundra fel är hundra fel och gör inte det hundraförsta rätt. Suck, man blir så trött.
Men vänskapskorruptionen i konungariket Sverige är omfattande och ju högre upp vi kommer desto mer förekommer den. Alla är de medlemmar i samma föreningar och känner varandra. Det gör också att det är extra svårt att bekämpa den. Den får italienska mutskandaler att blekna i jämförelse.
Vänskapskorruptionen får även allmänhetens tilltro till rättsväsendet att minska i samma takt som en fritt fallande aktiemarknad.
När vi ändå är inne på korruption så är steget över till mutor inte långt. Visserligen är detta en "gammal" nyhet men förtjänar att upprepas. För i samband med TPB-rättegången har vi ett alldeles lysande exempel på den svenska polis som köptes av Warner Brothers redan medan han förundersökte TPB.
Det har naturligtvis förnekats men han slutade ju som polis och köpte sig ett tjusigt hus med mera med mera. Polisen i fråga har tydligen försökt att få bloggare att ta bort hans namn från nätet genom att peka på att det på något sätt skulle strida mot PUL eller vara förtal eller något sådant.
Det må vara hur det vill med det men polisens namn är Jim Keyzer.
I fall ni skulle missa det så upprepar jag:
Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer, Jim Keyzer.
Mannen som gett mutor ett svenskt ansikte. Är detta förtal? Nej, bara en åsikt, min.
I det här sammanhanget kan man ju undra över hur många svenska tjänstemän och andra som mutats av amerikanska bolag i dessa och liknande frågor. Men det lär vi väl aldrig få reda på. Jag hänvisar till "rakryggade" ämbetsmän i svensk förvaltning. Spypåse någon?
- - - - - -

För övrigt så anser jag att landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren, bör avgå för länets bästa.
- - - - - - - -

söndag 10 maj 2009

Norrbotten hotas och AB fortsätter hyckla

Det slår mig ibland att statsmakterna inte vill ha Norrbotten kvar egentligen eller åtminstone inte folket som bor här utöver några anställda som ser över vattenkraftsanläggningarna och så ursprungsbefolkningen förstås. Ja, knappt den med för den delen. I övrigt några turistguider.
Det skulle vara Kiruna då men resten vill man lägga ned!

Vad grundar jag min fundering på undrar ni?
Ja, för det första och till stor del handlar det om Norrbottniabanan som statsmakterna (oavsett regering) har särdeles svårt att komma till skott om. I själva verket är motståndet där så kompakt att man börjar fundera i ovanstående konspiratoriska tankebanor. Men satsningar på vägnät söderöver för miljarder går an.
För vi alla här i länet vet att om näringslivet inte får en fungerande infrastruktur a la' Norrbottniabanan är det dömt till att sakta strypas pga ökande transportkostnader mm.

Sedan har vi storregionplanerna där Norrbotten kommer att försvinna. Fast där handlar det inte så mycket om att få Norrbotten att försvinna som att göda sina egna maktambitioner från de styrande sida.

I Luleå kommer förmodligen stålverket att försvinna när LKAB bygger ett nytt järnverk, tillsammans med Norsk Hydro och ett fn hemligt europeinskt stålbolag, i Trondheim.*
Adjöss med Luleå.

Tre konkreta exempel på att man skiter i Norrbotten och gärna ser en avfolkad bygd eftersom upfattningen söderöver är att länet som sådant är tärande. Tyvärr är denna otroligt obildade uppfattning rådande även i rikets styrande organ. Otroligt men sant om man ser till uttalanden och annat under åren. Tärande? My ass!
- - - - - -

Såg idag att Aftonbladets chefredaktör Jan Helin försvarar beslutet att inte publicera gärningsmännens (eller mördarnas) namn i den för övrigt utmärkta artikelserien där tidningen har granskat dödligt våld mot kvinnor.
Jag kan bara säga hyckleri. Jag säger som jag tidigare sagt. Man gör kvinnorna till offer en gång till genom att dra deras namn i tidningarna. Så här försvarar Jan Helin beslutet att inte publicera männen namn:

"I det här fallet har jag valt att avstå för att en del av männen avtjänat sina straff, många av dem har barn och pappan är den enda föräldern kvar i livet. Publicitetsskadan mot barnen väger tyngre än allmänintresset. Mot det kan man invända att barnen är identifierbara via mamman, men det gäller i första hand de som kände henne då hon var i livet. De personerna vet sannolikt redan om vad som hänt"

Jamen vad fan! Läs vad han skriver. Maken till hyckleri får man leta efter. Barnen lider varenda dag när morsan blivit mördad av farsan. Så drar AB mamma i tidningen en gång till. Men kom igen AB, var är problemet. Säg det som det är ni vill skydda männen inte barnen för ni skriver ju så här längre ned:

"Det finns ett annat, mindre rationellt argument också. Effekten av att hänga ut 153 män som mördat kvinnor med namn och bild skapar ett obehagligt samhällsklimat, en lynchmentalitet. Jag vill inte bidra till det"

Som sagt hyckleri. Nog så!



