måndag 20 april 2009

Internet är hotat

Jamen ja blir bara så jävla förbannad. Först kommer FRA sedan kommer IPRED och som lök på laxen den totalt inkompetenta tingsrätt som dömde i TPB-målet. Som nu senast, ett examensarbete på konstfack dras in sedan jurister förhandsgranskat (hallå..censur någon?) och rektorn blivit skraj för att, just det, få ett upphovsrättsrelaterat åtal på halsen.

Hallå? Vart är vi på väg?

Men, mina damer och herrar. Skivbolagsmaffian är inte klara med oss än. Nu vill de ytterligare förstöra för fler. Deras handgångne man, irländske kommissionären Charlie McCreevy tillsammans med landsmannen Brian Crowley, vill utöka nuvarande skyddstiden för musiker och andra konstnärers mediala verk från 50 till 95 år.
Nu på onsdag är det på gång i parlamentet och om det går igenom där kommer det att godkännas av kommissionen. Läs mer om det här.
Är det överhuvudtagen någon kvar nu som tvivlar på skivbolagens girighet?
Nu kan ju ingen tro på att de säger sig värna om upphovsrätten längre. Nä, det enda de värnar om är sina egna plånböcker och gammal teknik.

Det är inte underligt att de får gehör för sina ideer hos politiker, inhemska som EU -diton. Skiv -och filmbolagen vill kontrollera Internet så att deras gamla distributionsmetoder, skivor etc, inte tar stryk och att folk inte fildelar. Politikerna är rädda för ett oreglerat Internet bara för att, just, det är oreglerat och sådant kan vi ju inte ha, människor kan ju få smak på frihet.

Politiker är egentligen alldeles för klåfingriga för att ha hand om sådana här saker. Hur som helst, summan av kardemumman är att Internet i sin nuvarande form är hotat. Skrämmande exempel som Kina och diverse diktaturer finns där censuren blommar och jag ger mig fan på att våra politiker dreglande sneglar på deras lösningar.
Jag tror inte di folkvalde är nöjda med FRA, Ipred och dyl här hemma och filtrerings ansatser och ACTA avtal inom EU.

Näe gott folk. Vi måste stå upp för ett fritt Internet och en fri kultur.
Jag vet ju inte vad ni tänker göra men jag kommer som en första åtgärd att rösta på Piratpartiet i EU-valet och även i riksdagsvalet nästa år.

2 kommentarer:

Murveln funderar sa...

Dåligt insatt i ämnet som jag är, kan jag bara säga att upphovsrätten för musiker/kompsitörer vill jag värna om. Lagar är till för att följas annars väntar anarkin bakom hörnet, vilket viss politisk ohyra skulle välkomna!
Annars är jag för ett "Vilda-väster-internet" där alla får säga sitt i olika former, var dom än bor och tycker till om!

Eduronflux sa...

Upphovsrätten för musiker/kompositörer eller vad du vill håller jag också på men inte till gagn för skiv/filmbolag i evigheters evighet amen vilket detta handlar om.