söndag 9 maj 2010

Svenskar är masochister?

Svenskarna, i alla fall tillräckligt många av oss/dem måste var en sorts masochister eller också, hemska tanke, så stämmer det utländska epitetet ”die dumme schweden” verkligen in och många av oss är dumma. Varför säger jag nu så undrar vän av ordning?

Fredrik Reinfeldt och Alliansen blir svaret. Alltså, jag kan förstå att de blev valda till regeringsmakten 2006 och det må vara förlåtet men det faktum att Reinfeldt står högt upp på popularitetslistorna gång efter annan efter valet är obegripligt.

Mannen ljuger och ljuger och ljuger och när han inte gör det så hittar han på + det faktum att han öppet har deklarerat att han finner det svenska folket hjärntvättat och mentalt handikappat.

-Ja tack snälla Fredrik, ylar svenska folket i kör och höjer honom till skyarna. Obegripligt.

-De som är sjuka, på andra sätt oförmögna att arbeta och pensionärerna inte att förglömma är egentligen bara lata bidragstagare som inte ska ha en spänn, fortsätter Reinfeldt.

-Oja, kvider svenska folket, nu i extas.

- Min människosyn står inte Hitler och Stalin efter för folk är bara lata kräk som ska ha morot och piska annars gör de inte ett skapandes grand, myser Reinfeldt

Ja tack, snälla Reinfeldt, piska oss, stönar svenskarna av välbehag.

Jag skulle kunna fortsätta så här ad nauseum men det gör jag inte för då börjar jag bara kräkas. Men frågan står kvar, vad är det för fel på svenska folket? De kan väl ändå inte vara så korkade och kortsynta att de byter ut några hundringar i plånboken i månaden mot ingen eller obefintligt personlig integritet, tänk FRA och IPRED, sämre arbetsvillkor, sämre kulturvillkor och dyrare, sämre och dyrare sjukvård, sämre och dyrare skola, högre bilförsäkring, sämre och dyrare snart sett allting eller är de så girigt kortsynta?

I så fall blir jag uppriktigt sagt ledsen för då lever jag i en nation vars invånares tidigare människovänliga solidaritet har bytt ut mot kortsiktigt girighet. Men fortsätt ni rösta på alliansen så att de kan låna upp miljarder och så att de kan sälja ut det allmänna, som folket har sparat ihop till, för att bekosta skattesänkningar för dem som har mest.

Rea ut Sverige bara och sedan kan vi ställa oss i samma kö som diverse diktaturer i Afrika eller något och hoppas på att rika Kina tänker på oss när det är dags för bidrag. För med nuvarande regering och politik så kommer Sverige och svenskarna oundvikligen bli ett land av bidragstagare, fast på ett internationellt plan och då får ju Reinfeldt i och för sig rätt till slut, fast han var ju tvungen att själv se till det.

onsdag 5 maj 2010

Pressetik ger vika för sensationsartiklar

Pressetik är ett uttryck och ett credo som alla tidningar och de flesta journalister säger sig leva efter. Tyvärr finns det sorgliga undantag och bland dem återfinner vi Norrbottenskuriren.

Där kan man se att pressetiken väger lätt mot sensationslystnad. Ja, sensationslystnad i så motto att man slår sig för den moraliska bröstkorgen när det gäller sex och när någon har brutit mot kurirens viktorianska moraluppfattning. Däremot finner vi inte samma glöd när det gäller rattfylleri.

Jag syftar på den så kallade facebokrektorn där Norrbottenskuriren utan att blinka publicerade namn och yrke på en person som, enligt kuriren, hade publicerat ”nakenbilder” av sig själv och hade medlemskap i vad man kallade ”sexgrupper” på Facebook.

Artikeln i fråga hade man löst plankat från nätpublikationen nyheter24 men NK hade inte besvärat sig med att ta kontakt med den namngivne rektorn i fråga. I stället hade man av någon anledning en intervju med en moraliskt indignerad vänsterpartist i Luleå som högtidligen meddelade att han tagit bort rektorn från sin vänlista.

I och med publiceringen blev rektorn av med sitt jobb på den friskola som han startat och familjen blev lidande på grund av den hänsynslösa uthängningen.

Dottern i familjen skrev till NK i höstas (2009) och bad att tidningen skulle be om ursäkt och förklara publiceringen eftersom NK är störst i Luleå och hon i det stora hela blev mobbad i staden på grund av artikeln men ursäkten har ju inte kommit än.

Problemet med hela denna snaskiga moralaffär från publikationernas sida är att inget av det hela var SANT. En anka från början till slut. En affär instigerad av en person som hade ett personligt agg till sagde rektorn och man kan ju säga att denne person lyckades i och med att tidigare nämna media svalde betet eller tipset med sänke och allt. Varför passerade detta det så kallade ”tokfiltret" hos nyheter24 och NK:s redaktioner? Varför källgranskade inte Norrbottenskuriren?

Efter att nu mer än ett halvår har gått och efter idogt arbete, bl a genom att blogga, för plats i media har man ju inte fått (naturligtvis) så har rektorn tillsammans med en god vän som händelsevis råkar vara journalist men inte verksam i Norrbotten nu fått en ursäkt från nyheter24 där man säger att man inte skulle ha publicerat artikeln överhuvudtaget plus att rektorn själv på redaktionell plats fått ge sin syn på saken.

