söndag 25 april 2010

Upprättelse för "facebookrektorn"

Så kom det då som vi alla väntat på, den sk facebookrektorn fick rätt i sak när Nyheter24 i veckan som gick erkände att de gjorde fel som förra året publicerade en artikel som tog heder och ära av Anders Karlsson, den dåvarande rektorn på entreprenörsgymnasiet i Luleå. Min kommentar om det hittar ni här eftersom Nyheter24 tagit bort den numera.

Norrbottenskuriren anade smaskigheter i kubik och publicerade en egen artikel byggd på Nyheter24:s falsarium och sedan tog det hus i helsike. Ni som undrar vad jag skriver om kan läsa en kort sammanfattning här men i korthet blev Anders av jobbet och hans familj fick utstå en hel del, särskilt efter NK:s artikel. Så mycket faktiskt att Anders Karlssons dotter gick ut offentligt i en blogg och krävde en ursäkt av NK som hon, av vad jag vet, fortfarande väntar på.

Bloggen "Murveln funderar" jag hänvisar till ägs av Urban Prytz en gammal journalistkollega, en journalist av den gamla stammen, ni vet, de som kollar fakta innan man publicerar.

För att göra en lång historia kort, sagde murvel och Anders Karlson som under hösten och våren arbetat hårt med att få upprättelse har nu kommit en bit på vägen i och med att Nyheter24 erkänt att de gjort fel som publicerat artikeln. Ni kan läsa om det här och jag kan bara konstatera att jag ser fram emot ytterligare inlägg i ärendet.

Särskilt ser jag fram emot att Norrbottenskuriren tar sitt ansvar eftersom de, som Murveln så elegant skriver, agerade social bödel med sin artikel som bygger på Nyheter24:s lögnaktiga artikel. Vi får väl se.

Jag väntar med spänning på den utlovade kommande fortsättningen hos "Murveln funderar"
och jag väntar med lika stor spänning på att journalisterna i Norrbotten ska ta sitt ansvar och återupprätta Anders Karlsson förlorade heder genom att nysta upp affären från början.

För nog är det väl skämmigt att en blogg måste till för att rensa upp denna osmakliga röra istället för de som har betalt för att ta fram sanningen. Men det är väl kanske att begära för mycket av de dästa reportrarna på länets redaktioner. Varför gräva i fakta när man kan skriva om kändisskandaler och formulera om pressmeddelanden?

Seså sätt fart!

onsdag 21 april 2010

Vulkanaskans offer

Där, jag sade det, vulkanaska. Ja jösses vilka katastrofscener vi har matats med. Man kunde ha trott att 3:e världskriget brutit ut men det var bara några resande som satt fast i ett par dar någonstans. Fast det lät eller skrevs som om ihjälsvultna flygpassagerare låg i drivor på flygterminaler runt om i Europa efter att ha irrat runt i ett vulkanaskefyll töcken och sedan gett upp.
Nisse 37 utbrister i TV med darr i rösten "Jag har irrat runt nu i flera timmar och inte fått något flyg hem och mina anhöriga som väntar i Hästveda 4 mil härifrån" typ.
Ja, logistiken brister likt vårknoppar och ont gör det för flyg är det enda färdmedlet som finns av vad det verkar helt plötsligt.
Undrar hur media reagerar när en riktig katastrof inträffar.
Hur som helst. Nu ska väl flygbolagen få ersättning för annars går de omkull. Innan flygbolagen var det biltillverkarna och innan dess bankerna. Vilken bransch blir det härnäst? En sak är då klar. Inte får vi som är längst ner i ekonomins näringskedja någon ersättning. Force majeure någon?