tisdag 21 april 2009

Mycket varmluft var det...

I förra veckan gick en artikelserie i de bägge norrbottniska blaskorna Norrbottenskuriren och Norrländska Socialdemokraten. Serien handlade om den mc-relaterade organiserade brottsligheten. Det hade slagits på stora trumman inför serien. På grund av "hotbilden" så väljer vi att publicera i bäggge tidningarna så vi delar på hoten(?), sas det av en tidningens chefredaktör.
Men vi kommer inte att vika ner oss hette det. Här skall det avslöjas minsann.

Men vad hände. Mycket varmluft i en stor uppblåst ballong eller zeppelinare som sakta pös ut ju mer veckan gick. För vad var det som avslöjades? Inte ett jävla skit!
Man gick ut med namn och bild på ett flertal medlemmar i mc-gäng här länet. En del var bundna till brott, någon var dömd, de flesta misstänkta. Varför namn och bild? Snacka om hyckleri i megaformat.

Pedofiler och andra ogärningsmän visas det inga bilder på minsann, även efter domar. NSD publicerar visserligen knarlangares bilder men även där efter dom. Men här handlar det enbart om hörsägen. Märk väl! Jag försvarar inte Hells Angels och deras "affärside'" far from it men konsekvens är ingen dum ide' när man ger ut tidningar.

Artikelserien "avslöjade" vidare att medlemmarna var inblandade i smuggling av finsk diesel. Men det var ju inget nytt direkt. Och i ett enda raskt grepp fick dessa skumraskfigurer hjältestatus. För är det något som norrbottningar ogillar så är det när statens förlängda arm i form av polis och tull samt numera även NK och NSD lägger sig i när norrbottningar handlar finsk diesel.

Vi som förgäves försökte hitta något som tillnärmelsevis skulle rättfärdiga tjafset om hotbild hit och hotbild dit fick leta förgäves. Visserligen "avslöjade " artikelförfattarna att mc-gänget Eastside , tidigare Red Devils från Överkalix, snart tar klivet upp i högsta divisionen, dvs man blir fullvärdiga medlemmar i Hells Angels. Men det är väl mera intressant för polisen än för gemene man?
Så var fanns avslöjandena om organiserad knarkhandel, om häleri, om "skyddverksamhet"? Ja, listan kan göras hur lång som helst. Var fanns avslöjandena? Ja inte i den här serien. Jag letade noggrant.

Uppriktigt sagt så var den här artikelserien ett strålande belägg för det gamla talesättet tomma tunnor skramlar mest för så var de i det här fallet. Mängden varmluft i försnacket till serien hade räckt till flera zeppelinare.

Jag utgår från att artikelförfattarnas namn var påhittade så jag tänker inte skriva ut dem här. Men det är okej för min del om namnen är hittepå. Jag skulle heller inte skrivit under med mitt riktiga namn. För så dåligt var det.

PS Just som jag skriver det här hör jag att NSD fått tillstånd för kameraövervakning av entre'n till mediahuset i Luleå. Orsaken till att de fått tillstånd är "hotbilden" efter en viss artikelserie. Jag baxnar, nej, jag vrider mig av skratt. Den enda hotbild jag kan se är att journalisternas egna uppblåsta egon som hotar att explodera.

1 kommentar:

Murveln funderar sa...

Mycket intressant läsning detta. Och dessvärre har du rätt. Jag saknar också de sk avslöjandena som trumpets om?
Hade varit intressant att få läsa om HA:s jättefiasko, när den ryske maffiabossen jagade ut dom från Bar 1 och tog över stället! Men han har väl lämnat Luleå nu(?) och det förklarar varför dessa tatuerade pajasar vågar sig fram!