Så på så vis har ju rektorn fått en smula upprättelse och nyheter24:s något skamfilade pressetik bättrats på något. Rektorn har också skickat ut ett pressmeddelande om detta till övriga norbottensmedia men inget har hänt. I och för sig kan man förstå detta men att NK inte nämner det hela med en enda rad är obegripligt. Tidningen agerade social bödel när det gällde att slå upp en sensationsartikel men när det framkommer att det hela baserades på en osanning så säger man inte ett ljud.

Frågan är nu tvåfaldig: Kan man som läsare överhuvudtaget tro på något som NK skriver?

Kan man som ”offer” för tidningen någonsin få upprättelse?

Svaret på första frågan är ett tveksamt kanske. Svaret på andra frågan är tyvärr den att det får man nog aldrig.

Till sist skulle en par direkta frågor till NK: Kommer ni att be rektorn och hans familj om ursäkt och ge en förklaring? Kommer ni att publicera en rättelse eller varför inte rektorns sida av saken?

Eller är det så att vissa blir skyddade i tidningen för att man har ”känningar” på redaktionen, jag tänker på en kulturarbetarens identitet som noggrant hemlighålls, medan andra kastas ut till vargarna utan förbarmande. Eller är det så, hemska tanke, att förmenta ”nakenbilder” som dessutom inte är sanna, är ett värre brott i NK:s ögon moraliskt sett än en rattfylla där man riskerar andra människor liv?

De här frågeställningarna är tyvärr inte nya. Jag är säker på att det runt om i landet begås liknande övertramp. Olycksfall i arbetet, javisst, men för de drabbade en tragedi. Är det då så svårt för journalister och media att medge att man har haft fel? Det verkar så.

Pressetiken får ge vika för den egna stoltheten. Inte undra på att förtroendet för journalister och journalistik minskar.

PS: om ni undrar varför jag inte nämner rektorn vid namn i detta sammanhang beror det på att jag ursprungligen hade tänkt publicera detta inlägg i ett annat medium. Dessutom avvaktar jag mera info om "affären" som har relevans för den ursprungliga placeringen av detta inlägg. DS

söndag 2 maj 2010

Murveln funderar i sanningens tjänst

Bloggvärlden är en hatfylld moras säger många, en modesvamlande tonårsgalleria eller en plats där så kallade bloggbävningar rasar om än det ena än det andra. Epiteten har varit och är ganska många men en sak vi kan vara säkra på är att bloggen har kommit för att stanna som tummelplats för egna känslor, dagbok över vad som sker eller som ett verktyg i sanningens tjänst trots att många, mestadels journalister faktiskt, lite föraktfullt ser ner på bloggen eller bloggandet.

Men inte alla. Jag tänker närmast på bloggen "Murveln funderar" där en gammal kollega använder bloggen som ett verktyg bland många i allmänhet men i synnerhet i sanningens tjänst. För det behövs. Jag tänker då specifikt på skandalen kring den så kallade facebookrektorn.

Ja, jag har också tagit upp det på min blogg, det är bara att kolla postningen innan den här men den som arbetat hårt och konsekvent i sanningens tjänst är Urban Prytz med sin blogg.

Överord tycker ni kanske till vilket jag svarar inte alls! För Murveln gick hårt ut redan från början till försvar för sin vän Anders Karlsson och han var tämligen ensam i detta. För när nätsajten nyheterna24 hade publicerat sin felaktiga artikel så hakade Norrbottenskuriren på och byggde sin artikel på nyheter24:s och därmed tog det hus i helsike här i Luleå om inte annat.
Jag skulle vilja gå så långt att jag påstår att vore det inte för NK:s artikel kanske Anders hade haft kvar jobbet som rektor för entreprenörgymnasiet och hans familj hade inte behövt lida för något som i grunden var fel. För det är ju så att nyheter24 i morgon går ut med Anders Karlssons egen version att det som hänt och sajten har erkänt att man gjorde fel som överhuvudtaget publicerade artikeln från början.
Ett erkännande man skulle kunna tänka sig att NK också borde göra men nädå, där håller man på sitt minsann och att Anders dotter dessutom velat ha en ursäkt från Norrbottenskuriren struntar man högaktningsfullt i.

Hela affären verkar bero på någons illvilja faktiskt och enligt Murveln så är det en viss person som behöver lätta sitt hjärta för Anders och hans familj eftersom denne person orsakat familjen så mycket lidande

Nå, allt det här arbetet, i motvall faktiskt eftersom inget media i Norrbotten, förutom TV 24 Norrbotten, varit intresserade av sanningen bakom affären, har alltså till slut gett frukt och Anders Karlsson ser ut att få upprättelse till slut tack vare det enträgna arbetet från Murveln funderar.
Hatten av för Murveln!

Och i skrivande stund (faktiskt!) så lägger Murveln funderar ut det senaste i "affären" med Anders Karlssons egen version av vad som egentligen hände plus ett "förord" av Urban själv som avslöjar nästa steg i händelseutvecklingen och en liten fundering över att bara för att man är verksam på facebook behöver man inte vara/finna sig i att bli måltavla för en facebooktorped.


Ja och vågar man säga ett försiktigt grattis till Anders också för att upprättelsen verkar komma :)