- - - - - -
* uppgifterna kommer från Ny Teknik (25/2 2009)
- - - - - -
För övrigt så anser jag att landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren, bör avgå för länets bästa.

onsdag 6 maj 2009

Har inget jag kan skälla som en bandhund på idag. Ha! Skojar gör jag så klart. Finns massor att skälla på. Men först måste jag meddela att solen är fläckfri (det är inte jag). Det är sant! Inga solfläckar för 6:e dagen i rad, ja ja jag vet, förra gången några fler. Totalt under 2009 104 dagar fläckfria. Vad det har för inverkan vet jag inte direkt mer än att det har med både väder och radiotrafik att göra. Fast nu gissar jag.
Skäller lite gör jag på SVT i Luleå, närmare bestämt Nordnytt. Fisförnäma är de där har jag fått för mig. Väldigt fina människor eller vänta, de är ju journalister, gubevars på Nyheterna, de är finare än vanligt folk minsann. Gör aldrig något fel och gör de det erkänner de det aldrig. Under alla mina år i branschen har det heller aldrig hänt att de svarar på kritik. Inte ens från kollegor...vänta de är journalister på Nordnytt, självklart flyter de ovanpå!
Lyssnade/såg på ett inslag senast idag där den kvinnliga reportern fastslog att Carolins Stenvall sköts i ryggen av ett jaktgevär. Av ett jaktgevär, jösses, se upp för frivandrande gevär i skogen folk o fä! Rätt vad det är kan ni bli skjutna av ett dylikt naturfenomen.
Dessutom lyckas Nordnytts journalister undvika att nämna Carolin Stenvalls baneman vid namn. Varför det? Han är ju dömd i Tingsrätten, även om det är överklagat. Skulle inte förvåna om de gömmer sig bakom integritetsbegreppet. Stackars Toni Allde'ns familj typ. Men hallå! Skänker "höga hästar gänget" på Nordnytt en integritetstanke åt CS familj? Inte en meter integritet där inte. Där kan man låta advokat Silbersky spekulera i hjärndöd innan skott i ryggen med jaktgevär och annat snaskigt. Då sparas det inte på detaljer minsann. Hyckleri!
- - - - -
För att tala om något helt annat så verkar det som om Europaparlamentet har tagit sitt förnuft tillfånga och inte säga ja till hela telekompaketet. Men det hela är komplicerat. För komplicerat att låta ut plats i detta forum men SvD har en utmärkt sammanfattning tillsammans med en blogglista om det här.
Lite förvirrande är skeendet inom Eu vad gäller detta men min åsikt är klar. Internet skall vara fritt och inga privata bolag skall diktera villkoren. Helst inga politiker heller. Frankrikes president och och några andra verkar ju vara rena mörkermännen vad gäller just Internet. Fast det vet vi ju sedan tidigare att politiker är otroligt klåfingriga vad gäller frihet. Helst ska den vara så kringskuren som möjligt. I demokratins namn förstås.
- - - - - -
För övrigt anser jag att landstingsrådet i Norrbottens landsting, Kent Ögren, bör avgå. Det vore det bästa dels för länets invånare och länets ekonomi och dels för vårdpersonalen i länet. De får ju inte en lugn stund. Visserligen innebär vårdjobbet en hel del stress men att ha en sådan som Kent Ögren i styrande position är ytterligare en börda. Som sagt: AVGÅ Kent Ögren!



söndag 3 maj 2009

Familjetragedi eller mord?

Aftonbladet har startat en artikelserie där man belyser ett antal kvinnomord som kallas för familjetragedier eller som de själva skriver:

"Sedan år 2000 har 153 svenska kvinnor dödats av sina män.
Svenska rättsystemet tycker sedan 2007 att detta inte är de ”allvarligaste fallen” av mord. På grund av ett justitieråds ”testament
e."

Justitierådet heter Bo Svensson (fd Högsta Domstpolens ordf) och testamentet handlar om, hur han efter att ha kämpat i många år i Högsta Domstolen, fick till ett prejudikat i ett mål där en kvinna knivmördades av sin man och domstolen inte dömde till livstid eftersom mordet, citat:

begåtts med kniv mot en skyddslös närstående i hennes hem motiverar inte att straffet skall bli fängelse på livstid.

slut citat

Men hallå! Jössses, det är som att anta att kvinnan segnade ned med en tacksamhetens tanke: "Vilken tur att det var min make och inte någon okänd!

Detta skall alltså vara grund för någon straffrabatt* eftersom offret hade en kärleksrelation till förövaren. Inte underligt att förtroendet för rättsstaten minskar!

Så läste jag nu dagens AB (030509) och där finns kvinnorna på bild och vad de råkat ut för. Jag kan applådera initiativet till AB:s artiklar men jag måste säga att kvinnorna blir offer en gång till. Varför undrar ni? Jo, för som offer hängs kvinnorna ut med namn och bild medan mördarna, trots att de i flertalet av fallen är dömda, slipper undan. Jag menar att det är en form av hyckleri från AB:s sida. Varken bild eller ens namn på mördarna finns. Varför det? Kan förstå från publiceringsynpunkt att bilder på offren säljer och namnen måste med om det ska vara meningsfullt men varför slipper mördarna undan? Eller är jag helt fel ute?

Nej, svarar jag mig själv med emfas!

Vad jag menar är att idealet vore, om vi nu återknyter till AB, att åtminstone namnet (om inte bild) på mördaren publiceras i samma veva som offret. Det vore faktiskt att återupprätta offren lite.

- - - - -

* Med straffrabatt menas att straffet blir tidsbegränsat och inte livstid per automatik vilket i mitt tycke är det enda tänkbara när vi pratar om mord. Dråp är en helt annan sak ur straffsynpunkt.

- - - - -


PS: För övrigt anser jag och detta har ju ingen som helst relevans till ovanstående förutom att norrbottningarna är offer om än i ett annat avseeende och det enda som kan ändra på den statusen är att landstingrådet Kent Ögren avgår