söndag 13 december 2009

Årets dummaste debatt enligt Expressen

Hade tänkt att lägga ut en vacker betraktelse denna söndag om 3:e advent och att det är lucia och så men så råkade jag läsa vad Expressens ledarskribent, Anna Dahlberg, snott ihop om debatten kring sjukförsäkringarna.

Dahlberg har träffat en analytiker på försäkringskassan, Bertil Thorslund, som hade svaren minsann, observera att karln inte är vare sig doktor eller en handläggare på FK utan analytiker.
Nå, enligt Bertil Thorslund så har Norrlands inland traditionellt försörjts genom sjukförsäkringarna som ett traditionellt sätt att lösa sysselsättningen.

Mums för Dahlberg som glatt lallar med i den företrädesvis borgerliga kör som gastar om att svenska folket hellre ligger på sofflocket än arbetar och därför ska sparkas ut utan sjukförsäkring vare sig de är sjuka eller inte.

Dahlbergs ledarskriverier når rent lyriska höjder när hon prisar regeringen för att den i det närmaste halverat sjukskrivningarna, att tusentals människor sparkas ut i en ekonomisk misär struntar hon i eftersom kostnaderna för staten minskat med 40 procent.
I den änden ja, någonstans måste ju kostnaderna tas för Dahlbergs och hennes körmedlemmars penninglyft i form av skattelättnader.
Att då en debatt kommer som handlar om just människor som hamnar i kläm på grund av denna illa genomtänkta politik kallar hon för dum.
Jepp, ni hörde rätt, Anna Dahlberg anser den rent av ytlig och som sagt, årets dummaste debatt.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta men jag väljer nog det sistnämnda. Med en total okänslighet, som inte står regeringen och Christina Husmark-Perhson efter, så väljer hon dessutom att misstänkliggöra deltidsarbetande kvinnor i Jämtland, som är sjukskrivna för stress. Hon skriver det inte själv rent ut utan hon låter analytikern på FK, Bertil Thorslund tala för sig när hon låter honom säga:
-Vi har runt 30-35 000 som i princip är sjukskrivna för att de är trötta och ledsna.
Alltså, de är lata egentligen, åtminstone i Anna Dahlbergs värld, där man på sin höjd sliter på nagellacket när man knackar på ordbehandlarens tangentbord. Där existerar inte landstingsanställdas jämmerdal av att jobba med för få arbetskamrater, daglig oro för vårdtagarnas väl och ve plus en för låg lön, för det är oftast kvinnliga landstinganställda som råkar ut för detta. Men som sagt denna värld existerar inte i Dahlbergskans sinne.

Nej, där är den bara årets dummaste debatt och medias fel eftersom man fokuserar på några få fall det gått illa för.
För hör och häpna, regeringens "rehabiliteringskedja" är en snillrik reform, ja ett genidrag av sällan skådat slag. Varför? Jo man använder den i Storbritannien och på andra ställen i Europa.
Tja, vad ska man säga. Flera fel gör inte ett rätt eller något sådant.

Till sist, låt oss dessutom en gång för alla få bort det här fåniga uttrycket om att människor tvingats in i "utanförskap" och förtidspensionering. Det är bara löjligt. Själv tror jag nämligen att människor hellre arbetar och tjänar pengar än lever i den ekonomiska tvångströja som både sjukförsäkring och/eller förtidspension innebär.

2 kommentarer:

Rose-Marie Sandelius sa...

Man förstår ju varför Dahlberg prisar regeringens skandaltilltag mot sjuka..hon hör ju till dom högavlönade ointelligenta skapelser som inte fattar ett jota.
Man skulle kunna tro att "dom rökt på".
Dom sitter väl och fnissar glatt alla högdjuren när människor kastas ut i ekonomisk katastrof...tänkande där får dom sig latoxarna...för det är så dom tänker.
Jag ska sitta och säga vad var det jag sa...när arbetsförmedlingen ska rehabilitera alla som är sjuka eftersom det inte är ett rehabcenter. Vad ska dom kunna göra..skaffa alla jobb...jobb som inte finns ens för friska.
Media har stort ansvar i denna fråga...ett ansvar som dom inte axlar..ställ högdjuren (regeringen bl.a) till svars för tusan...tryck upp dom mot planket...mangla varenda droppe ur dom.

Anonym sa...

Nu är Alliansen rädda minsann när trovärdigheten hänger på en skör tråd. Den här artikeln i Expressen tycker jag är mycket ytlig, då den inte förklarar varför deltidsarbetande kvinnor lever under extrem stress. De hotas ju hela tiden fråntas sin försörjning i och med extremt otrygga och orättvisa arbetsvillkor. Jag tycker att man ska granska noga varför deltidsarbetande kvinnor är stressade och inte nonchalera de bakomliggande orsakerna. För att de har extremt otrygga arbetsvillkor – de saknar helt enkelt anställningstrygghet och kan inte försörja sig på sitt jobb då de inte får gå upp till heltid. Ändå bär de det tyngsta samhällsansvaret i sina jobb – att ta hand om människor och stå för den fysiska omvårdnaden; att vårda och utbilda de yngsta och att vårda de äldsta. Det är extremt otryggt att gå på vikariat, jobba på timmar, arbeta deltid. Den här regeringen har också gjort allt för att försämra kvinnors arbetsvillkor när de inför sådana deltidsregler i arbetslöshetsförsäkringen att kvinnor måste sluta jobba för att de annars inte får någon ersättning den tid de inte lyckas få jobb. “Deltidstraditionerna” inom vård, skola omsorg speglar den urgamla synen på kvinnor som reservarbetskraft, som man endast kallar in motvilligt och vid behov. Vikariat och visstidsanställningar på deltid, timanställningar – där arbetsinsatsen ofta är mycket högre än anställningsprocenten. Det är ett sätt för arbetsgivare att få jobbet gjort till en billig penning. Och kvinnor ställer upp för de har inget val, då de arbetar inom kvinnodominerade och därmed också lågavlönade sektorer, där anställningsvillkoren i åratal sett likadana ut – med otrygga anställningsformer och deltid som regel och fast heltid som ett definitivt undantag. Det finns ingen tradition av fasta heltidsanställningar, för man ser inte kvinnor som försörjare, trots att de i praktiken många gånger är det.