måndag 1 mars 2010

Ögrens sparkrav utarmar vården i Norrbotten

Hustrun har skickat inlägg till länstidningarna angående de sparkrav som vården i Norrbotten nu står inför (igen!)
Jag har skällt på landstingsrådet Kent Ögren förut och här får han en känga från/av hustrun. Jag republicerar hennes inlägg ordagrant här nedan. På'n bara ya ya ya!


Stärk skelettet och hjärtat för nu kommer Kent Ögrens sparkrav!


Primärvården ska spara 50 miljoner. Är det Kent Ögrens (s) glaspalats som ska betalas eller är det till Norrstyrelsen och regionfrågan pengarna ska gå?

Få se nu, jag har för mig att landstingsskatten nyss höjdes, bara en liten tanke.

Kent Ögren menar att det finns en enkel förklaring till sparkravet, Norrbotten har alltid haft kostnader som legat 20-30 procent över andra landsting.

Här har jag något och säga herr Ögren. Det tror väl sjutton att Norrbotten har dyrare kostnader eftersom ni i landstinget hellre betalar stafettläkare dyra slantar än betalar dom läkare som vill stanna i länet lite extra.

Sedan har vi ju detta med glaspalatset som ni landstingspolitiker sitter i, det var banne mig inte gratis, och det ska vi skattebetalare nu betala för. Tvätteriaffären har vi inte heller glömt. Det bollas hit och dit med miljoner av inkompetenta politiker och det blir på bekostnad av patienterna och skattebetalarna i slutänden.

Användandet av ambulanshelikoptern ska minska. Ja usch ja, säkerligen används helikoptern alldeles för mycket, speciellt vid transporter av svårt sjuka som skulle kunna samåka, ja kanske i buss rent utav? Snart får väl ambulanserna spara på körningar så vi som blir akut sjuka får dra oss fram på våra armar till sjukhuset om vi inte orkar gå. Ortopediska operationer är högre här i norr än i resten av landet, så ve oss om vi behöver operera höfter eller knän. Det är bäst att vi försöker stärka skelettet för att benknotorna ska hålla ihop för kommer vi till läkaren utslitna kan det bli tvärstopp.

Drick mjölk och promenera så länge benranglet vill men se till att ha broddar vintertid!

Barnmedicin och division medicin ska också spara, inte tusan kan vi ta prover varje dag utan det räcker med en gång i veckan, spelar ingen roll om det behövs ta prover dagligen. Varför ta prover alls, det skulle ju bli ännu billigare om vi lät bli. Varför behandla folk överhuvudtaget, dom kostar ju bara.

Ögren menar att effektiviteten inom primärvården måste kunna stå sig i konkurrensen med privata vårdcentraler och jag säger: Lycka till! Hur ska den kunna stå sig med neddragningar och stora sparkrav?

Man menar att den medicinska kvaliteten eller säkerheten inte påverkas. Jag skulle vilja säga tvärtom, sparar man in på sjukvården så kommer patienterna i kläm, det finns ingen tvekan om den saken. Jag efterlyser folk med sunt förnuft, som kan tänka klart för det verkar vara en bristvara, speciellt i landstingsledningen.

Skyll inte på det fria vårdvalet, utan ta för tusan och säg som det är. Vi har sprättat pengar på fel saker och det måste nu betalas.

Rose-Marie Sandelius (poet)

1 kommentar:

Anders ljungberg sa...

en mycket intresant inlägg och du har mycket rätt i det du säger det var visst 40 miljoner landstingshuset kostade .det är allt annat än bra samtidigt som man ska spara 50 miljoner
slutsats kostar det 40 miljoner till palatset till herr kent helt ok .men vården den kan vi dra ner på .men sådant slöseri blir man inte förvånad .nej detta måste upphöra .obs har aldrig suttig i landstings fullmäktige .men kandiderar för moderaterna dock
mvh Anders ljungberg moderat