söndag 25 april 2010

Upprättelse för "facebookrektorn"

Så kom det då som vi alla väntat på, den sk facebookrektorn fick rätt i sak när Nyheter24 i veckan som gick erkände att de gjorde fel som förra året publicerade en artikel som tog heder och ära av Anders Karlsson, den dåvarande rektorn på entreprenörsgymnasiet i Luleå. Min kommentar om det hittar ni här eftersom Nyheter24 tagit bort den numera.

Norrbottenskuriren anade smaskigheter i kubik och publicerade en egen artikel byggd på Nyheter24:s falsarium och sedan tog det hus i helsike. Ni som undrar vad jag skriver om kan läsa en kort sammanfattning här men i korthet blev Anders av jobbet och hans familj fick utstå en hel del, särskilt efter NK:s artikel. Så mycket faktiskt att Anders Karlssons dotter gick ut offentligt i en blogg och krävde en ursäkt av NK som hon, av vad jag vet, fortfarande väntar på.

Bloggen "Murveln funderar" jag hänvisar till ägs av Urban Prytz en gammal journalistkollega, en journalist av den gamla stammen, ni vet, de som kollar fakta innan man publicerar.

För att göra en lång historia kort, sagde murvel och Anders Karlson som under hösten och våren arbetat hårt med att få upprättelse har nu kommit en bit på vägen i och med att Nyheter24 erkänt att de gjort fel som publicerat artikeln. Ni kan läsa om det här och jag kan bara konstatera att jag ser fram emot ytterligare inlägg i ärendet.

Särskilt ser jag fram emot att Norrbottenskuriren tar sitt ansvar eftersom de, som Murveln så elegant skriver, agerade social bödel med sin artikel som bygger på Nyheter24:s lögnaktiga artikel. Vi får väl se.

Jag väntar med spänning på den utlovade kommande fortsättningen hos "Murveln funderar"
och jag väntar med lika stor spänning på att journalisterna i Norrbotten ska ta sitt ansvar och återupprätta Anders Karlsson förlorade heder genom att nysta upp affären från början.

För nog är det väl skämmigt att en blogg måste till för att rensa upp denna osmakliga röra istället för de som har betalt för att ta fram sanningen. Men det är väl kanske att begära för mycket av de dästa reportrarna på länets redaktioner. Varför gräva i fakta när man kan skriva om kändisskandaler och formulera om pressmeddelanden?

Seså sätt fart!

1 kommentar:

Murveln funderar sa...

Tack för ditt inlägg i denna troligen heta diskussion framöver. Det återstår en del artiklar jag ska publicera och de lär nog inte göra dig, eller alla andra läsare, besvikna. Jag håller med dig om att medierna i Norrbotten agerar på ett mycket underligt och helt obgripligt sätt! För visst fan har detta nyhetsvärde, oavsett vilket media man jobbar med?
Sanningens ögonblick närmar sig i alla fall!