tisdag 28 april 2009

Coaching kejsarens nya kläder?

Håjaja, var man sig i världen vänder står där en coach och goda råd utsänder. Ja, goda råd och råd. Någonting måste det vara med detta coachande som jag har missat. Eller har jag det?
Hur det nu än är med det så fullkomligt dränks man i coacher/coaching vart man än vänder sig. Livsstilscoach, arbetscoach, matvanecoach, kulturdito you name it, listan kan göras oändlig...
Är svenska folket så fullständigt nedtryckt och osäkert på sig självt att vi måste ha en coach för hart när allt här i livet. Jag väntar bara på att någon skall fylla den fn tomma nischen "torka folk i häcken efter toabesök -coach"
Men å andra sidan, coaching är ju ett fantastisk concept för de arbetslösa. Har du inget arbete eller nyligen tappat jobbet..? Inga problem, starta som coach. Finns inga som helst svårigheter med det. Grundpreceptet är som följer:
Coachen instruerar den som skall coachas med följande: Du måste strukturera upp ditt liv!
Och just denna grej, att recipienten skall strukturera upp sitt liv för att kunna göra det nu coachen skall hjälpa till med är det bärande i det arbetet. Detta kan coachen nu variera i det oändliga. Strukturera upp tid, strumpor, vänner etc etc..och vips ordnar det sig....eller gör det det? När jag tänker efter har jag inte sett en enda intervju eller rapport eller blogg där man klart och tycligt säger: "Tack vare min coach befinner jag mig där jag är i dag!" Kanke är coaching lite grand som kejsarens nya kläder? Milde himmel om så är fallet.

PS För övrigt anser jag att landstingsrådet i Norrbotten, Kent Ögren, bör avgå för sitt och norrbottens bästa!

5 kommentarer:

Murveln funderar sa...

Överlag är coachandet klart överskattat. MEN, det finns vissa coacher som förtjänar sitt upphälle på ett smått hederligt sätt!
Jag är numera Mediakonsult samt ska jobba som coach för arbetslösa med att bla se till att de inte super skallen av sig! Jag ser mitt coachande som ganska meningsfullt och ska försöka hjälpa så många jag kan. Vet inte vad min titel ska vara men kanske, "livscoach" passar?
För övrigt anser jag namnet "coach" bör avskaffas...

Klas Hägglund sa...

Coach betyder väl soffa? Visst är det så?

Ja svensken kanske vill överlämna sin vardag till någon och ja just det, lägga sig på soffan.

Lite skämtsamt det där....

Hur som helst så kan det väl vara bra att den arbetslöse får ett bollplank att lufta ideer emot. Och arbetsförmedlingen räcker ju inte riktigt till för det.

Men man ska nog inte förvänta sig några underverk. Det är ju inte coachen som skapar jobben. Det är ju till syvende och sidst arbetsgivaren.

Klas Hägglund sa...

Komplettering med adressuppgift.

Anonym sa...

En coach ger inga råd, annars är han/hon en rådgivare i stället för en coach (jag pratar om profesionell coaching, enligt the International Coach Federations creiterier).

Det är väldigt vanligt att kalla coaching till nästan vad som helst i Sverige. Många blandar olika begrepp. Coachingen är en ny sak, det är normalt att många pratar om det utan att veta. Denna blogg är en fantastisk bra exempel på det.

Coachingen är ingen magisk grej som man ska ha blind tro på. Coachingen är några KONKRETA tekniker, verktyg, metoder och färdigheter som kan utvecklas med träning.

Och förresten... jag befinner mig idag där jag är tack vare coachingen.

Eduronflux sa...

Jaha där ser man. Där fick jag på moppo minsann. Nåja, man lär sig något nytt varje dag :)